Je devet tovornjakov odpadnega blata s Ptuja končalo v Pivoli? Direktor ptujske komunale pojasnjuje ...

Ujemajo se čas, količine, menda tudi registrske tablice ... Vse kaže, da blato, ki je onesnažilo območje Pivole, izhaja s Ptuja. Tamkajšnje komunalno podjetje poudarja, da imajo od prevzemnika blata zagotovilo, da je bil odvoz opravjen v skladu z okoljevarstvenim dovoljenjem
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pred novinarje sta stopila Janko Širec in Jernej Šömen.
Andrej Petelinšek

Po Večerovem razkritju, da naj bi 200 ton odpadnega blata, ki je bilo prejšnji četrtek nelegalno odloženo v Pivoli, izviralo iz čistilne naprave Komunalnega podjetja Ptuj, je to sklicalo novinarsko konferenco. Že v vabilu so zapisali, da se od škodnega dogodka v občini Hoče-Slivnica v celoti in nedvoumno distancirajo.

Direktor ptujske komunale Janko Širec kaže, kje skladiščijo odpadno blato.
Andrej Petelinšek

Direktor podjetja Janko Širec kriminalno dejanje strogo obsoja in želi, da odgovorni dogodek čim prej raziščejo, storilca pa kaznujejo. Povedal je, da se z dogajanjem v Pivoli ukvarjajo, že odkar so se pojavile prve informacije o nezakonitem ravnanju, še zlasti, ker so na isti dan, ko je bilo v Pivoli odloženo komunalno blato, večje količine le-tega odvažali tudi iz njihove čistilne naprave. Hitro so sklepali, da bi lahko šlo ravno za njihovo blato. "Seveda pa moramo počakati do konca uradne preiskave," je dejal vodja ptujske komunale. "Od prevzemnega podjetja (to je CEP iz Celja, op.p) smo seveda terjali informacije o tem, kam so odpeljali blato, in dobili zagotovilo, da je bilo odpeljano v skladu z okoljevarstvenim dovoljenjem," je dodal Širec, ob tem pa navedel, da bo morala država težave z odvozom blata iz čistilnih naprav celovito rešiti.

S Ptuja devet tovornjakov

Ptujska čistilna naprava na leto pridela 7200 ton dehidriranega odpadnega blata. Jernej Šömen, vodja dejavnosti odvajanja in čiščenja odpadnih vod pri ptujski komunali, je pojasnil, da so njihove zmogljivosti skladiščenja štiri do pet dni, nato za blato poskrbi pogodbenik, celjski CEP, ki tudi izbere prevoznika (v tem primeru je bila po naših informacijah to ena od ljubljanskih prevozniških firm). Komunalno podjetje blato naloži na tovornjake, tovor stehta, zabeleži registrsko številko tovornjaka, dan odvoza in količino odpeljanega materiala. Za odvoz tone odpadnega blata ptujska komunala prevzemniku plača 117 evrov plus devetodstotni DDV. "Ko kamion zapusti območje naše naprave, teh avtomobilov ne zasedujemo v dobri veri, da dejansko peljejo na lokacijo, kjer se z dehidriranim blatom ravna, kot je določeno s predpisi in okoljevarstvenim dovoljenjem," je še pojasnil. Širec pa povedal, da je minuli četrtek prevzemnik odpeljal devet tovornjakov blata, pri čemer lahko vsak prevzame do 25 ton blata. To pomeni, da se količina, odpeljana s Ptuja, ujema s količina, odloženo v Pivoli.

Komunalno blato iz ptujske čistilne naprave.
Andrej Petelinšek
Čistilna naprava Komunalnega podjetja Ptuj.
Andrej Petelinšek

Zmeda s tem, kam naj bi vozili bato

In kam gre blato zatem? Direktor Širec je pojasnil, da pogodba s podjetjem CEP natančno določa, da je potrebno blato odpeljati v mariborsko Surovino, vmes so se dogovorili, da ga lahko del izvozijo v Avstrijo, šele ta teden pa so od podizvajalca izvedeli, da naj bi blato vozili v Zalog pri Ljubljani oziroma v tamkajšnje podjetje ML Surovine. Na vprašanje, ali razmišljajo o prekinitvi sodelovanja s celjskim prevzemnikom blata, odgovarja, da za zdaj pogodba še velja, da pa morajo nekatere zadeve razčistiti.  Vse podatke so sicer kriminalistom in inšpekciji predali že na začetku tega tedna.

Sašo Bizjak

Kot smo že poročali, v podjetju CEP vsakršno odgovornost zavračajo. So pa se odzvali tudi v mariborski Surovini, kjer pravijo, da od Komunalnega podjetja Ptuj niso in ne prevzemajo odpadnega blata na nobeno izmed svojih lokacij, prav tako pa v zvezi z navedeno problematiko niso sodelovalali s podjetjem CEP. V ljubljanskih ML Surovinah so odgovor obljubili v ponedeljek.

Županja Gajškova: To je zavržno dejanje

Kako daleč je kriminalistična preiskava, medtem s PU Maribor še vendo ne razkrivajo. Trenutno še preverjajo okoliščine dogodka in zbirajo obvestila. Je pa preiskava intenzivna in prioritetna. "Mariborski kriminalisti se s ciljem odkritja storilca ali storilcev povezujejo tudi s kriminalisti iz drugih delov Slovenije," je navedel Miran Šadl, tiskovni predstavnik PU Maribor. Sodelujejo tudi z inšpekcijskimi službami in o vseh ugotovitvah sproti obveščajo pristojno tožilstvo, ki usmerja predkazenski postopek. Sicer pa naj bi se registrske tablice tovornjakov, pridobljene iz videoposnetkov z območja Pivole, ujemale s tistimi, ki so bile popisane pri odvozu blata iz ptujske čistilne naprave.

Onesnaženo je širše območje Pivole.
Sašo Bizjak

Dogajanje spremljajo tudi v Mestni občini Ptuj, ki je večinska lastnica Komunalnega podjetja. Tamkajšnja županja Nuška Gajšek ostro obsoja nezakonito ravnanje in ocenjuje, da gre za zavržno dejanje. Podjetje je pozvala, da v najkrajšem možnem času izvede vse aktivnosti za preverbo nepotrjenih sumov in jih z ugotovitvami seznani. "V kolikor bi vse izvedene aktivnosti in analize omenjene sume potrdile, od Komunalnega podjetja Ptuj pričakujemo, da se bo pristojnim organom nudilo vse potrebne informacije, da se odgovorne za to dejanje razkrije in primerno sankcionira," še poudarja Gajškova.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.