Godalni otoki: "Žurati je mogoče ob zvoku ene same violine"

Barbara Gavez Volčjak Barbara Gavez Volčjak
11.09.2022 20:00

Sinoči so Glavni trg v Mariboru preplavili zvoki violin na elektronski podlagi in skupaj z žarometi poustvarili vzdušje zlate dobe disko glasbe

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bojan Cvetrežnik je vihtel lok kot dirigentsko palico. 
Dejan Bulut/Narodni dom Maribor

Sinoči ob 19. uri, ko bi se bila morala že končati tonska vaja na Glavnem trgu v Mariboru, so prireditelji iz Narodnega doma skupaj z glasbeniki zaskrbljeno pogledovali v nebo, iz katerega se je neusmiljeno usipal dež. Koncert Godalni otoki je - imenu primerno - skoraj odnesla voda. A optimistični ustvarjalci, vajeni vsega hudega, so verjeli meteorologom in sklenili, da bo dež do 21. ure ponehal in bodo koncert vendarle lahko izpeljali. In prav so imeli.

Potem ko je Narodni dom Maribor lani na istem prizorišču uspešno izvedel koncert stotih bobnarjev, so se letos odločili za violine in k sodelovanju povabili Bojana Cvetrežnika, violinista in glasbenega pedagoga. Na izkušnjah iz predhodnih eksperimentov in svojega dolgoletnega glasbenega ustvarjanja si je zamislil, kako bi veliko število violinistov postavil na trg sredi mesta, kar je bil po njegovih besedah tudi tehnološko velik izziv. "Violinisti najraje igramo brez ozvočenja, saj tako bolj pritegnemo pozornost poslušalcev. Zanimalo me je, kako številne violine funkcionirajo v tako velikem prostoru. Obenem me je vodila ljubezen do zgodnje elektronske glasbe, ki jo ustvarja moj dolgoletni prijatelj JAMirko. Tako med seboj združujemo različne generacije glasbenikov, različne glasbene žanre, akustiko in elektroniko, globalne trende in individualne glasove," je Cvetrežnik opisal idejo snovalcev dogodka. Spomnil je, da je godalna glasba v Romuniji, Srbiji in Bolgariji, v Reziji ali alpskih deželah ter na Irskem in Švedskem v prvi vrsti namenjena plesu, zabavi. "Žurati je mogoče ob zvoku ene same violine," je dejal sogovornik. "Godala so izvorno plesni inštrumenti, tudi Bach je pisal nadgradnje plesov, ki jih je poznal iz svojega okolja. To pojmovanje se je skozi stoletja izgubilo, danes pa ga bomo znova dokazali," je Cvetrežnik pojasnil pričakovanja pred koncertom.

Sodelovalo je 40 violinistov iz raznih krajev po Sloveniji.
Dejan Bulut/Narodni dom Maribor

Za publiko in svojo dušo

Didžej in producent elektronske glasbe JAMirko je moral z beati najti protiutež 40 violinam v ritmični obliki. "Tole je eden najbolj obsežnih, inovativnih in retro-futurističnih projektov, kar sva jih ustvarila z Bojanom. Izbral sem disko glasbo, v kateri so bila godala ključni element estetike," je pojasnil svojo vlogo v ustvarjalnem procesu. Na vprašanje, ali je tak način izvajanja glasbe bolj v interesu glasbenikov, ki bi želeli preizkusiti nekaj novega, ali so se s tem približali različnim glasbenim okusom publike, pa je dejal, da gre za kombinacijo obojega: "Izvajamo znane melodije iz 70. let, s čimer se približamo publiki, vendar v taki posebni izvedbi, kakršne ni bilo še nikjer, to pa je naša dodana vrednost."

Ko se je koncert po številnih nevšečnostih zaradi vlage naposled začel, je bil prava paša za ušesa in tudi oči. Okoli osrednjega odra, na katerem so ob dirigentu Cvetrežniku in JAMirku našli prostor še klaviaturist Nejc Škofic, kitarist Filip Vadnu in vokalistka Damaris Potočnik, so v gručah stali dijaki glasbenih šol iz Maribora, Celja, Velenja, Ljutomera, Idrije, Slovenj Gradca ter skupine Hobi Godalkanje s svojimi učitelji in mentorji in izvajali glasbo ne zgolj z inštrumenti, temveč kar z vsem telesom. Stare uspešnice v novi preobleki so pri starejših poslušalcih vzbudile aha-učinek, mlajše pa spodbudile k spontanemu zibanju. Svoje so dodale še vrteče se disko krogle, ki so snope žarometov usmerjale po okoliških fasadah. Kot je pred tem pričakoval Bojan Cvetrežnik, je nastal "cel žur".

Obiskovalci so uživali v šovu, a tudi odlični izvedbi.
Dejan Bulut/Narodni dom Maribor

Škoda, da je ponagajalo vreme

Glasba je poleg znancev in sorodnikov nastopajočih ter zaposlenih iz Narodnega doma pritegnila tudi mimoidoče. Tone iz Maribora je povedal, da je za napovedani koncert sicer vedel, vendar ni pričakoval, da ga bodo v resnici izpeljali. "Poznam nekoga izmed nastopajočih, zato sem lahko preveril. Škoda, da je vreme tako ponagajalo, drugače bi lahko uživalo še veliko več obiskovalcev," je povedal. Janja in Tomaž sta se na trgu ustavila po naključju, med sprehodom po mestu sta postala pozorna na dogajanje. "Všeč nama je sproščeno vzdušje, ker po navadi violino poslušamo v bolj resnih zasedbah. Če bi bil koncert čez dan, ne bi bilo enako, predvsem ne bi bilo teh svetlobnih učinkov. Zanimivo je, nekaj novega."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta