Kam je izginil velik križ

Branka Bezjak Branka Bezjak
18.01.2019 17:26

Osemnajst metrov visok beli križ ob Betnavskem gozdu je trenutno v obnovi, nato ga bodo prestavili k cerkvi v Košakih

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Hribček ob Betnavskem gozdu je prazen. 
Igor Napast

Velikega belega križa na hribčku ob Betnavskem gozdu, ki so ga leta 1999 postavili v spomin na obisk Slovenije papeža Janeza Pavla II., ni več. Kaj je razlog, se sprašujejo številni mimoidoči, ki so se obrnili tudi na naše uredništvo. Pri Nadškofiji Maribor smo izvedeli, da niso več lastniki zemljišča, na katerem je bil križ postavljen. "Ker je bil križ potreben obnove in je iz materiala, ki terja stalno vzdrževanje, smo se po posvetovanju odločili, da križ prestavimo k cerkvi v Košakih, ki je posvečena blaženemu Antonu Martinu Slomšku. Tako bo križ še naprej služil vernikom v spomin na srečanje s svetim očetom in na razglasitev Slomška za blaženega," so na naša poizvedovanja zapisali v Nadškofiji.
Sama postavitev na novi lokaciji pa ne bo majhen zalogaj, saj meri križ v višino kar osemnajst metrov. Košaški župnik Igor Ignacij Novak je vesel tega daru Nadškofije, nam je povedal. A hkrati je tačas nekoliko na trnih, ali bo postavitev tekla po načrtih, da jim ne bi še dodatno zagodlo vreme. Križ je bil pred nekaj dnevi še razstavljen v delavnici, kjer ga bodo torej temeljito prenovili, nato pa ga bodo predvidoma sredi prihodnjega tedna začeli postavljati na novi lokaciji. V Nadškofiji Maribor se ob tem še zahvaljujejo skladu kmetijskih zemljišč in gozdov za soglasje k prestavitvi. Prav omenjeni sklad pa je tudi novi lastnik zemljišča pri Betnavi. Zaradi preteklih finančnih težav so primorani lastnino prodajati. Pomanjkanje denarja je tudi razlog, da je bil križ nekaj let v slabem stanju.

Veliki beli križ je bil postavljen leta 1999 v spomin na obisk papeža Janeza Pavla II. 
Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta