Klic dobrote: Zaposleni, a živijo v revščini

Tatjana Vrbnjak Tatjana Vrbnjak
22.11.2018 20:45

Ob tednu karitas tokrat k solidarnosti nagovarjajo zlasti mlade, da se povežejo s prostovoljci. Hkrati veliko mladih in njihovih družin živi v revščini

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

Revščina še vedno trka na mnoga vrata. Najbolj ranljivi so starejši, samski in družine z otroki. Z njo se srečujejo ne le brezposelni, ampak tudi redno zaposleni. "Med ljudmi, ki živijo v revščini, je veliko zaposlenih: po statističnih podatkih jih čez 50 tisoč hodi v službo in živi v revščini. Med revnimi je tudi veliko upokojencev, med njimi prevladujejo vdove. In tudi otrok: po podatkih statističnega urada vsaj 50 tisoč otrok in mladostnikov živi pod pragom revščine," navaja Cveto Uršič, generalni tajnik Slovenske karitas.

​Želijo pomagati več kot 20 tisoč družinam

Ljudi, ki potrebujejo pomoč, je torej veliko, njihove stiske pa so hude, zato Slovenska karitas poziva k solidarnosti in darežljivosti, zlasti ob tednu karitas, ki bo letos potekal pod geslom Mladost iz korenin modrosti od ponedeljka, 26. novembra, do nedelje, 2. decembra, ter ob njegovem osrednjem dogodku, tradicionalnem dobrodelnem koncertu Klic dobrote, ki bo v sredo, 28. novembra, ob 20. uri v dvorani Golovec v Celju z neposrednim prenosom na prvem programu TV Slovenija, Radiu Slovenija in Radiu Ognjišče.

Branko Maček, predsednik Nadskofijske karitas Maribor, in Cveto Uršič, generalni tajnik Slovenske karitas 
Andrej Petelinšek

Več potreb po pomoči

Z največjimi stiskami se ljudje soočijo, ko ne zmorejo poravnati položnic za osnovne življenjske stroške, nabaviti kurjave ali plačati ogrevanja, prostovoljnega zdravstvenega zavarovanja, ko jim grozijo odklop elektrike, deložacije. Vse več je tudi povpraševanja po oblačilih in drugih rabljenih stvareh, denimo posteljnini, posodi. Na Nadškofijski karitas Maribor vse pogosteje opažajo, da imajo iskalci pomoči tudi težave s telesnim in duševnim zdravjem.
"V desetih mesecih smo sprejeli že več kot štiri tisoč ljudi v stiski, ki so prosili za različne oblike pomoči. Do zdaj smo izdali že preko 2800 prehranskih in higienskih paketov, kar je 700 paketov več kot lani, ter več kot 1200 paketov oblačil in drugega," je dejal Branko Maček, predsednik Nadškofijske karitas Maribor. Ugodili so tudi 409 prošnjam za pomoč pri plačilu elektrike, najemnine, ogrevanja in podobno. Razdelili so tri dobave hrane iz programa Evropske unije - skupno 407 ton in s tem preko mreže župnijskih karitas pomagali več kot 17 tisoč ljudem na širšem mariborskem, koroškem in ptujskem področju. V projektu Donirana hrana so zbrali kar 152 ton hrane in iz nje pripravili skoraj sedem tisoč prehranskih paketov in s tem pomagali 144 družinam in posameznikom - vsak dan z donirano hrano pomagajo 23 družinam in posameznikom (praviloma jo dobijo enkrat ali dvakrat tedensko).

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta