(FOTO) Trojane znova previsoko za ljubljanske profesorje medicine

Jana Juvan Jana Juvan
30.11.2023 19:18

Do danes je medicino v Mariboru doštudiralo že 1090 diplomantov, znanstveni doktorat pa pridobilo še 156 strokovnjakov. Danes praznujejo 20 let Medicinske fakultete v Mariboru.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Medicinsko fakulteto sta doslej vodila kot dekana Ivan Krajnc (tretji z desne) in Iztok Takač (ob njem).
Andrej Petelinšek

Čez tri dni bo minilo natanko 20 let, odkar je 3. decembra leta 2003 Svet za visoko šolstvo mariborski univerzi potrdil univerzitetni študijski program splošna medicina. In tako se je začela uradno pisati zgodba mariborske medicinske fakultete, ki je prvih 89 študentov sprejela oktobra 2004. Do danes je na njej diplomiralo že 1090 študentov. 

Prvi dekan medicinske fakultete je bil dr. Ivan Krajnc, ki je fakulteto nato vodil kar do leta 2020. Nasledil ga je dr. Iztok Takač, ki je na svečani akademiji ob tej obletnici danes povedal, da je bil to "plod več desetletnih prizadevanj in naporov številnih generacij mariborskih intelektualcev, ki so verjeli in bili prepričani, da je možno in potrebno ustanoviti medicinsko fakulteto tudi za potrebe prebivalcev severovzhodne Slovenije."

Spomnil je, da je šel razvoj fakultete z roko v roki z razvojem bolnišnice, ki se je s tem posledično preoblikovala iz Splošne bolnišnice Maribor v Univerzitetni klinični center Maribor. In še, da so v začetku delovali na številnih lokacijah - v prostorih rektorata, UKC in Zavoda za zdravstveno varstvo. "Vsem navedenim iskrena hvala, da ste omogočili delovanje v naših brezdomskih časih," je dejal Takač.

Takoj so seveda pričeli snovati tudi načrte za izgradnjo lastne stavbe fakultete. Temeljni kamen so položili 20. junija 2011, v uporabo pa so stavbo z 12.000 m2 uporabnih površin prevzeli dobri dve leti kasneje, 18. septembra 2013. Kot zanimivost je Takač povedal, da je bil takratni predsednik gradbenega odbora zdajšnji rektor univerze, dr. Zdravko Kačič.

Temeljni kamen so položili 20. junija 2011, v uporabo pa so stavbo z 12.000 m2 uporabnih površin prevzeli dobri dve leti kasneje, 18. septembra 2013.
Petra Lesjak Tušek

Pomembno jedro intelektualnega potenciala

Ta je na slovesnosti povedal, da predstavlja fakulteta za Maribor in ves vzhod države pomembno jedro intelektualnega, kulturnega in gospodarskega potenciala. Poudaril je, da je zdravnik poklic, ki mora tako kot na znanju in kakovosti temeljiti tudi na etiki in prebral odlomek govora Askalapija, antičnega boga zdravilstva, ki govori o plemeniti duši zdravnika, ki se odpove zasebnemu življenju in bogastvu, dobi pa za nagrado olajšanje matere ali nasmeh tistega, ki ne trpi več.

Rektor je pozval tudi k sistemskim spremembam zdravstvenega sistema, tudi zato, da bodo lahko njihovi študentje izkoristili ves svoj potencial. Hkrati pa spomnil, da se fakulteta nahaja pred izjemnimi izzivi širitve prostorskih in kadrovskih kapacitet.

Zgodba ljubljanske blokade se ponavlja

Da se zaveda potreb po prostorih, je povedal mariborski župan Saša Arsenovič. Spomnil je na zavezo občine, univerze in UKC za zagotovitev dodatnih prostorov za medicinsko fakulteto posebej v luči širitve programov. 

Na to se je naslonil tudi Krajnc, ki je orisal težave pri vzpostavljanju fakultete, na katere so naleteli pri ljubljanskih kolegij. Da je šlo za monopol in obstrukcijo, ker je ljubljanska fakulteta prepovedala svojim profesorjem sodelovanje pri vzpostavljanju mariborske fakultete, je povedal. In na enake težave so naleteli tudi pri snovanju študija dentalne medicine, kjer jim zadnji dve leti pri izvajanju programa pomagajo kolegi iz hrvaške Reke. 

Jernej Završnik, Vojko Flis, Saša Arsenovič in Zdravko Kačič
Andrej Petelinsek

Pobuda za stomatološki študij je prišla s strani dr. Jerneja Završnika, direktorja Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor. Posebno zahvalo je dekan za izvedbo tega študija izrekel tudi dr. Dušanki Mičetić Turk in dekanji reške dentalne fakultete, dr. Sonji Pezelj Ribarić

Zgodba ljubljanske blokade se ponavlja pri snovanju študija farmacije, ki je prav tako dolgoletna želja mariborske medicine. "Trojane so previsoke za profesorje iz Ljubljane. Pa čeprav je v interesu države, da se to izvaja," je dejal. 

Državna sekretarka: pomen fakultete v ruralnem območju

Na kritike si ni odzvala državna sekretarka na ministrstvu za zdravje, dr. Eva Vodnik, ki je večino govorov tudi zamudila. Je pa obletnico fakultete označila kot "pomemben dogodek" in da se je uveljavila kot "pomemben steber v zdravstvu, ne le kot izobraževalna institucija, temveč tudi prostor, kjer se kujejo nove generacije zdravnikov". Požela je tudi glasno ogorčenje zbrane mariborske zdravniške smetane, ko je začela govoriti o pomenu fakultete v ruralnem območju. Jim je pa spodbudno dejala: "Ne se ustavit. Da bi se uspešno razvijali še naprej."

Pomemben mejnik za mariborsko medicinsko fakulteto je bilo sicer tudi leto 2005, ko je fakulteta pridobila tudi soglasje za izvajanje doktorskega študija biomedicinska tehnologija. Do danes so promovirali že 156 doktorjev znanosti, kar predstavlja tudi pomemben bazen za njihov profesorski kader.

Poleg študija splošne medicine je na fakulteti od leta 2021 po dolgoletnih prizadevanjih in v sodelovanju s kolegi iz Reke, možen tudi študij dentalne medicine. Na fotografiji stomatološki simulatorji. 
Andrej Petelinšek

"Ob 20-letnici delovanja MF se zahvaljujem vsem, ki ste in so kadarkoli in kakorkoli sodelovali pri njeni ustanovitvi in delovanju: pobudnikom in promotorjem: dr. Ivanu Krajncu, dr. Gregorju Pivcu, dr. Vojku Flisu in prof. Rudiju Mogetu, rektorjem in strokovnim službam UM, direktorjem in zaposlenim v mariborskem zdravstvu, arhitektom, inženirjem in gradbincem, prvemu dekanu in prodekanom, dekanom in vsem sodelavcem drugih fakultet, ki ste nas od samega začetka, pa vse do danes, podpirali in sodelovali pri izvedbi študijskih programov, predstojnikom kateder in centrov, nosilcem predmetov in vsem učiteljem ter strokovnim službam medicinske fakultete, predvsem pa študentom, ki so potrpežljivo in z veliko mero entuziazma skupaj z nami prebrodili otroške bolezni naše fakultete," je sklenil Takač.

Svečano akademijo so otvorili z akademsko himno Gaudeamus igitur v izvedbi Mešanega akademskega pevskega zbora MF UM pod vodstvom Viljema Babiča
Andrej Petelinsek

Na slovesnosti so ob 20. obletnici Medicinske fakultete podelili tudi priznanja za posebne zasluge. Prejeli so jih:  dr. Ivan Krajnc, dr. Breda Pečovnik Balon, dr. Bogdan Čizmarević, dr. Radovan Hojs, dr. Pavel Skok, dr. Dušica Pahor, dr. Faris Mujezinović, dr. Dušanka Mičetić Turk, dr. Uroš Maver ter ustanove UKC Maribor, Zdravstveni dom dr. Adolfa Drolca Maribor in Fakultet dentalne medicine Rijeka.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta