Maribor ima zdaj dve: Alma Mater Europaea je uradno univerza

Va
22.03.2024 13:30

V petnajstih letih od enega razreda študentov do mednarodno priznane univerze z 2000 študenti in 25 doktorskimi, magistrskimi in dodiplomskimi študiji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sedež Alma Mater Europaea v Slovenski ulici v Mariboru.
Sašo Bizjak

Nacionalna agencija za kakovost v visokem šolstvu (NAKVIS) je s četrtkovim sklepom potrdila, da je Alma Mater Europaea uradno univerza. 

"Postati univerza prinaša številne prednosti za naše študente in fakultete ter možnosti vzpostavljati še tesnejše sodelovanje z akademskimi institucijami doma in po svetu. Naša predanost akademski odličnosti, inovacijam in družbenemu napredku ostaja nespremenjena. V prihodnosti bomo še naprej vlagali v raziskave, razvoj in izobraževanje, da bi izpolnili potrebe naših študentov in prispevali k rasti in blaginji Maribora, Slovenije in družbe," je za Večer povedal predsednik Alma Mater dr. Ludvik Toplak.

Ludvik Toplak
Sašo Bizjak

Alma Mater Europaea je bila najprej Evropsko središče Maribor z vizijo, da se razvije v mednarodno univerzo za Podonavje. Prve aktivnosti so bile študij fizioterapije v Murski Soboti, raziskovalni projekt o volitvah pod vodstvom ustavnega pravnika dr. Jurija Toplaka in izpiti iz javne uprave. 

Leta 2010 je Evropsko središče pod patronat vzela Evropska akademija znanosti in umetnosti iz Salzburga in se odločila graditi evropsko univerzo Alma Mater Europaea. Salzburška akademija združuje okoli 2000 vrhunskih znanstvenikov, tudi 37 nobelovcev.  

Danes na Alma Mater študira več kot 2000 študentov iz 30 držav v doktorskem, magistrskem in dodiplomskem programu humanistike, upravljanja projektov, umetne inteligence, trajnostnega razvoja, poslovanja, strateške komunikacije, socialne gerontologije, fizioterapije in zdravstvene nege. Od leta 2017 ima lokacije tudi v Ljubljani, Kopru, Murski Soboti in Celju. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta