Mariborska livarna z izgubo in novimi nadzorniki

03.09.2021 02:00
Več kot dva milijona evrov izgube je imela MLM v lanskem koronskem letu. Pomanjkanje materialov in višje cene pa še ne omogočajo pozitivnega poslovanja
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
5. oktober 2011, Maribor - MLM, mariborska livarna, proizvodnja ALUTEC (tags: Arhiv - Sreda - 05102011 - 52) (foto: Igor Napast)
Igor Napast

Mariborska livarna Maribor (MLM), ki jo vodi Davor Šenija, je na skupščini konec avgusta na predlog Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) dobila nove nadzornike. Kot je razvidno iz zapisnika skupščine, so najprej odpoklicali člana nadzornega sveta Gregorja Kranjca in Matjaža Gorjupa ter imenovali štiri nove nadzornike, in sicer Francija Miheliča, Roberta Ahaca, Fidela Krupića in Sandro Jordan.

V koronskem letu za deset milijonov evrov manj prihodkov

Med novimi nadzorniki izstopata dve imeni, Mihelič, ki sodi v interesni milje NSi, je namreč nedavno odstopil z mesta predsednika nadzornega sveta Pošte Slovenije. Ahac, podjetnik iz Trbovelj, pa je po pisanju portala Necenzurirano v dveh letih za delovanje stranke SDS prispeval 25.500 evrov. Tudi Krupić je kot dolgoletni vodja odbora za javno upravo v strokovnem svetu povezan s SDS. Kot je znano, pa upravni odbor DUTB vodi Franci Matoz, dolgoletni odvetnik SDS in premiera Janeza Janše.

Ali je DUTB kot največja lastnica MLM z imenovanjem novih nadzornikov, povezanih s SDS in vladajočo koalicijo, želela poskrbeti za boljšo prihodnost Mariborske livarne, bo pokazal čas. Koronsko leto 2020 je namreč oklestilo letne prihodke za deset milijonov, na 32,9 milijona evrov, ob tem so poglobili tudi izgubo, na 2,1 milijona evrov, medtem ko je ta še leta 2019 znašala 630 tisočakov. Ob tem okoli 400 zaposlenih ustvarja le še 27.677 evrov dodane vrednosti. Precejšnja je tudi zadolženost družbe, saj dolgoročne in kratkoročne finančne obveznosti znašajo skupaj preko 17 milijonov evrov.

Igor Napast

Pestijo jih pomanjkanje polprevodnikov in višje cene surovin

Davor Šenija, predsednik uprave MLM, je še letos spomladi napovedoval nekaj novih naročil, s katerimi bi lahko izboljšali poslovanje, a nam je včeraj odgovoril takole: "Situacijo na trgu zaznamuje predvsem pomanjkanje materialov, ki posledično zmanjšuje naročila. V naši industriji gre tako predvsem za pomanjkanje polprevodnikov, zato nekateri avtomobilski proizvajalci začasno zmanjšujejo proizvodnjo. Po drugi strani pa se soočamo z visoko rastjo cen ključnih osnovnih materialov, kot so aluminij, jeklo in medenina, med katerimi so nekateri zrasli celo za 80 odstotkov ali več." Dodaja, da je težko ocenjevati, kako se bo leto zaključilo in ali bodo izpad proizvodnje uspeli do konca leta nadoknaditi. Za investicije v opremo in avtomatizacijo proizvodnje so letos sicer namenili okoli 2,5 milijona, lani milijon in pol evrov.

Kot kaže, pa v prihodnjih tednih čaka Mariborsko livarno nov poizkus prodaje, saj naj bi se v DUTB ponovno odločali za prodajo MLM. V DUTB so nam odgovorili, da potekajo postopki glede prodaje izbranih lastniških naložb, začetki prodaje pa bodo, tako kot je praksa, objavljeni na spletni strani DUTB. Spomnimo, da se je leta 2018 za nakup zanimal finsko-luksemburški finančni sklad KJK Capital. Ta je sicer v Sloveniji že kupil Kovinoplastiko Lož, Tomplast, skupino Iskra ISD.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta