Maribor, zavaruj cenjenega Plečnika. Peticijo za ohranitev kapele je podpisalo več kot 620 ljudi

Nina Ambrož Nina Ambrož
07.08.2020 02:00

Kakšne rešitve za ohranitev Plečnikove kapele v Ljubljanski ulici imajo jezuiti, avstrijski lastnik in Mestna občina Maribor? Spletno peticijo za ohranitev kapele Srca Jezusovega je doslej podpisalo 620 ljudi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zakaj so jezuiti Plečnikovo kapelo izpustili iz rok oziroma prodali, bi bilo zanimivo vedeti.
Sašo Bizjak

Mariborski jezuiti so v začetku leta Plečnikovo kapelo, imenovano kapela Srca Jezusovega, v Ljubljanski ulici 13 v Mariboru prodali avstrijskemu podjetju Best in Parking. Ko so se pojavile informacije, da naj bi Avstrijci tam postavili parkirišče in porušili kapelo, je završalo. Zbralo se je nekaj ozaveščenih Mariborčanov in v javnost poslalo spletno peticijo za ohranitev kapele. Do včeraj jo je podpisalo 620 ljudi, še nekaj podpisov imajo na papirju, pravijo.

Arhitekt Jožef Plečnik je hišo spremenil v rezidenco in v pritličju uredil kapelo Srca Jezusovega.
Igor Napast

Kapela ni kulturni spomenik, je pa notranjost zavarovana

V zgodbi se odpira več vprašanj. Med bolj relevantnimi so, kakšen status, značaj varovanja ima Plečnikova dediščina in kje je zanjo primerno mesto ter kako so opredeljeni prostorski akti. Kapela ni kulturni spomenik, saj je dragocena le njena notranja oprema, ki je ustrezno zavarovana, so pojasnili na zavodu za varstvo kulturne dediščine. In še, čeprav občina ni sprejela novega odloka o kulturnih spomenikih in krovnega občinskega prostorskega načrta, akti narekujejo, da je treba Plečnikovo opremo pred rušitvijo objekta prestaviti.

Zavod prijavil občino inšpektoratu

Z nekaj podatki so postregli občinarji in varuhi kulturne dediščine. Iz piar službe župana Mestne občine Maribor Saše Arsenoviča razumejo, da ima "objekt tri funkcije, in sicer skulpture (zunanjost objekta), muzejsko funkcijo in liturgično. Jezuiti si želijo posvetiti objekt, kar bi posledično pomenilo možnost nadaljnjega služenja dosedanjemu namenu. Interjer smo spravili na varno v skladišče, ki je bilo potrjeno z Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije. Objekt je bil namreč prazen in s to rešitvijo smo ga ustrezno zaščitili pred vandalizmom, drugimi oblikami uničenja in tudi pred propadanjem zaradi pojava plesni ipd.," so opisali.

Kapela Srca Jezusovega
Sašo Bizjak

Kam postaviti kapelo in interjer?

"Preverjamo dve možni rešitvi," sporoča MOM. "V sklopu prve bi kapelico ohranili na lokaciji (Ljubljanske ulice, op. p.) in jo v načrte ureditve novega lastnika tudi primerno inkorporirali. Druga rešitev predstavlja izgradnjo novega objekta za namen umestitve interjerja. Če bo novo rešitev predstavljala druga lokacija, bi ta bila v neposredni bližini obstoječe. Z novo zgradbo želimo ponuditi tudi več vsebine." Po neuradnih informacijah naj bi preigravali območje na vogalu Magdalenskega parka, ki je blizu obstoječe lokacije kapele.

Ena izmed možnih lokacij za gradnjo nove kapele naj bi bila na vogalu Magdalenskega parka, kjer je zdaj propadajoča stavba.
Sašo Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta