Mariborski gasilci letos ne trkajo na vrata, ampak na srce

Nina Ambrož
04.12.2020 04:00
Z razdeljevanjem koledarjev po domovih so gasilci običajno zbrali kar nekaj denarja za svoje delovanje. Kako bo letos?
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Gasilci PGD Maribor Studenci na dvorišču gasilskega doma delijo koledarje in prosijo za denarne prispevke. 
Igor Napast

Nasmešek, lepa beseda in dobre želje, ki jih gasilci ob koncu leta delijo pri vratih, ko na domove nosijo koledarje in zbirajo donacije, so že dolgo tradicija v domala vseh slovenskih mestih in vaseh. Covid-19 je odnesel tudi to. Letos tega običaja ne bo oziroma bo, ampak zelo drugačen. Zaradi varnostnih ukrepov, omejitev zbiranja in gibanja ljudi je delovanje prostovoljnih gasilskih društev obstalo, obiske pri ljudeh so odpovedali ali jih prestavili v novo leto, nekateri so se domislili kakšne novitete. Koledarje so kljub temu izdali. Ponekod jih že delijo v nabiralnike in prilagajo prošnje za denarne prispevke.

​Dežurajo na dvorišču, obisk prestavili v novo leto

Mariborski gasilci s Studencev so se domislili še drugega. Anton Klemenčič, predsednik Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Maribor Studenci, je povedal, da so se začeli hitro pripravljati in prilagajati situaciji: "Imeli smo več scenarijev, do konca je bilo napeto in negotovo. Prihajala so različna priporočila iz višjih gasilskih nivojev. Prevladalo je mnenje, da koledarjev ne bomo raznosili na tradicionalen način, kajti zdravje občanov in naših gasilcev je najbolj pomembno." Odločili so se za manjši format koledarjev. Te delijo v nabiralnike hiš, v blokih na oglasne deske lepijo plakate s prošnjo za donacije. Tako velike naklade, da bi koledar lahko dostavili v vsako gospodinjstvo, si niso mogli privoščiti, je žal predsedniku.

Ko zagori ... 
Pgd Maribor Studenci

"V gasilskem domu smo vzpostavili tudi dežurne ure, da nam lahko občani ob upoštevanju vseh ukrepov denar donirajo osebno," poudarja Klemenčič. Mariborčane pričakujejo zunaj, na dvorišču studenškega gasilskega doma, vsak dan. "Upamo, da bo odziv tak, kot je bil v normalnih časih, ko smo pozvonili pri vsakih vratih, in da bodo občani razumevajoči in nam bodo pomagali, kot to počnejo že vsa leta. Dejstvo je, da potrebujemo to pomoč, saj bomo le tako lahko normalno delovali," pove.

​Donacije predstavljajo polovico finančnih virov

"Raznos koledarjev bomo zelo verjetno prestavili v januar," pravi Boštjan Irgolič, predsednik PGD Maribor mesto. "To je eden glavnih virov za naše delovanje in v deležu prihodkov predstavlja dobro polovico. Prihodnje leto načrtujemo nakup novega vozila in potrebujemo denar."

{infobox-gray}146578{/infobox-gray}

{api_embed_photo}611516{/api_embed_photo}

Finančno stanje gasilskih društev, ki jih sofinancirata občina in država, je zdaj še stabilno, jih pa skrbi, kakšno luknjo bi lahko povzročil decembrski izpad raznosa koledarjev. "Približno polovico denarja, s katerim kupujemo opremo, vzdržujemo gasilski dom, vzgajamo mladino, izvajamo načrtovane in nenačrtovane naloge, moramo zbrati sami," pojasni Klemenčič. To si zagotovijo z opravljanjem požarne straže, prevozi vode, s podporo med podjetniki in občani. Letos je bilo za 50 odstotkov manj intervencij kot v preteklih letih, omeni, so pa bile večje in zahtevnejše.

Društvom je na pomoč priskočila Gasilka zveza Slovenije in vabi državljane k donaciji 0,5 odstotka dohodnine. Premier Janez Janša je predvčerajšnjim tvitnil, da bo vlada v sedmem paketu protikoronskih ukrepov gasilskim društvom zagotovila nadomestilo v višini lanskih zbranih prispevkov z naslova koledarjev.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta