Malečnik: Po 18 letih se poslavlja župnik Jožef Lipovšek

Anita Kirbiš Anita Kirbiš
02.08.2020 05:00

Sredi vasice Malečnik se nad farno cerkvijo vzpenja hrib Gorca z istoimensko romarsko cerkvijo, posvečeno devici Mariji, ki je bila zgrajena leta 1517.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jožef Lipovšek ob Krištofovem blagoslovu vozil v Malečniku
Anita Kirbiš

Romarska in izletniška točka je priljubljena zaradi čudovitih razgledov, pa tudi zaradi obnovljene gotske cerkvice in Križevega pota na Gorco, za katerega je bilo opravljenega na tisoče prostovoljnih ur domačinov, nad obnovo pa sta bdela dolgoletni cerkveni ključar Vlado Mak in farni župnik Jožef Lipovšek.
V to župnijo Sv. Petra je Lipovšek, bratranec upokojenega rimskokatoliškega škofa Stanislava Lipovška, prišel leta 2002 kot mlad dušni pastir. Izjemno dobro se je vključil v kraj in življenje ljudi, saj so z njim priromali tudi njegova odprtost, harmonika in ljubezen do slovenske glasbe, zato skoraj ni bilo prireditve, še posebno ob božiču, da ne bi stopil na oder in poleg čudovitih božičnih poslanic tudi zaigral na harmoniko in ubrano zapel. Izjemno je oboževal Avsenikove in Slakove viže, zato je pred nekaj leti na koncertu korajžno stopil ob bok Lojzetu Slaku in Fantom s Praprotna. S svojo harmoniko in malečniškimi planinci je bil celo na Triglavu, pod njim pa sklenil planinsko zakonsko zvezo. Nič koliko porok, krstov in pogrebov ter njegovih blagoslovov novih pridobitev v kraju se je zgodilo v teh 18 letih pri Šempetru, kot po imenu župnije po domače pravijo kraju. Zagotovo mu bodo eni najlepših spominov na Šempeter ostali prav tradicionalna romanja z baklami ob polnočnici na predbožični večer na Gorco.

Na postavitvi klopotca leta 2018 je tudi zaigral na harmoniko.
Mirko Vučina
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta