Mama otroka, ki obiskuje enega od mariborskih vrtcev, ogorčena nad položnico: Kako je s plačilom vrtca pri izostanku otroka?

Barbara Bradač Barbara Bradač
08.01.2020 17:43

Ob odsotnosti otroka iz vrtca starši plačajo manj, vendar le za strošek prehrane, pa še to v odstotku, ki jim je dejansko odmerjen in ga tudi plačujejo. Na vidiku dodatne podražitve

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Na Večer se je obrnila bralka, mama otroka, ki obiskuje enega od mariborskih vrtcev, ogorčena nad položnico in zneskom, ki ga mora plačati. Njen otrok je bil namreč odsoten pol meseca, a je plačala za vsega 6,44 evra manj kot za čas, ko je bil otrok ves mesec v vrtcu.
Na mariborski občini so uvodoma pojasnili, da cena programa vključuje tudi ceno prehrane, ki znaša 1,95 evra na dan. A starši plačujejo ceno oskrbnine, torej tudi prehrano, glede na plačni razred, v katerega so uvrščeni. Pri obračunu v primeru odsotnosti otroka se odračuna zgolj dnevni strošek živil, ampak ne v celoti, pač pa v višini, ki jo dejansko vsak mesec plačajo. "V skladu s Sklepom o določitvi cen programov javnih vrtcev na območju Mestne občine Maribor je v primeru napovedane odsotnosti otroka za stroške neporabljenih živil znižana cena programa podlaga za plačilo staršev in plačilo razlike med ceno programa in plačilom staršev, ki ga krije lokalna skupnost. Če starši obvestijo vrtec o otrokovi odsotnosti do 9. ure, se cena programa, kot osnova za plačilo, zniža za stroške neporabljenih živil z naslednjim dnem," je strokovni odgovor občine. Torej če starš plačuje 30 odstotkov cene programa javnega vrtca, s tem plača tudi 30 odstotkov cene prehrane in v primeru odsotnosti se plačilo staršev zniža za strošek neporabljenih živil, torej 30 odstotkov cene prehrane, ker ta strošek ne nastane. Drugi materialni stroški in stroški zaposlenih pa so nespremenjeni, četudi otroka krajši čas ni v vrtcu.

Saso Bizjak

Daljša odsotnost - nižja položnica

V primeru neprekinjene bolezenske odsotnosti otroka, ki traja najmanj 30 koledarskih dni (prvi upoštevan dan odsotnosti je delovni dan), se na osnovi vloge staršev, ob predložitvi ustreznega zdravniškega potrdila, plačilo staršev za program vrtca zniža tako, da znaša plačilo za prvi mesec odsotnosti 30 odstotkov njim določenega zneska plačila, za naslednja dva meseca pa so starši plačila vrtca oproščeni. Starši lahko pravico za neprekinjeno bolezensko odsotnost otroka iz vrtca koristijo v skupnem trajanju največ tri mesece letno.

Možen tudi dvig cen

Po dvigu minimalne plače je pričakovati tudi neizogibne podražitve cen vrtcev. V mariborski občini načrtujejo preračun cen programov vrtcev po izplačilu januarskih plač, torej po 10. februarju 2020. "Občina namreč mesečno prejme zahtevke za izplačilo stroškov dela od vrtcev. Zvišanje plač zaposlenih v vrtcih pa ne bo samo posledica dviga minimalne plače, temveč tudi drugih sprememb zakonodaje, ki se nanašajo na plače zaposlenih v javnem sektorju, upoštevati je treba tudi napredovanja itd.," odgovarjajo na občini. Če bodo ugotovili, da so spremembe bistvene, napovedujejo, da bodo skladno s tem prilagodili tudi cene programov mariborskih javnih vrtcev. Zdaj je ekonomska cena za prvo starostno obdobje 496 evrov mesečno, za drugo starostno obdobje 361 evrov, za kombinirani oddelek pa 396 evrov. Nazadnje so mariborski mestni svetniki potrdili podražitev lani.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta