Gozdna učilnica v Stražunu bi izboljšala videz in obisk gozda

Jasmina Cehnar Jasmina Cehnar
17.05.2024 04:00

Mariborski mestni svetniki bodo na naslednji seji odločali tudi o enem od številnih projektov participativnega proračuna.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Gozdno učilnico bi postavili v bližini učne poti netopirja Boromirja.
Gozdno učilnico bi postavili v bližini učne poti netopirja Boromirja.
Sašo Bizjak

Realizacija participativnega proračuna zaradi proračunske luknje Mestne občine Maribor ni najboljša. Izmed 86 projektov, ki so jih predlagali in leta 2022 izglasovali občani, je občina, po poročanju TV Maribor, doslej izvedla štiri. So pa pristojni napovedali, da bodo že kmalu izpeljali še nekaj projektov participativnega proračuna. Prva bo, kot kaže, na vrsti gozdna učilnica v Stražunu. Občinski predstavniki so se namreč s predlagatelji že uskladili, pripravili potrebno dokumentacijo in pridobili soglasja zavodov, tako bodo dokument identifikacije investicijskega projekta mestni svetniki potrjevali na prihodnji seji.

Igor Napast

 

Gozdno učilnico bi postavili v bližini učne poti netopirja Boromirja, dostopna bo z gozdne pešpoti, ki se nahaja vzhodno od Kosovelove ulice. Nameščeni bodo elementi za interpretacijo narave, kot so rogačev ležeči hlod, eko celica za žuželke, gnezdilnica za sove, netopirnica in med drugim drevesna debla z loputo. Projekt zajema tudi postavitev manjših igral ter nabavo in postavitev košev, (naravnih) klopi in tablic s piktogrami. "Investicijska vlaganja bodo izboljšala videz in obisk gozda ter izobraževala obiskovalce o pomembnih procesih v naravi," je zapisano v gradivu za mestne svetnike. Ob tem pa tudi, da bo poseg v Stražun, ki je naravni spomenik, oblikovana in ekosistemska naravna vrednota lokalnega pomena ter gozd s posebnim namenom, minimalen. Vrednost investicije je dobrih 21 tisoč evrov.

Igor Napast
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta