Mariborski zdravstveni dom na robu zmogljivosti: "Opozoriti moramo na vedno večji pojav psihične in fizične izčrpanosti naših zaposlenih"

Andreja Kutin Andreja Kutin
04.11.2020 18:00

Ponekod je bolnišnicam na pomoč priskočilo osebje iz zdravstvenih domov. V Mariboru bodo v UKC pomagale tri sestre iz zdravstvenega doma.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zdravstveni dom skrbi tudi za odvzem brisov.
Andrej Petelinsek

Stanje v zdravstvenih ustanovah je resno. Vse covid bolnišnice v državi odpirajo dodatne covid oddelke, v UKC Maribor bodo po tem, ko so zagotovili dodatne postelje na pljučnem oddelku na Pohorju, spremenili v covid enote še dva oddelka v kirurški stolpnici. Prostor lahko zagotovimo, tudi opremo, težava je kader, je včeraj vnovič opozoril Vojko Flis, direktor UKC Maribor. V UKC Maribor že pomaga deset zdravnikov koncesionarjev ter več študentov medicine in zdravstvene nege. A to ob strmi rasti covid bolnikov, ki potrebujejo hospitalizacijo, ne zadostuje, pomanjkanje je najbolj izrazito na področju zdravstvene nege. V Ljubljanskem UKC zdravstveni delavci iz zdravstvenega doma sodelujejo v sivi coni urgence, v Mariboru pomoč iz zdravstvenega doma doslej ni bila praksa.

"Delujemo na robu organizacijskih zmožnosti"

Kaj odgovarjajo v mariborskem zdravstvenem domu? "V Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca Maribor smo vedno pripravljeni pomagati, če za to le imamo možnosti. Te dni jih žal nimamo, saj je veliko sodelavk in sodelavcev zaradi okužb s SARS-CoV-2 in drugih bolezenskih vzrokov odsotnih – danes skupno 104. Z vodilnimi iz UKC Maribor smo v stalnem stiku in kljub zgoraj navedenim lastnim kadrovskim težavam bomo zagotovili pomoč. Dve zaposleni v zdravstveni negi bosta pomagali zunaj rednega delovnega časa, eno zaposleno pa bomo namenili za pomoč v rednem delovnem času," pojasnjujejo in še dodajajo, da ta trenutek žal delujejo na robu organizacijskih zmogljivosti, "a nam kljub tem zagatam uspeva ohranjati vse nujne službe znotraj ZD Maribor. Zavod mora zagotavljati neodložljive zdravstvene obravnave in izvajanje zdravstvenih storitev, katerih opustitev bi lahko imela negativne posledice za zdravje pacienta. To pomeni, da morajo obravnave na področju primarnega zdravstvenega varstva potekati nemoteno in neprekinjeno na vseh 53 lokacijah našega zavoda." Neprekinjeno delovanje zagotavljajo s pomočjo zaposlenih, ki delujejo z delom preko polnega delovnega časa in nadurnim delom.

Psihična in fizična izčrpanost

Zdravstveni dom je med drugim zadolžen za delovanje vstopnih točk, kjer poteka odvzem brisov za testiranje na koronavirus. Vsakodnevno zagotavljajo dodatni kader za delovanje vstopnih točk za testiranje na SARS-CoV-2, kar terja dnevno deset zaposlenih, zagotavljajo pa tudi kader, ki deluje na triažnih točkah pri vhodih na lokacijah zdravstvenih postaj zavoda.

"Bojimo se, da glede na kadrovsko problematiko in dodatne obremenitve zaposlenih, s katerimi se srečujemo, vseh naštetih del in nalog sami z lastnim kadrom v prihodnje ne bomo več zmogli. Opozoriti namreč moramo na vedno večji pojav psihične in tudi fizične izčrpanosti naših zaposlenih, ki pod takšnimi obremenitvami delujejo vse od pojava koronavirusa v Sloveniji spomladi 2020," opozarjajo v zdravstvenem domu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta