Mariborčani kolesarili za Ukrajino

Igor Selan Igor Selan
23.04.2022 12:08

Rotary klub Steierska-Štajermark je na Glavnem trgu organiziral dobrodelno kolesarjenje, zbrana sredstva bodo namenili pomoči potrebnim v Ukrajini

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zbrani denar bo šel predvsem za nakup medicinske opreme
Saso Bizjak

Rotary klub Steierska-Štajermark je danes v sodelovanju z Mestno občino Maribor, Rotary klubom Maribor in drugimi partnerji na Glavnem trgu v Mariboru organiziral dobrodelni kolesarski dogodek Maribor kolesari za Ukrajino. S prispevkom v višini deset evrov je bilo mogoče kolesariti na trenažerjih na trgu ali pa na 30 kilometrov dolgi krožni trasi, pri čemer so organizatorji seštevali prevožene kilometre in za vsakega dodali še po en evro. "Ljudem smo tako omogočili narediti nekaj dobrega za trpeče v Ukrajini, pa tudi nekaj dobrega zase," je povedal organizator dogodka Jure Legvart.

Kolo je na trgu poganjal tudi Mariborčan Gregor Krajnc: "Ker gre za mir v Ukrajini in v takih akcijah je nujno potrebno sodelovati. Pokazati, da so grozovite stvari, ki jih v Ukrajini počenja Rusija, nesprejemljive. Hkrati pa je seveda nujno potrebno tudi pomagati žrtvam." V pomoč Ukrajini je priskočil tudi mestni svetnik Igor Jurišič: "Želel bi spomniti, da je Maribor pobraten z ukrajinskim Harkovom, za katerega bomo v kratkem začeli pomoč zbirati še dodatno, zaradi oddaljenosti namreč pomoč do mesta težko pride."

Trpečim Ukrajincem je bilo mogoče pomagati tudi z dobrimi mislimi
Saso Bizjak

Pomagati Ukrajincem pa ni bilo mogoče le s kolesarjenjem, ampak tudi lepimi mislimi. Na zidu dobrih želja se jih je znašlo veliko, eno od njih je prispevala tudi upokojenka Jožica Ficko: "Težko mi je gledati vse to trpljenje, res me boli. Kolesariti ne morem, lahko pa sem s trpečimi vsaj v mislih."

Da s takimi dogodki ne zbirajo le pomoči, ampak osveščajo Slovence o dogajanju v Ukrajini, pa je povedala Marina Krajnc, Ukrajinka, ki v Mariboru živi že trinajst let: "Tukaj sem, da podprem svojo državo in svoje rojake, ki pomoč v teh dneh nujno potrebujejo. Večina zbranega denarja bo šla za nakup medicinske opreme."

Kot je še povedal Legvart, se je humanitarna akcija pred mesecem dni pričela v avstrijski Lipnici, kjer so skupaj prekolesarili 5200 kilometrov in za Ukrajino zbrali lepo vsoto denarja: "Smo tudi prvi čezmejni rotary klub na svetu, s čemer odpiramo neka nova področja, tudi za svetovno rotarijsko gibanje, na kar smo še posebno ponosni." Dogodka se je udeležil tudi predsednik društva Volkmar Pötsch: "Res sem vesel in navdušen nad tem, s kakšnim zanosom ste pripravili to prireditev, skupaj lahko naredimo še veliko dobrega."

V ozadju akcije so ob humanitarnih vzgibih tudi vezi z ukrajinsko reprezentanco specialne olimpijade, ki je pred petimi leti obiskala Rotary klub Steierska-Štajermark na avstrijskem Štajerskem.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta