Kako je cesta v Brezju pristala v zasebni lasti

Igor Selan Igor Selan
26.11.2018 18:05

Medtem ko se stanovalci v Jarčevi ulici bojijo, da bodo morali za dostop do svojih hiš plačevati, zasebni družbi, ki sta cesto pridobili v stečajnem postopku MTB, zatrjujeta, da denarnega nadomestila ne bosta zahtevali.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Večina Jarčeve ulice bo od decembra v zasebnih rokah.
Sašo Bizjak

Najbolj črne bojazni stanovalcev Jarčeve ulice v Brezju so se uresničile. Večinski del edine dovozne ceste do naselja njihovih vrstnih hiš bo namreč pristal v rokah dveh zasebnih družb, to sta Tima Holding (49,6 odstotka) in Vade Mecum (45,3 odstotka), v lasti Nevenke Richter Peče in Ljubomirja Pečeta (Tima Holding) ter Martina Richterja (Vade Mecum), medtem ko bo mariborska občina postala le lastnik manjšega dela ulice (5,1 odstotka). Stanovalci se zdaj bojijo, da bodo morali za dostop do svojih hiš plačevati zasebnima družbama. Kako je to sploh mogoče?

Trikrat na dražbi

Kot smo v Večeru poročali maja lani, so stanovalci takrat izvedeli, da del edine dovozne ceste do naselja ni v lasti mariborske občine, ampak je del stečajne mase propadlega gradbinca MTB, ki je naselje tudi zgradil. Odlok o občinskem lokacijskem načrtu je sicer MTB-ju naložil obvezo, da po izgradnji komunalne infrastrukture to brezplačno preda v last občine, a je MTB, ki je v celoti poravnal tudi komunalni prispevek, prej zdrsnil v stečaj.

Je občina zaspala?

Ko interesa za nakup ceste ni izkazal nihče, je Sisingerjeva nato občini vendarle priznala izločitveno pravico, a je po odkupu terjatev podjetja Varkos Selinšek vmes v stečajni postopek stopil Vade Mecum in uspel s prerekom te pravice. Sisingerjeva je nato junija letos občini, ki je v proračunu za nakup že rezervirala 220 tisoč evrov, dala ponovno možnost cesto kupiti na dražbi, ker pa je ta spet ni izkoristila, je konec septembra upnike pozvala, naj premoženje, ki ga ni unovčila, prevzamejo v naravi. Iz sklepa o razdelitvi posebne razdelitvene mase izhaja, da bodo Tima Holding (22.646 evrov), Vade Mecum (20.683 evrov) in občina (2328 evrov) cesto, ki jo je stečajna upraviteljica prodajala po izklicni ceni 219 tisoč evrov, zdaj dobili le za ceno sorazmernega deleža stroškov stečajnega postopka, ki znaša skupno 45.658 evrov. Rok plačila je 15 dni po objavi sklepa, torej 5. decembra.

Stanovalci Jarčeve ulice se bojijo, da bodo morali za dostop do svojih hiš plačevati zasebnima družbama.
Sašo Bizjak

Za stanovalce sprememb ne bo

Stanovalci se zdaj bojijo, da bosta družbi Tima Holding in Vade Mecum pogojevali dostop do njihovih domov. V obeh družbah sicer za zdaj zagotavljajo, da se za stanovalce po njihovem prevzemu premoženja ne bo spremenilo nič. "Denarnega nadomestila od stanovalcev ne bomo terjali. Ne vidim nobene spremembe, ne za tiste z urejenimi služnostmi in ne za tiste, ki služnosti nimajo vpisanih," odgovarja Nevenka Rihter Peče.
Da so se za prevzem premoženja odločili, ker ocenjujejo, da je to edina realna možnost, da prejmejo kakršnokoli poplačilo terjatev, saj verjetno razdelitve stečajne mase navadnim upnikom ne bo, pa sporoča Sabina Krajnc iz Vade Mecuma: "Premoženje moramo najprej pridobiti, da se potem sploh lahko odločamo, kaj in kako z njim, zato je vsako vprašanje, povezano s solastništvom nepremičnin, preuranjeno. Ne glede na navedeno pa menim, da se za stanovalce Jarčeve ulice ne bo nič spremenilo na slabše, ne za tiste, ki imajo urejene služnostne pravice, kot tudi ne za tiste, ki teh pogodbeno nimajo urejenih in vpisanih v zemljiško knjigo, dejansko pa te nepremičnine koristijo. Naša družba zagotovo ne bo terjala kakršnegakoli plačila od stanovalcev."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta