Hotelski posli v Mariboru: Zakaj bivši najemnik hotela Arena dolguje zaposlenim in kako je posojal denar?

Igor Selan Igor Selan
08.08.2020 04:40

Miran Ferk, lastnik družbe Playgreen, ki je najemala hotel Arena od jeseni 2018 do marca letos, dolg do zaposlenih priznava in zatrjuje, da finančne težave rešuje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Miran Ferk, lastnik družbe Playgreen, ko je s hotelom Arena imel še velike načrte
Sašo Bizjak

Na uredništvo Večera so se obrnili zaposleni v podjetju Playgreen v lasti Mirana Ferka, ki je od DUTB od jeseni 2018 najemal pohorske hotele Arena, Bolfenk in Videc. Medtem ko je imel Playgreen hotela Bolfenk in Videc v najemu le eno leto, je hotel Arena v njihovem upravljanju deloval še vse do začetka epidemije koronavirusa v letošnjem marcu, potem pa ga je v začetku prejšnjega meseca v najem vzela družba FMF v lasti gostinca Iva Filipovića.
Zaposleni opozarjajo, da jim je Ferk ostal dolžan polovico plače za februar, plačo za marec in sorazmeren del regresa za letos, zaradi česar so se obrnili tudi na delovno inšpekcijo. "Čeprav smo se na delovno inšpekcijo obrnili že 7. julija, zadeva stoji, tudi Ferk se za nas ne zmeni. Verjetno lahko razumete naše težave, saj je težko čez noč ostati brez prebite pare. Menimo, da bi, če bi podjetje šlo v stečaj, bili deležni vsaj pomoči sklada. Ob tem ima Ferk v lasti še eno podjetje, a je vseeno imun na naša opozorila," zapišejo v pismu. Na inšpektoratu za delo so potrdili, da so postopek v tem primeru že opravili, ker pa še ni končan, več informacij o izsledkih ne morejo posredovati.

Ferk: "Stečaja Playgreena si nikakor ne želim"

Ferk neizplačilo plač zaposlenim priznava. Potrdi, da je podjetje obiskala delovna inšpekcija, kateri je, kot pravi, predal tudi vso zahtevano dokumentacijo. In da je, dokler je lahko, zaposlenim izplačeval plače, ki naj ne bi bile med najnižjimi, dajatve in regrese: "Potem pa so se začele težave, najemnine so bile visoke, zime oziroma snega zadnji dve leti skorajda ni bilo, odpadla je Zlata lisica, potem še tekmovanje Little Fox, nato pa nas je dokončno potopila koronakriza. Res je, da imam še eno podjetje, a gre za dva različna poslovna subjekta, teh stvari ne gre mešati. Že tako sem v poslovanje Playgreena vložil precej svojega denarja."

Težave zaradi dolgov Playgreena ima tudi novi najemnik

Zaposleni pa niso edini, ki imajo zaradi dolgov Playgreena težave, te ima tudi novi najemnik hotela Arena. Kot pravi Ivo Filipović, zaradi neplačanih računov ne more uporabljati storitev spletne aplikacije Booking. "Prosili smo jih na vse načine, a pravijo, da niso poročeni z lastniki oziroma najemniki, ampak z objektom. Seveda nam to predstavlja veliko težavo, saj moramo goste zdaj privabljati sami, kar je veliko težje, preko Bookinga namreč rezervacije hotelov opravi več kot 80 odstotkov vseh gostov. Mi si seveda res želimo, da bi lahko normalno poslovali, prav tako tudi DUTB, a za zdaj to ni mogoče. Je pa res, da Ferk po mojih informacijah problem rešuje, ne želim nanj kazati s prstom, bolj sporno se mi zdi ravnanje Bookinga," pravi Filipović.
Kot pojasnjuje Ferk, je dolg do Bookinga minimalen, znašal naj bi 2800 evrov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta