Iz Štajerca: Mladi rod prevzema kmetijo

Damijan Toplak Damijan Toplak
11.10.2018 06:32

25-letni Janko Vrecl bo nadaljeval tradicijo vinogradniške kmetije v Zgornjih Hočah, tik ob vznožju Pohorja, kjer letno vzgojijo tudi dve toni postrvi, pridelujejo pa tudi olje grozdnih pešk.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Maribor: Janko Vrecl -
Igor Napast

Na začetku Zgornjih Hoč, ob samem vznožju Pohorja, bo kmetija Vrecl kmalu spisala že stoletno zgodovino. Sedaj vajeti od očeta Bogomirja počasi prevzema 25-letni Janko Vrecl. Na kmetiji pa sicer ne gre še brez pridnih rok Jankove mame Zvonke in sestre Mojce. Ti štirje člani družine Vrecl tudi delo na kmetiji opravljajo profesionalno, so tudi kmečko zavarovani. V času počitnic in ob koncih tedna jim pridno pomaga še en član družine, Toni, sicer še študent arhitekture v Ljubljani. Najbolj znani so v svoji bližnji in daljni okolici po odličnih vinih, pa po izvrstnih postrvih, ki jih gojijo in pripravljajo sami. Ponujajo sicer tudi ostalo domačo hrano, predvsem za zaključene skupine, medtem ko za zdaj (še) ne ponujajo prenočišč, saj jih je v neposredni bližini dovolj, pravijo.

Slabi dve toni rib bodo letos potegnili iz svojega zajetja
Igor Napast

Obdelujejo 24 hektarjev

Vinsko trto imajo zasajeno na petih hektarjih, od tega so štirje hektarji rodni, na enem hektarju pa bodo premierno trgatev opravili prihodnje leto. Petnajst do dvajset tisoč litrov vina pridelajo letno. "Letošnja letina bo tako količinsko kot kvalitetno dobra," pove mladi gospodar Janko. Prav vsa vina prodajo doma, letos pa so v svojih vinogradih opravili osem trgatev, zadnjo pred dvema tednoma, ločeno po sortah vina - sauvignon, laški rizling, rumeni muškat, rizvanec in zeleni silvanec, ki jih premorejo.

Janko in Mojca Vrecl ob družinskem zajezenem potoku s postrvmi
Damijan Toplak

Premorejo tudi mašno vino

Še posebej ponosni so na vino sauvignon, ki nosi naziv mašno vino, saj je z njim pokojni papež Janez Pavel II. 18. maja 1996 v Postojni maševal na svoj 76. rojstni dan. Predtem so v Vatikanu opravili "preizkus" ustreznosti vina sauvignon. Za ohranjanje tega statusa se trudijo z vsakoletno pridelavo vin vrhunske kvalitete, tako sauvignona, kot drugih sort, pri tem pa so v veliki meri odvisni tudi od narave. Kot kaže bo tradicijo vinogradništva Vreclovih nadaljeval 25-letni Janko, ki je po izobrazbi kmetijski tehnik. Poskusil je tudi s študijem kmetijstva, a ga je hitro opustil, saj mu je oče ob določenem nadzoru predal delo kletarjenja, delo v vinogradu pa ga je tako zanimalo že od nekdaj, zato je priložnost pograbil z obema rokama.

Že od nekdaj ga je zanimalo kletarjenje
Igor Napast
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta