(FOTO) Okoljska akcija pred mariborskimi lokali: Ko iz kave zraste paradižnik

Ana Lah
22.04.2021 11:53
Ob svetovnem dnevu zemlje so pred mariborskimi lokali v kavne lončke sadili češnjev paradižnik.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ob nakupu napitka za seboj so gostje prejeli sadiko paradižnika, ki jo lahko posadijo kar v lončku. Foto: Igor NAPAST
Igor Napast

Zavrženi lončki kav, ki v času gostinske ponudbe "to go" (za zraven) ustvarjajo veliko odpadkov, so Miho Lovšeta, podpredsednika Slovenske zveza za javno zdravje, okolje in tobačno kontrolo spodbudili, da skupaj s prostovoljci izvede projekt Pozor! Huda kava!. Projekt, ki ga sofinancira mestna občina Maribor, so začeli ob današnjem svetovnem dnevu Zemlje. Obiskali smo jih pred Nano na Glavnem trgu.

Dragana Mitrović in Miha Lovše na stojnici pred Nano.
Igor Napast

Ime projekta so si izposodili pri zdaj že zaprtem mariborskem lokalu, opozoriti pa želijo, da je kava lahko hkrati koristna (kavno usedlino lahko uporabimo kot gnojilo), zraven pa proizvede odpadek v obliki lončka za enkratno uporabo. Ob nakupu napitka za zraven tako ponujajo sadiko paradižnika. "Zelenje na okenskih policah in balkonih pozitivno vpliva tudi na problematiko vročine v mestih," izpostavi Lovše.

Zavrženi lončki so spodbudili projekt Pozor! Huda kava!
Igor Napast

Z odprtjem gostinskih teras je zanimanje za kavo za seboj sicer nekoliko manjše, so pa imeli prostovoljci sadiko tudi za tiste, ki so prinesli svoj lonček, za goste v lokalu pa​biorazgradljivo posodico. "Zalivati jo je treba dvakrat tedensko, naj bo na dnevni svetlobi, nekje po dveh tednih pa jo je dobro presaditi v večji lonec in zapičiti kakšno palico, okoli katere se lahko ovije," je svetovala predsednica zveze Mihaela Lovše. Čez čas nameravajo izdati tudi brošuro z nasveti za gojenje.

Dragano Mitrović je k sodelovanju povabil Miha Lovše in z veseljem se odzvala povabilu.
Igor Napast

Eni izmed sodelujočih v projektu Dragani Mitrović se je ideja zdela simpatična. "Ne mislimo, da bomo spremenili svet, je pa ena majhna sprememba, pozitivni vzgled," je povedala. Kako se bo projekt razvijal, je odvisno od odziva, Lovše je odprt do novih idej, razmišlja tudi o tem, da bi ljudi prosili, da fotografije svojih paradižnikov objavijo na družbenih omrežjih in tako ponesejo idejo še na splet.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta