(FOTO) Vinagova klet v Mariboru bo gostila prvi podzemni festival vina, kulinarike in zabave

Igor Selan Igor Selan
14.08.2024 12:10

Na dogodku, ki bo prihodnjo soboto, 24. avgusta, se bo predstavilo okrog 30 vinarjev iz vse Slovenije in tri kulinarične hiše

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Direktorica Vinaga Maruša Švelc in Jan Kristl iz Sončne fontane ob predstavitvi prihajajočega festivala
Sašo Bizjak

Prihodnjo soboto bo Vinagova klet, ena največjih in najstarejših klasičnih vinskih kleti v Evropi (1847), ki se razteza na 15 tisoč kvadratnih metrih površine in se ponaša s kar 2,1 kilometra dolgimi podzemnimi predori, ki se razlegajo pod dobršnim delom centra Maribora, prizorišče spektakularnega dogodka. Gostila bo namreč prvi podzemni festival vina, kulinarike in zabave, na katerem bo goste razvajalo okrog 30 vrhunskih vinarjev iz celotne Slovenije ter tri kulinarične hiše. 

Sašo Bizjak

Vinarji in gastronomske hiše bodo razpršeni po vsej kleti, pri čemer bodo tako klet kot rovi vizualno in svetlobno urejeni, kar bo obiskovalcem omogočilo nepozaben vinski sprehod. Čez celoten dan bo za vzdušje skrbel DJ, ob tem so pripravili tudi spremljevalni program z glasbenimi in plesnimi nastopi. Vstopnice, te stanejo 25 evrov (na dan dogodka 30) so že v prodaji na Eventimu, obiskovalcem pa omogočajo pokušino vin vseh vinarjev v tem znesku. "Dogodek se bo pričel ob 14. uri in bo trajal do 21. ure, temu pa bo v veliki dvorani sledil še after party do polnoči. Vinarje smo izbrali v sodelovanju s sommelierjem Jernejem Lubejem, namen dogodka pa ni le degustacija vin, ampak predvsem druženje ob dobri kapljici," je povedal soorganizator dogodka Jan Kristl iz Sončne fontane.

Sašo Bizjak

Dogodek bo imel tudi dobrodelno noto. V sodelovanju z Anino zvezdico bodo namreč zbirali denar za nakup šolskih potrebščin za tri družine v stiski. Donator, ki bo daroval največ denarja, bo prejel Vinagovo arhivsko vino burgundec letnik 1984, drugi pa sauvignon ptujske kleti letnik 1991.

"Pričakujemo en res lep dogodek, na katerega upam, da bo prišlo čim več mladih, ki veličine te kleti ne poznajo toliko kot starejše generacije," je povedala direktorica Vinaga Maruša Švelc.

Maribor - Vinag - V Maribor prihaja prvi podzemni vinski festival v Vinagovi kleti. - Vino - klet - - -
Sašo Bizjak

Ob dogodku bo potekalo tudi ocenjevanje vin sodelujočih vinarjev. Vsak vinar bo lahko v ocenjevanje poslal eno vino, ki bo ocenjeno na način slepega ocenjevanja, nagrado za najboljše vino pa bo na festivalu podelila štajerska vinska kraljica Maruša Mukenauer. Najbrž ne bo odveč opozorilo, da je v kleti stalna temperatura 14 stopnij Celzija, obiskovalci festivala naj se temu primerno tudi oblečejo.

Sašo Bizjak

Kot je še povedala Švelčeva, so z obujanjem Vinagove kleti in njene bogate tradicije zadovoljni. Vodeni ogledi potekajo vsak dan v letu, dnevno si jo ogleda med 50 in 70 obiskovalci, predvsem tujcev, dobro se je prijel tudi nedavno odprti lokal pred kletjo. Kot je znano, Vinag od leta 2019 obvladuje družba Metalka Commerce, ki pa se iz obvadovanja kleti počasi umika. "Vinag 1847 se bo počasi z vložkom Metalke odcepil od matične družbe in vse dejavnosti prevzel samostojno," je še povedala Švelčeva.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta