Grad Rače: Na ogled posebna etnološka zbirka elektičarja, ki je večkrat namesto plačila dobil kakšen predmet

Branka Bezjak
05.08.2023 04:14

Samostojno ali z vodnikom se bo jutri in še prihodnjo nedeljo mogoče sprehoditi po gradu in si ogledati tudi prav posebno zbirko predmetov Zvonka Grila, ki je zbral več kot 4500 različnih eksponatov od začetka 18. stoletja do danes

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zbirka Gramofonov
Visit Ravno polje

V eni najmlajših turističnih destinacij v Sloveniji Visit Ravno polje v avgustu prvič odpirajo Grilovo etnološko zbirko in grad Rače za naključne obiskovalce brez predhodne najave. In sicer to nedeljo, 6. avgusta, nato pa še 13. avgusta od 9. do 11. ure ter od 16. do 19. ure. V zbirki je na ogled kar več kot 4500 različnih eksponatov od začetka 18. stoletja in do danes, po kateri vas bo v vodenju preko zanimivih zgodb popeljala Nevenka Gril Hameršak. Z zbirko upravlja že tretja generacija družine Gril, v zbirki pa so eksponati, ki jih je Zvonko Gril zbiral od leta 1955.

e Grilova zbirka Grad rače etnološka zbirka Nevenka Gril
Visit Ravno Polje

Kakor je razbrati iz na spletu dostopne seminarske naloge, ki jo se spisala Klara Otič kot dijakinja Srednje šole za gostinstvo in turizem Maribor, je bil Gril, doma iz Rač, po poklicu električar - in ker ljudje včasih niso imeli dovolj denarja, da bi mu plačali, so mu v zameno za delo podarjali razne predmete. Čeprav od nekaterih predmetov, ki jih je prejel, ni mogel dobiti niti evra, jih je vseeno shranil - in včasih je ljudi prosil, naj mu namesto denarja poklonijo kak predmet, ki ga ne bodo pogrešali. Tako je začel zbirati predmete, sprva doma, in svoje delo prenesel tudi na svoje otroke, ti pa na svoje. Kmalu so imeli toliko predmetov, da jim je zmanjkovalo prostora, nakar je občina zbirki podelila prostor v gradu Rače.

Zbirka čelad- od avstroogrskih, čelad iz obdobja SHS do druge svetovne vojne
Visit Ravno polje

Ob obisku zbirke lahko torej obiskovalci odkrivajo notranjost gradu Rače. Lahko pa si zbirko in grad ogledate vodeno in prisluhnete še marsikateri zanimivosti. Vodeni ogledi bodo oba dneva ob 9. in 10. uri ter ob 16., 17. in 18. uri.

Grad Rače je po obnovi eden najlepše ohranjenih ravninskih gradov v Sloveniji in v Evropi. Tukaj je tudi doma zgodba oziroma je grad prizorišče prvega slovenskega zgodovinskega romana o grofu Ivanu Erazmu Tattenbachu. Sicer pa tam domuje tudi knjižnica, ob sobotah tržnica, v dvorani gradu pa so številne prireditve.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta