Mestni inšpektor: Kako urediti Titovo cesto ob Europarku

Branka Bezjak Branka Bezjak
14.11.2019 17:36

Mestna občina Maribor namerava poiskati rešitev za ustreznejše prehajanje pešcev čez Titovo cesto pri Europarku.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pri Europarku je pogosto opaziti pešce, ki nepravilno in nevarno prečkajo štiripasovno Titovo cesto.
Igor Napast

Nakupovalni center Europark ni velik magnet za obiskovalce le zaradi trgovskih površin, ampak tudi zaradi brezplačnih parkirišč. Je tako imenovana park & walk točka za mnoge, ki imajo službo ali kakšne opravke v bližnji okolici oziroma v središču mesta. Ni pa v bližini Europarka urejenega prehoda čez Titovo cesto, zato je pogosto opaziti pešce, ki nepravilno in nevarno prečkajo štiripasovnico, ter kolesarje, ki se vozijo v napačni smeri po mostu, da po čim krajši poti pridejo do vhoda v nakupovalno središče. V facebook skupini Moj Maribor se je zato postavilo tudi vprašanje, kako in kdaj bo urejen prehod čez Titovo cesto.

Jana Kosak

Na začetku iskanja rešitev

Prometnih zagat na tem območju se v Mestni občini Maribor zavedajo in se jih tudi nameravajo lotiti, zagotavlja podžupan Samo Peter Medved. Sicer so šele pri začetku iskanja možnih rešitev, a Medved poudarja, da bodo kmalu naročili izdelavo idejne zasnove v različicah, to nato recenzirali, predstavili in se odločili. Cilj je, da do rešitve pridejo naslednje leto. Nato bo tudi več znanega o stroških in možnih časovnih okvirjih izvedbe.

Proučevali tudi rešitev s tekočimi stopnicami

Podžupan je sicer pristaš ureditve zunajnivojskega prehajanja ceste, to je z ureditvijo novega podhoda, ki bi po najkrajši možni poti pešce in kolesarje vodil pod Titovim mostom. "Pred par leti sem kot projektant sodeloval pri iskanju različnih možnosti. Proučevali smo tudi rešitev s tekočimi stopnicami, saj je treba ta prehod urediti tako, da bo atraktiven za pešce, in s tem preprečiti prehajanje preko štiripasovnice," je dodal.

Janko Rath

Ostanek iz preteklosti

"Štiripasovnica je nastala v 60. letih prejšnjega stoletja s Titovim mostom. Takrat je imela funkcijo daljinske ceste in je bila po tistih doktrinah potisnjena v center mesta brez prehodov za pešce. Danes je s Partizansko cesto zapuščina tistih časov," zgodovinski kontekst pojasnjuje Medved. Medtem sta se na tem delu pojavila dva zelo močna elementa - Europark s svojo okolico in turbokrožišče pri Cityju, ki prav tako nima prehodov za pešce.
Kot projektant se je Medved leta 2004 ukvarjal tudi z umeščanjem turbokrožišča na Titovi cesti pri bolnišnici. "Veliko smo razmišljali tudi o prehodih za pešce, a smo ugotavljali, da bi s tem preveč ustavili ta močni motorni prometni tok. Zato sta bila zasnovana dva nadhoda. Eden bo zdaj pri tem turbokrožišču realiziran, drugi je bil predviden nekoliko nižje, pri Titovem mostu, toda ugotovilo se je, da bi se s tem zakrila mestna veduta, pogled na Piramido, kar je zaščiteno. Druga možnost je bil podhod. Mišljeno je bilo, da bi se s Pobreške ceste v istem nivoju prišlo v kletno etažo Europarka. Toda ker tam poteka tranzitni daljinski plinovod, ki oskrbuje mesto s plinom, je podjetje Geoplin postavilo zahtevne pogoje. Občina se je zato odločila, da tega ne bo izvedla," je še na preteklo iskanje rešitev spomnil Medved.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta