Maribor sprejema občinski prostorski načrt: Kaj bo s prašičjo farmo na Studencih, odpadki na Metavi in kje bodo nebotičniki?

Nina Ambrož Nina Ambrož
01.06.2022 15:00

Mestna občina Maribor sprejema nov prostorski red, ki se osredotoča na popis parcel in zgoščevanje gradnje v mestu. Pripombe javnosti bodo sprejemali do 3. julija.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Gregor Reichenberg, Saša Arsenovič in Tomaž Kancler o novem občinskem prostorskem načrtu.
Sašo Bizjak

Po dvajsetih letih je občinskim uradnikom in strokovnim službam uspelo sestaviti osnutek občinskega prostorskega načrta (OPN) Mestne občine Maribor, krovnega dokumenta, ki določa, kje, kaj in kako se bo lahko gradilo. Nov akt, zadnji je bil sprejet leta 2001, so danes predstavili župan Maribora Saša Arsenovič, podžupana Gregor Reichenberg in Samo Peter Medved, vodja občinske službe za urejanje prostora Maja Reichenberg Heričko, mestni urbanist mag. Tomaž Kancler in dr. Andrej Žižek z ZUM, biroja za urbanizem Maribor. V prihodnjih tednih bo predstavljen tudi občanom in najbrž bo precej odzivov, saj gre za osnovo, ki določa razvoj Maribora.

Stara zelena vizija

"Dokument ne predstavlja revolucije, ampak evolucijo," je dejal podžupan Reichenberg. Nov OPN sledi več kot 20 let stari urbanistični viziji Maribora, zlasti v delu, ki izpostavlja pomen zelenega obroča Maribora oziroma zelenih površin, je povedal Kancler. Prinaša pravila pri načrtovanju prostora in pogoje umeščanja. Žižek je dodal, da je bilo izdelano tudi okoljsko poročilo, ki presoja vplive na okolje in varovanje narave. Nesprejemljivi posegi v prostor niso bili ugotovljeni.

"Akt je pripravljen na parcelo natančno. Vsak občan bo dobil natančni odgovor, kaj, kje in kako se sme graditi," je pojasnil mestni urbanist. Nekaj stavbnih zemljišč je bilo prekvalificiranih v kmetijska in obratno. Določena so bila degradirana območja, sive cone v mestu, kamor naj bi se fokusirale investicije. Največ zazidljivih parcel je skoncentriranih v središču Maribora, saj je usmeritev zgoščevanje mesta, določena so območja, kjer bodo lahko nebotičniki. Želja lokalne oblasti je, da spremeni demografsko sliko Maribora, privabi priseljence, zlasti mlade.

Prašičja farma ostaja, Pekarna tudi, Metava postaja kmetijska

Predstavljalci prostorskega načrta so omenili aktualne posege v pripravi in sicer, novo ureditev pokopališča Dobrava ter parka ob Pekrskem potoku, sosesko Tabor, park Sončni dom in postavitev golf igrišča pod Pohorjem. Gramoznica Dogoše ostaja območje proizvodnih dejavnosti in infrastrukture, območje na Metavi, ki je bilo rezervirano za odlagališče nevarnih odpadkov, se vrača v kmetijsko rabo. Za območje kulturnega centra Pekarna, ki jo je občina želela prestaviti v Melje, ni predvidenih sprememb, je zatrdila Maja Reichenberg Heričko. Enako ostaja na Studencih, kjer je prašičja farma, čeprav bi občina tam rada širila stanovanjsko gradnjo. A kmetijsko ministrstvo nasprotuje, da bi spremenili namembnost parcel.

OPN, ki sledi državnim kriterijem in institucijami, se bo v prihodnjih tednih še nekoliko spreminjal. Do 3. julija bo na spletni strani občine in v razstavišču Urban potekala javna razgrnitev, kjer si je mogoče ogledati gradivo. Organizirane bodo še štiri javne obravnave za zainteresirano javnost. Na teh dogodkih bodo zbirali tudi stališča in komentarje občanov. Nato bo občina zavzela stališča do teh pripomb in jih morebiti vključila v OPN. Objavila jih bo tudi na spletni strani MOM.

23. junija je predvidena posebna seja mestnega sveta, na kateri bodo mestni svetniki obravnavali izključno OPN. Ko ga bodo potrdili in bo spisana dopolnjena različica, bo OPN začel veljati. Želja je, da bi to izpeljali še letos.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta