Ko kupci odhajajo zadovoljni: Mesar mora biti "gobčen", a s pravo mero

Zora Štok Zora Štok
08.06.2020 05:00

Renato Kramberger v svoji mesnici še ohranja pristen stik s kupci. V svoji mesnici, ki jih je vse manj, saj se veliko mesa proda že pakiranega v trgovinah, nadaljuje družinsko tradicijo. Manjka torej tisti osebni, kdaj tudi zaupni odnos med kupcem in prodajalcem, ki še ima vitrine, v katerih se vidi lepo zloženo meso. In kjer se seveda da dogovoriti tudi za kak kos, ki ni na ogled.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Renato Kramberger
Andrej Petelinšek

Renato Kramberger v svoji mesnici na Studencih v Mariboru skrbi, da kupci od njega odhajajo zadovoljni. V vseh 30 letih, kar dela kot mesar, je stavil na iskren odnos med njim in kupci, pravi. Na vprašanje, ali tudi s tistimi sitnimi, odvrne: "Seveda. Kupec je kupec. Sem pa tistim, pri katerih se je že ob vstopu v mesnico videlo, da so sitni, nasmešek na obraz vedno uspel izvabiti s kakšno preprosto šalo in običajno je uspelo. Mesar mora biti gobčen, a poznati pravo mero."
Čeprav sta njegova ded in oče utirala pot tudi tretji generaciji mesarjev v družini (pa tudi nekdanji tast je imel svojo mesnico), sprva ni kazalo, da bo to postal tudi on. "Prvo srednješolsko leto sem opravil v Tacnu, nameraval sem postati policist. Pa sem si po prvem letniku premislil, se vpisal na takratno agroživilsko srednjo šolo in postal mesar. Sem pa bil nekaj časa v rezervni sestavi policije," pove.

Cena pride nazadnje

Kako pa so se spreminjali skozi čas? "Zelo zahtevni so. Pred 25, 30 in več leti ni bilo toliko mesa kot zdaj, izbira je zdaj ogromna. Zato je toliko bolj pomemben odnos do strank. Šele po tem sledi kakovost in nazadnje cena," je prepričan. Včasih so rekli, da ni pravi mesar, če stranki ne odmeri vsaj 20 dag več, kot je naročila, pa danes? "Kot vajenec sem se čudil, kako so starejši mesarji na pamet v trenutku izračunali ceno za stehtano meso, tudi če so na tehtnico vse skupaj vrgli in je sprva pokazalo večjo težo, kot je bilo dejansko mesa. Na koncu je bil izračun vedno tak, kot je moral biti. In to so izračunali prej kot jaz vajenec s kalkulatorjem."
Večina zdajšnjih strank ga pozna še iz časov, ko je delal z očetom. "On me je naučil, da nam mora stranka zaupati. To pa si pridobiš tako, da nikdar ne prodajaš tistega, česar tudi sam ne bi jedel." In kakšno meso jemo Mariborčani? Kramberger pravi, da dobro, pravzaprav zelo dobro. "Tudi jaz ne prodajam le slovenskega mesa, nekaj ga kupim na Madžarskem in v Avstriji in je zelo kakovostno. Sam sem bolj skeptičen do uvoza z Nizozemske in iz Belgije, čeprav utegne biti njihovo meso cenejše."

Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta