(FOTO) Novosti pri plačevanju parkirnine v Mariboru: Kje bo nova bela cona, od kdaj in kje plačevanje tudi ob sobotah?

Aljoša Peršak Aljoša Peršak
04.07.2024 14:07

S 15. julijem se podaljšuje plačevanje parkirnine v belih conah do 20. ure, ponekod se uvaja plačevanje ob sobotah, do 1. avgusta pa bo bela cona začela veljati tudi na južnem parkirišču pri pokopališču Pobrežje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bela cona bo veljala tudi na južnem parkirišču pri pokopališču Pobrežje.
Sašo Bizjak

Mariborska občina s 15. julijem uvaja nekatere spremembe pri plačevanju parkiranja v belih conah in na treh ograjenih parkiriščih v upravljanju Marproma. Podlaga zanje je nedavna sprememba odloka o urejanju prometa v Mestni občini Maribor, ki jo je junija potrdil mestni svet.

Med tednom se bo čas plačevanja podaljšal z 19. na 20. uro.
Sašo Bizjak

Med tednom se bo čas plačevanja na vseh parkiriščih v belih conah podaljšal z 19. na 20. uro, po novem pa bo treba plačevati parkiranje tudi ob sobotah med 8. in 13. uro, a le v conah 1, 2, 3 in 4. Te zajemajo območje na levem bregu Drave, ki na severu sega do Mestnega parka, jugu Drave, zahodu Strossmayerjeve ulice in vzhodu Melja. Znotraj tega območja se nahaja skupno blizu 1300 parkirnih mest. Hkrati bo plačljivo parkiranje ob sobotah med 8. in 13. uro razširjeno tudi na ograjena parkirišča na treh lokacijah, to so Rakušev trg, Mlinska ulica in Sodna ulica/Ulica talcev. Na teh parkiriščih je skupaj preko 260 parkirnih mest. Cene ure parkiranja na vseh omenjenih parkiriščih ostajajo enake kot doslej; bo pa zaradi podaljšanega časa plačljivosti usklajen znesek celodnevne parkirnine na 20,40 evra (zdaj 18,70 evra).

Zakaj je izbor novega direktorja Snage stal skoraj 14 tisoč evrov

"Opisane novosti pri parkiranju uvajamo tudi v luči spodbujanja trajnosti mobilnosti v našem mestu. Mariborčanom in obiskovalcem od drugod tako priporočamo, da za prihod v središče mesta čim pogosteje izberejo trajnostne oblike prevoza - sedejo na mestni avtobus, premagajo pot s kolesom (tudi iz sistema Mbajk) ali se nanjo podajo peš," so ob tem zapisali na občini.

Plačljivo parkiranje ob sobotah med 8. in 13. uro se širi tudi na ograjena parkirišča na treh lokacijah, to so Rakušev trg, Mlinska ulica in Sodna ulica/Ulica talcev. 
Andrej Petelinšek
Sašo Bizjak

Mariborski zavod za turizem išče direktorja

Do 1. avgusta pa bo občina uvedla belo cono tudi na južnem parkirišču pri pokopališču Pobrežje. Gre za parkirišče takoj za izvozom s hitre ceste v Osojnikovi ulici. Režim parkiranja bo nekoliko drugačen, kot sicer v belih conah, saj bosta prvi dve uri parkiranja brezplačni, potem pa bo vsaka nadaljnja ura 60 centov. "To delamo zato, da svojcem, ki obiskujejo grobove, omogočimo normalno parkiranje, želimo pa se izogniti parkiranju tistih, ki se vozijo dnevno na delo v tujino in tam zasedajo parkirna mesta," je razložil Andraž Mlaker iz občinskega urada za komunalo, promet in prostor, da bodo s tem sprostili običajno zelo zasedeno parkirišče. Severni del parkirišča ob Osojnikovu ulici ostaja brezplačen, je še povedal Mlaker, oziroma urejen kot modra cona, kar pomeni, da je parkiranje brezplačno, vendar časovno omejeno za dve uri. 

Sašo Bizjak

(FOTO) Kolobocija na avtobusni liniji številka 4: Dva avtobusa sta se pokvarila, tretji pa je ni mogel sprejeti

Na očitek, da občina po vsem mestu širi bele cone, pa je Mlaker odgovoril, da to počnejo z namenom, da zagotovijo boljše pogoje parkiranja za lokalno prebivalstvo. "S tem, ko širimo bele cone, zagotavljamo boljše pogoje občanom, ki si lahko zagotovijo letne oziroma dvoletne dovolilnice za ceno 150 oziroma 180 evrov. Na območjih, kjer širimo bele cone, dobivamo izjemno veliko pozitivnih informacij tamkajšnjih prebivalcev. Dnevni uporabniki naj uporabljajo predvsem parkirišča, ki so namenjena dnevnim migrantom in ne parkirišča, ki so namenjena predvsem ljudjem, ki stanujejo na tistih območjih," še svetuje Mlaker.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta