Izzivi lesne industrije: Ob obilju lesne mase problemi pri nabavi surovine

Ana Lah
22.04.2021 16:55
Za povečano predelavo lesa in posledično povečane prihodke v lesni panogi je ključna realizacija sedmih lesnopredelovalnih centrov v skupni vrednosti 140 milijonov evrov
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Danes je Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije skupaj z ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo ter agencijo SPIRIT organizirala spletni dogodek Aktualni izzivi na področju lesne industrije. Govorci so izpostavili problem predelave lesa, spregovorili so o slovenski industrijski strategiji 2021-30 in o tem, kako zagotoviti cilje iz evropskega zelenega dogovora. V strokovnem delu so predstavili aktualne razpise za mala in mikro podjetja, interventne ukrepe za samozaposlene in delodajalce ter trajnostne poslovne modele in obvladovanje tveganj.

V načrtu sedem lesnopredelovalnih centrov

Na ministrstvu tudi v letošnjem letu nadaljujejo vzpodbujanje predelave in uporabe lesa, ki ga je minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek označil za surovino prihodnosti. Počivalšek je povedal, da lahko z večjo predelavo lesa dosežemo velike pozitivne učinke na okolje, kar bi prispevalo k uresničevanju evropskega zelenega dogovora in doseganja cilja glede znižanja emisij toplogrednih plinov za 55 odstotkov. Za povečano predelavo lesa in posledično povečane prihodke v lesni panogi je ključna realizacija sedem lesnopredelovalnih centrov v skupni vrednosti 140 milijonov evrov, ki jih je vlada umestila na seznam strateških investicij. Ministrstvo si bo med drugim prizadevalo za povečanje količine doma predelanega lesa, povečanje prihodkov od prodaje v lesni panogi na vsaj 2,5 milijarde evrov letno ter povečanje števila zaposlenih na vsaj 15.000. Spremenili bodo uredbo o zelenem javnem naročanju tako, da bo tudi za vse stavbe splošnega družbenega pomena obvezna vgradnja vsaj 30 odstotkov lesa, vključeni bodo tudi stavbno pohištvo in lesne protihrupne ograje. "Povečati želimo tudi porabo sredstev Podnebnega in Eko sklada za leseno gradnjo in za podporo začetnim investicijam v lesno industrijo," je sklenil minister.

Branko Meh, predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS), je izpostavil, da bo za želene rezultate nujno sodelovanje drugih ministrstev. Kot je dejal, je za ohranitev vitalnega dela gospodarstva treba upoštevati primerjalne prednosti Slovenije - kar je les. Dejal je, da je v lesnopredelovalni industriji zelo malo srednje velikih in velikih podjetij, kar nakazuje na dejstvo, da nismo vzpostavili pogojev, da bi iz množice malih podjetij zrasla večja. "Zanimivo je, da imajo naši člani ob obilju lesne mase v Sloveniji probleme pri nabavi surovine," pove Meh in doda, da so zato leta 2013 ustanovili odbor žagarjev, leta 2016 pa so veliko pričakovali od spremembe gospodarjenja z državnimi gozdovi, a pogoji nabave se niso izboljšali. V OZS predlagajo, da se odpre razprava o pomenu lesa za doseganje podnebnih ciljev. Več sredstev bi morali nameniti subvencioniranju lesne gradnje in gradnje notranjega in stavbnega pohištva ter izboljšati odnos do naše najpomembnejše domače surovine, je dejal Meh in pripomnil, da je treba preprečiti izvažanje te surovine in uvažanje gotovih izdelkov.

Danilo Anton Ranc, generalni direktor direktorata za lesarstvo, je napovedal številne aktivnosti in dogodke na to temo ter izpostavil, da naj se slovenski les uporablja za izdelke z visoko dodano vrednostjo in ne zgolj za kurjavo. Zbrane je preko videoposnetka pozdravil tudi dr. Tomaž Kostanjevec, direktor javne agencije RS za spodbujanje podjetništva SPIRIT Slovenija. Dejal je, da si bo njihova agencija še naprej prizadevala za promocijo in spodbujanje lesne industrije.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta