(LOKALNE VOLITVE 2018) Kandidati za mestni svet od 18 do 96 let

Aljoša Peršak Aljoša Peršak
08.11.2018 17:20

Kdo vse se poteguje za sedež v 45-članskem mestnem svetu mariborske občine, ki zraven sejnine prinaša tudi možnost imenovanja za podžupana in morda odločilen glas v koaliciji ali opoziciji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dvorana generala Rudolfa Maistra na mariborski občini čaka na novo sestavo mestnega sveta v mandatu 2018-2022.
Andrej Petelinšek

Kar 835 kandidatov iz 26 strank in list se na letošnjih lokalnih volitvah poteguje za stolček v 45-članskem mestnem svetu Mestne občine Maribor. Mestni svet je najvišji organ odločanja o vseh zadevah v okviru pravic in dolžnosti občine, mestni svetniki pa so nepoklicni funkcionarji, ki jim za njihovo delo pripada sejnina. V Mariboru je ta največ 290 evrov bruto na mesec, kar bi ob delovanju mestnega sveta v vsakem mesecu prineslo 3480 evrov bruto na leto. Doslej je največji uspeh na lokalnih volitvah zabeležila Lista župana Andreja Fištravca, ki je leta 2014 zasedla rekordnih 17 sedežev v mestnem svetu. Toda župan Fištravec je kljub temu mandat končal brez koalicije in samo še z devetimi svetniki. In kdo se za dragocene stolčke poteguje na letošnjih volitvah?

Pirati podprli kolesarje in pešce

Na glasovnici za volitve, ki bodo 18. novembra, je prvo mesto izžrebal predsednik Liste kolesarjev in pešcev Josip Rotar, tudi županski kandidat stranke. LKP je uradno nastala pred štirimi leti in na prejšnjih volitvah pridobila en sedež, letos pa se je preoblikovala v politično stranko in cilja na vsaj tri. Na njenem seznamu je 18 kandidatov, med drugim umetniška ustvarjalca Miha Horvat in Aphra Tesla, arhitekta Kaja Pogačar in Andrej Žižek, odvetnica Tjaša Gojkovič, kulturnik in vodja Stolpa 3 Miha Lovše ter ilustratorka Manica Klenovšek Musil. Listo je podprla tudi Piratska stranka Slovenije, ki v Mariboru nima svojih kandidatov.

Na glasovnici za volitve, ki bodo 18. novembra, je prvo mesto izžrebal predsednik Liste kolesarjev in pešcev Josip Rotar.
Sašo Bizjak

Slovo Špenge od mestne politike

SMC, ki je uradni predlagatelj županske kandidature Saše Arsenoviča, a ima ta svojo listo, je začetek in konec kandidatne liste sestavil iz mestnih svetnikov iztekajočega se mandata. Damir Orehovec, Helena Kljunžić Lukanček in Branislav Rajić so na prvih mestih, na zadnjih pa Marjana Bravc in Simon Trpin. Ob njiju, če seveda ne bosta dobila dovolj preferenčnih glasov, se od mestne politike poslavlja še nekdanji predsednik mariborske SMC Andrej Špenga, ki tokrat sploh ne kandidira. Stranka slovenskega naroda ima le sedem svetnikov in na prvem mestu županskega kandidata Zdenka Vinkova.

Alenka Iskra je bila leta 2018 poslanska in županska kandidatka Socialnih demokratov v Mariboru. Ob njej Boris Sovič in Dejan Židan
Sašo Bizjak

Sejnine v dobrodelne namene

Mestni svetnik v mandatu 2014-2018 Aleksander Županek je prvi kandidat Združene levice in Demokratične stranke dela. V županski tekmi je samostojna lista, na kateri je 13 kandidatov, podprla Lidijo Divjak Mirnik. V primeru izvolitve v mestni svet bodo vsi kandidati ZL-DSD svoje sejnine namenili v dobrodelne namene, kot je to v sedanjem mandatu počel Županek.

Breda Čepe si je premislila

Številko 12 je izžrebala Nova ljudska stranka Slovenije - Lista Franca Kanglerja, na kateri prvo mesto zaseda županski kandidat Franc Kangler. Na realno izvoljivem četrtem mestu je upokojena novinarka Radia Maribor Breda Čepe, ki je še junija letos v intervjuju za Večer povedala, da ima politike dovolj in da zagotovo ne bo kandidirala za mestno svetnico. Za njo bo mandat mestnega svetnika skušal ponoviti nekdanji načelnik UE Maribor Željko Vogrin, šele na sedmem mestu pa najdemo Viljema Pozeba, nekdanjega direktorja Dravskih elektrarn Maribor. Glede na to, da lahko župan imenuje podžupana samo iz vrst mestnih svetnikov, bo NLS morala dobiti vsaj sedem sedežev, če bo Kangler želel Pozeba imenovati za podžupana. Med bolj znanimi imeni na zadnjem mestu, 45., kandidira tudi nekdanji nogometaš Marinko Galić.

Na Kanglerjevi listi za mestni svet je tudi nekdanja novinarka Radia Maribor Breda Čepe.
Andrej Petelinšek
Kandidati za mestni svet Liste Andreja Fištravca (od leve): Zdenka Križanič, Irena Krajnc, Nika Rene Reher, Saša Pelko, Boštjan Zagorac, Miha Recek in Petra Kneževič.
Andrej Petelinšek

Na dan volitev rojstni dan

Nekdanja podžupanja Melita Petelin kandidira za županjo Maribora in mestni svet z zbranimi podpisi volivcev. Pri vrhu Liste Melite Petelin so uvrščeni inženir Božidar Kastelic, pravnica Mojca Jauk in samostojni mestni svetnik Janko Leva, moralno podporo kandidaturi pa na 40. mestu zagotavlja pediater in predsednik Strokovnega združenja zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Igor Dovnik.
Slovenska nacionalna stranka je v županski tekmi podprla Franca Kanglerja, za mestni svet pa se poteguje pet kandidatov, kot prvouvrščena Andreja Gselman.

Pozebov sin pri Alenki Bratušek

Nova Slovenija bo skušala izboljšati rezultat iz zadnjih volitev, ko se je v mestni svet prebil le Zdravko Luketič, ki letos kandidira za župana, a je na listi NSi šele na tretjem mestu. Pred njim sta predsednik mariborske NSi Bernard Memon ter teologinja in pedagoginja Magdalena Šverc.
Lista Marjana Šarca je za mestni svet sestavila polno listo 45 kandidatov, na prvo mesto pa postavila Aleksandro Sagadin. Na listi ni poslanke LMŠ Lidije Divjak Mirnik, ki kandidira za LPR, so pa jo podprli pri županski kandidaturi. Ima pa LMŠ najmlajšo kandidatko za mestni svet, komaj 18-letno Nastjo Krepek. Tudi Stranka Alenke Bratušek nima svojega županskega kandidata, bo pa se na njihovi listi v mestni svet skušal prebiti poslanec Andrej Rajh. Kot zanimivost omenimo, da za SAB kandidira Miha Pozeb, sin Viljema Pozeba, kot rečeno, kandidata NLS.
Na kakšen sedež v mestnem svetu lahko vedno računa neodvisna lista Gasilcev Maribora, ki je imela v minulih štirih letih dva mandata. Dosedanja svetnica Karmen Obrul tokrat kandidira na Fištravčevi listi, medtem ko Samo Robič ne kandidira nikjer. Prvi na listi gasilcev je Darko Hergamas.
Zeleni Slovenije v Mariboru stavijo na županskega kandidata Roka Zalarja, ki je tudi prvi na njihovi listi 44 kandidatov za mestni svet.

Zadnjo ima Glas žensk Slovenije

Na zadnjih parlamentarnih volitvah najmočnejša stranka v državi SDS je v Mariboru prijavila le listo za mestni svet, medtem ko so v županski tekmi podprli Franca Kanglerja. Na prvem mestu kandidira predsednik mariborskega odbora stranke Zvonko Zinrajh, od petih mestnih svetnikov v minulem mandatu pa ponovno kandidira le Vladimira Cokoja. Na sedmem mestu se ob dobrem rezultatu stranke lahko preboju v mestni svet nadeja tudi poslanec Dejan Kaloh.
Desus si na tokratnih volitvah obeta močno izboljšanje rezultata iz leta 2014, ko so brez županskega kandidata osvojili le dva sedeža v mestnem svetu. Predsednica mariborskega Desusa Jelka Kolmanič, županski kandidat Uroš Prikl in mestna svetnica Stanislava Naterer zasedajo prva mesta, proti koncu liste pa najdemo tudi Janeza Ujčiča, nekdanjega mariborskega podžupana pri Francu Kanglerju in državnega sekretarja v kabinetu Janeza Janše.
Županski kandidat SMC Saša Arsenovič je z zbranimi podpisi volivcev vložil tudi kandidaturo liste Arsenovič za Maribor za mestni svet. Na njej so bolj v ospredju arhitekt Gregor Reicheberg, ekonomist Aljaž Bratina in predavatelj s področja prometne infrastrukture Samo Peter Medved, v ozadju pa grafični oblikovalec Nenad Cizl, zdravnica Maja Lampelj, ravnatelj II. gimnazije Ivan Lorenčič, kulturna delavka Zora A. Jurič, pesnik Andrej Brvar, dolgoletni funkcionar Mednarodne smučarske zveze Tone Vogrinec ...

Samo Peter Medved (levo) in Gregor Reichenberg (desno) sodita med najtesnejše sodelavce Saše Arsenoviča.
Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta