Onesnaženje v Pivoli: Za sanacijo odpadnega blata bo poskrbela država

Jasmina Cehnar Jasmina Cehnar
08.06.2021 14:00
Dogovor je, da bi denar za čiščenje zagotovila vlada; z odstranjevanjem blata se mudi, saj ga deževje še dodatno spira v vodotoke in podtalnico
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sanacija bo zaradi težko dostopnega terena zahtevna.
Igor Napast

Za onesnaženje, ki je minuli četrtek nastalo zaradi okoli 200 kubičnih metrov nelegalno odloženega komunalnega blata na območju Pivole v Občini Hoče-Slivnica, bo poskrbela država. Takšen je bil po besedah poveljnika Civilne zaščite RS Srečka Šestana sklep po današnjem sestanku ministrstva za okolje in civilne zaščite. Tako naj bi čimprej poiskali ustrezno začasno odlagališče za smrdečo gmoto, ki je dosegla potok in se širi po vodotokih. To je pereče vprašanje, saj se ne ve, ali lahko tovrstni odpadek, ki bo po čiščenju pomešan z zemljo, sploh kdo prevzame. "Še pomembnejši je dogovor, da bo program ukrepov potrdila vlada in zagotovila sredstva za sanacijo," je povedal Šestan. Medtem so na ministrstvu dejali le, da je razprava na sestanku potekala o možnih hitrih in strokovnih nadaljnjih korakih, več informacij pa da bo znanih v naslednjem obdobju.

Tovornjaki so odpadno blato nasuli po strmem pobočju, od tam je spolzelo do potoka in onesnažilo širše območje.
Igor Napast

Očiščenje v dveh tednih

Zagotovitev denarja za odstranjevanje kontaminiranega blata bi veliko breme dvignilo z ramen lastniku onesnaženih zemljišč v Pivoli, to je Univerza v Mariboru oziroma tamkajšnja Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede, ki bi praviloma morala poravnati čiščenje. Kot je dejal njen dekan Branko Kramberger ne fakulteta, ne univerza denarja za finančno zahtevno sanacijo nimata.

Izvajalec bo za čiščenje potreboval predvidoma dva tedna. Analiza sestave blata, ki bo potrdila ali gre za odpadek iz čistilne naprave in pokazala ali vsebuje povečane koncentracije težkih kovin, prisotnost salmonele ter drugih škodljivih snovi, kar bo diktiralo tudi zaščitne ukrepe pri sami sanaciji, sicer še niso znani. Bo pa delo v vsakem primeru zahtevno, v veliki meri bo, kot je dejal Šestan, tudi ročno, saj dostop s stroji zaradi zahtevnega terena povsod ni mogoč. Z odstranjevanjem dehidriranega blata se tudi mudi, saj ga deževje v teh dneh še dodatno spira v vodotoke in podtalnico. Prav onesnaženja podtalnice se v občini najbolj bojijo.

Pet hiš odrezanih od pitne vode

Že v petek smo poročali, da se je onesnaženuje že pokazalo v potoku in ribnikih v bonatičnem vrtu, kmalu zatem je bilo odkrito, da je kontaminirano tudi eno od privatnih vodnih zajetij, pet hiš pa zaradi tega odrezanih od pitne vode, med njimi tudi kmetije. Analiza vzorca vode je tam pokazala onesnaženost z E. Coli in koliformnimi bakterijami. "Uspeli smo očistiti rezervoar in ga usposobiti, gasilci pa sedaj vanj dovažajo vodo. Vendar iščemo trajno rešitev, ker je to zajetje onesnaženo za nekaj let," je povedal Marko Soršak, župan Občine Hoče-Slivnica. Po njegovih besedah je podjetje VGP Drava, ki za državo ureja vodotoke, našlo rešitev za omejitev neznosnega smradu, ki se širi iz kupov blata in tudi vode. Blato bo, tako Soršak, posuto z zeolitom, ki nase veže neprijetne vonjave, pa tudi težke kovine. 

Občina Hoče
Občina Hoče

Za onesnaženje do treh let zapora

Kot smo že pisali, je za zdaj neznani storilec z neodgovornim in za ljudi in naravo ogrožujočim dejanjem zase naredil dober posel. Legalno odložen kubični meter odpadnega blata namreč stane 200 evrov, materiala v Pivoli pa je, kot rečeno, za vsaj 200 kubičnih metrov. V verigi akterjev so sicer imetnik odpadka, ki najverjetnje izvira iz čistilne naprave, prevzemnik blata in tudi prevoznik. Kdo je v Pivoli zagrešil ekološki kriminal, PU Maribor še preiskuje, podrobnosti pa ne razkriva. Je pa znano, da se policisti zanašajo med drugim na posnetke javnih in privatnih kamer - ena je ujela več tovornjakov -, in da se krog osumljencev oža. Onesnaženje pitne vode je opredeljeno kot kaznivo dejanje, zagrožena kazen za primer, da ni resnejših posledic, pa je do treh let zapora. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta