Mestni inšpektor: Zakaj je padlo sedem brez in topol

Barbara Bradač Barbara Bradač
14.01.2019 16:53

Pred večstanovanjsko stavbo na Gosposvetski cesti podrli več dreves, ki so okolju dajala zeleno podobo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Podrta in obrezana drevesa so sprla nekatere stanovalce na Gosposvetski.
Igor Napast

Glede tega, kar se je zgodilo z drevjem na zelenici pred blokom Gosposvetske 24-32, se je na nas obrnila bralka Večera. Pred tem blokom so namreč rasle precej velike breze in topol, ki pa so bili lani proti koncu leta požagani in odstranjeni, tako pred blokom sedaj zeva praznina.
"Pretresena sem nad barbarskim masakrom, ki se je zgodil nad našimi drevesi. Novembra so prihrumeli stroji in izvedli masaker brez, pobili so tudi topol-jagnjed. Drevesa so nudila mikroklimo pticam, nam pa svež zrak in čez sezono znosnost bivanja. Sedaj so ostala iznakaženo obrezana drevesa. Padlo je sedem brez in topol. Otrpla od šoka sem gledala razkosana trupla zdravih dreves. Zvečer sem jim prižgala svečko, nekdo pa je prižgal drugo pri skupini petih prekrasnih brez," je zapisala bralka.

Staninvest: Drevesa so bila suha

Pri Staninvestu, ki je upravnik večstanovanjske stavbe Gosposvetska cesta 24-32, so pojasnili, da se že zadnjih deset let dogovarjajo z etažnimi lastniki glede obreza oziroma podiranja dreves na zemljišču pred stavbo. Nekatere breze so podrli zaradi potreb gradbenega odra, stavba namreč dobiva novo fasado, topol pa zato, ker je segal že tri do štiri metre čez stavbo in je povzročal škodo na strehi stavbe.

Nekatere breze so podrli zaradi potreb gradbenega odra, stavba namreč dobiva novo fasado.
Andrej Petelinšek

Topol je bil že nevaren

Kaj se je pravzaprav zgodilo? Večstanovanjska zgradba ima pet vhodov, vsak vhod pa svojega predstavnika etažnih lastnikov. Predstavnik vhoda Gosposvetska 32 Marko Uršič in tudi predstavnik omenjene komisije nam je povedal, da nima več volje, da bi se še s tem ukvarjal: "O podiranju in obrezovanju dreves se pogovarjamo že deset let." Uršič je povedal, da je določena drevesa bilo treba podreti, saj je topol segal preko strehe in je bil nevaren, če bi se podrl na cestišče, pločnik ali stavbo. "Strokovno mnenje o brezah so podali pri podjetju Moga, družbi za urejanje okolja, ki so si drevesa ogledali in presodili, da bi mogoče ena breza še lahko ostala, druge pa ne. Ker pa je koreninski sistem tako prepleten, bi najverjetneje tudi zdrava breza padla. Poleg tega so korenine segale tudi proti kanalizaciji in odvodnemu jašku," je pojasnil Uršič." Odločitev so sprejeli na sestanku etažnih lastnikov, ki pa so zelo slabo obiskani. Tako Uršič kot Staninvest sta poudarila, da bodo podrta drevesa nadomestili z novimi, mlajšimi.

Podrta drevesa bodo nadomestili z novimi, mlajšimi.
Igor Napast
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta