Mariborska Snaga: Arsenovič bo zamenjal nadzorni svet, ki ni zamenjal direktorja

Igor Selan Igor Selan
07.05.2019 17:43

Nadzorniki Snage niso razrešili direktorja, sedaj so na vrsti oni.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Predsednik nadzornega sveta Matej Smrekar (levo ob Cvetu Žaliku) je dejal, da Snaga ni v minusu zaradi sortirnice, ampak zato, ker ni tožila lastnika, torej mariborske občine.
Sašo Bizjak

Nadzorni svet Snage na ponedeljkovi seji ni razrešil direktorja Cveta Žalika, zato se je župan Saša Arsenovič odločil za zamenjavo nadzornikov. Z občine so sporočili, da je zato zahteval sklic skupščine podjetja. Kdaj bo dvanajst lastnikov, občin, odločalo o zamenjavi nadzornikov in direktorja, za zdaj še ni znano, a po županovih besedah je, če lastniki dosežejo dogovor, o odstavitvi nazdornega sveta možno odločati že prej. "Zakonski rok za sklic skupščine je 25 dni, bomo pa župani skušali to rešiti prej, zato bomo o tem odločali korespondenčno," je povedal Arsenovič.
Župan je ob tem naročil tudi izvedbo revizije poslovanja Snage. Ta je, kot je znano, leto 2018 končala z dobrim milijonom evrov minusa, delno pa naj bi na rdeče številke vplivala tudi naložba v sortirnico. "Zamenjava nadzornikov je pravica lastnikov, mariborski župan kot predstavnik največje lastnice torej lahko stori, kar hoče. Sam sicer nimam nobene slabe vesti, nadzorni svet je delal dobro in zakonito. Snaga v minusu ni zaradi sortirnice, ampak zato, ker ni tožila lastnika, torej mariborske občine, ki ni povišala cene ravnanja z odpadki. V Ljubljani, denimo, so se odločili, da ne bodo dvignili cene za občane, je pa zato razliko do ekonomske cene pokrivala občina. Mi torej nismo oškodovali nikogar, oškodovana je bila le Snaga, ki je izčrpala svoje rezerve," je povedal predsednik nadzornega sveta Matej Smrekar, ki pa na vprašanja glede zamenjave Žalika ni želel odgovarjati.
Neuradno smo sicer izvedeli, da naj bi bil Arsenovič pritiskal na nadzornike, naj Žalika razrešijo iz krivdnih razlogov, kar bi pomenilo, da bi ostal brez odpravnine. Nadzorniki na to po naših informacijah niso želeli pristati, dokler ne bodo znani rezultati revizije, ki bi njegovo krivdo nedvoumno dokazala. Žalik sam, kot sporočajo iz Snage, ni pripravljen odstopiti, ker za to ne vidi razlogov. O očitkih smo povprašali tudi župana, ki pa neuradnih informacij ni želel komentirati.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta