Iz Berlina se bo v Maribor pripeljal Vlak spomina: Nekoč je prevažal vojne ujetnike

Jasmina Cehnar
04.05.2021 16:01
Poleti se bo iz nemške prestolnice na spominsko pot podal zgodovinski vagon, ki bo opominjal na grozote iz taborišč smrti, svojo pot pa zaključil pred nekdanjim taboriščem v Melju.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Janez Ujčič, direktor MRC, računa, da bodo razstave, ki so v nekdanjem taborišču postavljene že od lani, kmalu na ogled tudi splošni javnosti. Foto: Igor NAPAST
Igor Napast

Mednarodni raziskovalni center druge svetovne vojne Maribor (MRC) v letošnjem letu, ko med drugim obeležujemo 80. obletnico začetka vzpostavljanja nacističnih taborišč, pripravlja številne aktivnosti. Vrhunec bo septembra, ko se bo iz Berlina prek znamenitega taborišča Bergen-Belsen do Maribora pripeljal Vlak spomina. Gre za originalen (živinski) vagon, ki je leta 1941 prevažal zavezniške in sovjetske vojne ujetnike. Obnovile ga bodo Slovenske železnice, v njem bodo uredili tudi razstavo, na koncu njegove poti pa ga kot razstavni eksponat postavili pred nekdanje okupatorjevo taborišče za sovjetske in zavezniške vojne ujetnike Stalag XVIII-D v Melju. V ta namen bodo bodisi obnovili zapuščene tire, ki vodijo do tja, bodisi bodo vagon na mesto spravili z dvigalom.

Zaključni dogodek evropskega projekta, ki je pod taktirko MRC in pokroviteljstvom predsednika države Boruta Pahorja, bo pospremljen s svečanostjo v Mariboru. Na njej Janez Ujčič, direktor MRC, pričakuje številne visoke goste iz Rusije in drugih držav, pa tudi veteranske organizacije od Britanije do Nove Zelandije. "Prav je, da skupaj ohranimo spomin na zgodovinsko resnico in da se ji poklonimo," je povedal Ujčič in spomnil, da je v mariborskem taborišču smrti, kjer je bilo na vrhuncu prek 15.000 vojnih ujetnikov, umrlo več tisoč sovjetskih vojnih ujetnikov in manjše število ujetnikov iz zavezniških držav.

Janez Ujčič
Igor Napast

Razstava, ki gre v Moskvo

Kot je znano, v nekdanjem taborišču v Melju, ki je bilo dolga leta povsem pozabljeno, nastaja muzej zlasti v spomin na sovjetske ujetnike. V lanskem letu so v njem že postavili tri razstave, a jih zaradi epidemije še niso dali na ogled splošni javnosti. Na eni je videti fotografije oziroma kartoteke sovjetskih vojnih ujetnikov, ki so brez mednarodne zaščite in v nemogočih razmerah najbolj trpeli in, kot rečeno, množično umirali. To razstavo si bodo po besedah Ujčiča lahko ogledali tudi v Moskvi, saj se bo selila v tamkajšnji Muzej zmage.

Že v teh dneh v prostorih Stalaga 306, kot so še rekli nemškemu taborišču v Mariboru, postavljajo novo razstavo, in sicer reprodukcije slik ruskih umetnikov s prizori iz druge svetovne vojne. Odprtje v zaprtem krogu povabljenih bo na dan zmage nad fašizmom in nacizmom, to nedeljo, 9. maja, ko bo tam venec položil ruski veleposlanik Timur Ejvazov. MRC je sicer aktiven tudi pri organizaciji mednarodnih konferenc, doslej jih je pripravil že devet, za letos imajo načrtovani še dve, skupaj z Muzejem narodne osvoboditve Maribor pa želijo v muzeju za učence pripravljati učne ure zgodovine.

Muzej bi odprli letos

MRC je neprofitni zavod, financiran s strani Ruske federacije, ki pa že kar nekaj let čaka na celovito obnovo nekdanjega taborišča, pa tudi dogovor z Mestno občino Maribor, ki je lastnica objekta. Doslej so v prostorih muzeja uspeli obnoviti in opremiti sejno sobo ter med drugim urediti ogrevanje, za kar je Rusija, skupaj s sredstvi za program, prispevala več kot 800.000 evrov.

​Za celovito obnovo bi po besedah direktorja MRC potrebovali še okoli milijon evrov, o čemer se bodo s financerji pogovarjali že konec meseca. "Naša želja je, da letos deloma odpremo muzej in prostore za javnost ter da končno sklenemo dolgoročni najemni odnos z MOM, ki ima v zadnjem času velik posluh za naše načrte in našo mednarodno dejavnost," je še povedal Ujčič.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta