Mariborska občina prispeva deset evrov za bolj varno in mirno življenje

Tatjana Vrbnjak
30.07.2021 19:00
Na razpis, s katerim Mestna občina Maribor z desetimi evri mesečno sofinancira servis s telefonskim alarmom, se je še mogoče prijaviti.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Za sofinanciranje storitve e-oskrba se lahko prijavijo občani s stalnim prebivališčem v Mariboru, stari nad 65 let, ki izpolnjujejo določene pogoje. Foto: Andrej PETELINŠEK
Andrej Petelinsek

V Mariboru od začetka 2019 deluje socialnovarstveni servis celodnevne povezave preko osebnega telefonskega alarma E-oskrba. Storitev je nedvomno lahko v veliko pomoč starejšim, saj jim zagotavlja bolj varno in mirno življenje v lastnem domu. Mestna občina Maribor je spomladi objavila razpis za sofinanciranje e-oskrbe, s katerim je zagotovila 6100 proračunskih evrov za sofinanciranje te storitve za 32 občanov. In kakšen je interes?

Doslej 21 uporabnikov

"Zaradi manjšega števila prijav, kot je razpisanih subvencij za leto 2021, se je javni razpis podaljšal do zapolnitve razpisanih mest oziroma najdlje do 30. novembra 2021. Zainteresirane vabimo, da se prijavijo na razpis," pravijo na Mestni občini Maribor. Letos se je prijavilo sedem ljudi, vendar so subvencijo v vmesnem času iz upravičenih razlogov prekinili trije. "Tudi pri prejšnjih uporabnikih je prišlo do prenehanja pravice do subvencije iz različnih razlogov," še pojasnjujejo.

Od začetka dodeljevanja subvencije do danes je bilo 21 uporabnikov. "Število variira iz meseca v mesec, saj uporabniki prekinejo storitev, če se recimo preselijo v institucionalno varstvo, zbolijo in več ne potrebujejo storitve ali pa umrejo," pravijo. Glede na to, da občina razpisa ni promovirala, ni čudno, da je denar še na voljo.

Razliko 14,4 evra običajno krijejo otroci

Andrej Petelinšek

Za sofinanciranje storitve e-oskrba se lahko v mariborski občini prijavijo občani s stalnim prebivališčem v Mariboru, stari nad 65 let, ki izpolnjujejo določene bivanjske, zdravstvene in/ali socialne pogoje. Na primer: da živijo v lastnem gospodinjstvu ali s partnerjem, ki potrebuje pomoč, oziroma v razširjeni družini, katere člani so zaradi zaposlitve odstotni, ali živijo v odročnejših naseljih, ali/in so osebe s kroničnimi boleznimi, invalidi, osebe z dolgotrajnimi okvarami zdravja, demenco in/ali imajo pokojnino, ki je nižja od minimalne za polno delovno dobo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta