(MESTNI INŠPEKTOR) Zakaj so pregnali turistične avtobuse?

Branka Bezjak Branka Bezjak
25.09.2019 17:27

Preverili smo, kje v Mariboru lahko turistični avtobusi odložijo potnike in jih spet poberejo ter zakaj je mariborska občina ukinila postajališče na Trgu generala Maistra ob Mariborskem gradu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"Takole se v Mariboru izvaja prepoved za turistične avtobuse. Bravo, MOM," je na facebooku mestna svetnica Tjaša Gojkovič opozorila, da nekateri vozniki še vedno parkirajo na Trgu generala Maistra ob Mariborskem gradu.
Tjaša Gojkovič

Od letošnjega julija avtobusi ne smejo več ustavljati na Trgu generala Maistra ob Mariborskem gradu. Mestna občina Maribor je namesto tega zagotovila pet novih mest, kjer lahko odložijo potnike in jih spet poberejo, parkiranje zanje pa je predvideno na glavni avtobusni postaji, kjer je prostora za 15 avtobusov.

Od letošnjega julija avtobusi ne smejo več ustavljati na Trgu generala Maistra ob Mariborskem gradu
Igor Napast

Pritožbe zaradi vožnje avtobusov po Gregorčičevi

V teoriji vse lepo in prav, a v praksi z rešitvijo (še) niso zadovoljni ne tisti, ki so ukinitev parkiranja predlagali, ne tisti, ki delajo v turizmu. Turistični vodniki namreč opozarjajo, da je večina točk za začasno ustavljanje neprimerna, saj je glede na strukturo turistov, večinoma so starejši, preveč oddaljena od središča mesta, ter da ni javnih sanitarij. Vse skupaj pa otežujejo še posamezniki, ki ne spoštujejo pravil in svoje avtomobile puščajo na teh parkiriščih.

Avtobusi lahko turiste odložijo na Partizanski cesti pred vstopom v območje za pešce, a imajo potem nemalo težav pri obračanju.
Igor Napast

Zmanjšati negativne vplive prometa na okolje

"Nekateri vozniki turističnih avtobusov se niso držali predpisov in so na lokaciji za Mariborskim gradom avtobuse parkirali, čeprav je bilo s prometno signalizacijo označeno, da tu potniki lahko samo vstopijo in izstopijo, avtobus pa bi se moral odpeljati in počakati na drugi lokaciji (na primer na Avtobusni postaji Maribor). Avtobusi, ki so se odpeljali, so dvakrat obremenjevali dovozno in odvozno cesto, tisti, ki so ostali, pa so v poletnih mesecih stali s prižganimi motorji in hladili avtobus. Poleg tega je večinoma šlo za avtobuse z dizelskimi motorji, ki obremenjujejo okolje. Mestna občina Maribor sama vlaga ogromno sredstev v zamenjavo avtobusov javnega potniškega prometa na dizelski pogon z avtobusi na CNG in električni pogon ter želi na ta način zmanjšati negativne vplive prometa na okolje. Zato je smiselno, da se iz strogega mestnega jedra umakne postajališče tujih turističnih avtobusov, ki niso okolju prijazni, in se sedaj pripeljejo skoraj v pešcono," še pojasnjujejo odločitev na mariborski občini.

Avtobusna postajališča zasedajo avtomobili

Redarji Medobčinskega redarstva Maribor bi morali pogosteje nadzirati tudi avtobusna postajališča in tako prispevati k temu, da ne bi bila zasedena z vozili, ki tja ne sodijo, še menijo občani. Iz redarstva odgovarjajo, da vsakodnevno opravljajo nadzore, saj se zavedajo, da parkirana vozila ovirajo varen potniški promet in povzročajo težave pri vstopu in izstopu potnikov.

Postajališče za turistične avtobuse je tudi pri Ljudskem vrtu.
Andrej Petelinšek
Postajališče za turistične avtobuse na Lentu pri Žičkem dvoru
Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta