Kolajne so se lepile nanje

Zmago Gomzi Zmago Gomzi
19.05.2019 06:17

Slovenski tekvondoisti sloga ITF so se izkazali na svetovnem prvenstvu v Nemčiji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tyra Barada se je ovenčala z dvema zlatima kolajnama.
Sašo Bizjak

Vselej, kadar so se s pomembnih tekmovanj v tujini vrnili s kolajnami, je bilo pred športnim centrom Barada na Teznem in v njem živahno. Tako je bilo tudi ob nedavni vrnitvi 23-članske slovenske reprezentance v tekvondoju sloga ITF, ki je na svetovnem prvenstvu v nemškem mestecu Inzell med 1200 tekmovalci iz 64 držav osvojila enajst kolajn. Sprejema so se udeležili tudi predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Bogdan Gabrovec, podžupanja mariborske občine Helena Kujundžič Lukaček, nekateri profesorji tekmovalcev in tekmovalk, ki so osvojili kolajne, in starši uspešnih borcev in bork.
Zbrane je pozdravil Tomaž Barada, nekdanji as borilnih veščin, prvi človek Tekvondo zveze Slovenije in tekvondo kluba Proficio Hwarang Maribor, kluba, ki je dal polovico reprezentantov. "Vsi so na prvenstvo odpotovali vrhunsko pripravljeni, domala vsi so osvojili kolajne in teh je veliko več, kot smo pričakovali. Hvala jim za lepe trenutke, za katere so poskrbeli v Inzellu, hvala tudi trenerjem, ki so jih dobro pripravili, in hvala profesorjem, ki so jim omogočili dopoldansko vadbo," je med drugim povedal Barada, Gabrovec in Kujundžič Lukačkova pa sta jim čestitala za odlične dosežke, z željo, da bi še naprej uspešno usklajevali šolske in športne obveznosti ter na tekmovanjih posegali po najvišjih mestih.

V središču pozornosti Tyra Barada

Najbolj je na sprejemu žarela še ne petnajstletna Tyra Barada, ki je osvojila dve zlati mladinski kolajni - eno v posamični in eno v ekipni konkurenci. V kategoriji do 45 kilogramov je opravila z vsemi tekmicami, podobno tudi kot članica ekipe, v kateri so bile njene sotekmovalke Alisa in Larisa Žagar Slemenšek, Maša Kenjalo in Nina Kitek. "Počutim se odlično. Obeh kolajn sem zelo vesela, posamične za spoznanje bolj. Naslovu svetovne mladinske prvakinje v kikboksu sem dodala naslov v tekvondoju. Veliko sem trenirala, tudi po dvakrat na dan. Za moje dosežke sta zaslužna tudi oče in mama, sta moja vzornika," je pojasnila nadarjena borka.

Bogdan Gabrovec (četrti z leve) in Helena Kujundžič Lukaček (desno od njega) sta se dobro počutila med mladimi tekvondoisti.
Sašo Bizjak

Nekateri zaostali za pričakovanji

Rahlo razočaranje pa je bilo zaznati na obrazu 23-letne Urše Terdin. V Inzell je odpotovala z željo po osvojitvi zlate kolajne v kategoriji do 75 kilogramov, vrnila se je s srebrno. "Ko sem v polfinalu premagala prvo nosilko, sem se že videla z zlato kolajno okoli vratu. Toda v finalu sem nastopila premalo zbrano in odločno in tekmica, ki sem jo doslej že premagala, se je veselila zmage. Letos me čaka še svetovno prvenstvo v kikboksu, na katerem bom skušala ubraniti naslov prvakinje," je razložila Terdinova. Mrkega obraza je bil tudi 25-letni Nejc Gazvoda. "V pripravljalnem obdobju sem imel težave s poškodbami, nekaj dni pred potjo v Inzell sem zbolel in velika pričakovanja so se razblinila že v uvodnem dvoboju kategorije do 70 kilogramov. Letos me čaka še nekaj mednarodnih izzivov in upam, da bom takrat zdrav in se bom boril za kolajne," se je pridušal Gazvoda.
Veliko zaslug za uspešne nastope v Inzellu imajo tudi reprezentančni trenerji. Eden izmed njih je Aleš Zemljič, nekdanji šampion tekvondoja in kikboksa, ki deluje v mariborskem klubu. "Z dosežki naših borcev smo zelo zadovoljni, še posebej zato, ker so kolajne osvajali mladinci in mladinke, ki so prihodnost tega športa. S to mlado ekipo bomo čez nekaj let spet imeli borce, ki bodo lahko želi podobne uspehe, kakršne smo midva s Tomažem in še nekateri drugi najini tedanji sotekmovalci," je povedal Zemljič.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta