(FOTO) V idiličnem Gaju odmevale operne arije

Damijan Toplak Damijan Toplak
24.06.2022 21:55

Od leta 2017 v Gaju nad Mariborom pripravijo operno noč, opernim arijam pa bo mogoče prisluhniti še v soboto v Murski Soboti ter prihodnji petek na Ptuju

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kakšnih dva tisoč obiskovalcev si je ogledalo operni dogodek v Gaju nad Mariborom.
Igor Napast

"Že večkrat sem bila na operni noči v Mariboru, tokrat pa sem prvič tudi v Gaju nad Mariborom. Obetam si lep in romantično obarvan glasbeni večer. Operete so poznane, priznani so tudi izvajalci, ambient je prekrasen," je tik pred gala opernim večerom na Gaju pri Mariboru dejala Irena iz Maribora. Anica iz Maribora pa, da je prav tako prvič na operni noči v Gaju nad Mariborom, kraj pa je nazadnje obiskala pred več desetletji. "Rada sem si ogledala te operne noči v Mariboru, ko mi je zdravje to še dopuščalo. Občutek, ko se izvaja koncert v naravi, je povsem drugačen od tistega v dvorani," je še menila Anica, ki je bila v pričakovanju, kakšno bo ozvočenje, medtem ko se ji je ambient, kjer se je odvijal koncert, zdel prekrasen.

Aleksandri iz Maribora pa je bila opera in operno petje ter gledališče nasploh položeno v zibelko, saj je bil njen oče gledališki režiser. Zadnjih osem let se udeležuje opernih noči na prostem, in je izpustila le kakšno od njih. "Operne izvedbe na prostem so mi bolj všeč, od vseh prizorišč pa se mi zdi najboljši ambient in ozvočenje v mariborskem Mestnem parku. Za popularizacijo opernega petja in da se le-to približa širšemu občinstvu, so takšne prireditve odlična popotnica," je menila sogovornica, ki je Gaj nad Mariborom kot kraj obiskala že večkrat, na tukajšnji operni noči pa je bila prvič. Milan iz Lenarta pa je bil do zdaj na operni noči le enkrat v Mariboru, in mu je bilo zelo všeč. Tokrat je v Gaj nad Mariborom prišel prvič na operno noč, ter na povabilo družinskih prijateljev. Drugače pa večkrat kolesari po teh krajih, ki so mu že prirasli k srcu.

Igor Napast

Ob Krajevni skupnosti Bresternica-Gaj je gala operni večer v Gaju nad Mariborom pripravilo Opera balet SNG Maribor, katere direktor Danilo Rošker, je izpostavil, da je operna noč v Gaju nad Mariborom vse od leta 2017, in je bila tokrat četrtič, saj je v dveh epidemičnih letih 2020 in 2021 ni bilo. "Zahvala za dobro organizacijo dogodka gre tudi lokalni skupnosti. Dogodek skrbi za povečanje odmevnosti opere med širšim občinstvom, kot je drugače na opernih predstavah prisotno v opernih dvoranah. Med poslušalci prevladujejo starejši, a je opaziti vse več mladih, kar nas veseli," je dejal Rošker in spomnil, da so prvo operno noč na prostem izvedli v mariborskem Mestnem parku leta 2015, ter se je zelo hitro prijela med občinstvom, saj je že drugo izvedbo obiskalo več kot 15 tisoč ljudi - tokrat jih je bilo v Gaju nad Mariborom kakšnih dva tisoč. Z izjemo leta 2020, ko to ni bilo dovoljeno, pa so vsako leto izvedli prireditev, zadnji dve leti na Glavnem trgu v Mariboru. Že jutri, v soboto, bo ob 21. uri opernim arijam mogoče prisluhniti na Slovenski ulici v Murski Soboti, v petek, 1. julija, pa ob 20.30 še v Arheološkem parku Panorama na Ptuju.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta