Množično testiranje zaposlenih v šolstvu: Kdor je imel pozitiven rezultat hitrega testa, je opravil še PCR-test

Barbara Gavez Volčjak
20.02.2021 14:30
Do nedelje naj bi vsi, ki bodo imeli pozitiven rezultat hitrega antigenskega testa, opravili tudi kontrolni PCR-test in dobili rezultat, da bodo lahko v ponedeljek bodisi začeli delo v učilnici bodisi ostali doma
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V dvorani UŠC Leona Štuklja je bilo dovolj prostora za množično testiranje. 
Sašo Bizjak

Ob 9. uri se je danes v Univerzitetnem športnem centru Leona Štuklja ob Gosposvetski cesti v Mariboru začelo množično testiranje zaposlenih v vzgoji in izobraževanju s hitrimi antigenskimi testi. Po besedah Aleksandra Jusa, pomočnika direktorja ZD dr. Adolfa Drolca Maribor za zdravstveno nego, so testirali približno 3500 zaposlenih v osnovnih in srednjih šolah ter dveh glasbenih šolah na območju Mestne občine Maribor. "Za šole zunaj mestne občine smo vzpostavili štiri mobilne enote, ki so prav tako začele delo ob 9. uri," je povedal Jus. Skupno je bilo na terenu 45 ljudi, zadnji učitelji so bili naročeni okoli 16. ure.

Za nekatere zaposlene v šolstvu, ki so se na delovna mesta v šolah vrnili že pred tremi tedni, ko se je znova začel pouk v učilnicah za osnovnošolce prve triade, je bilo to že četrto testiranje v zadnjem mesecu. "V UŠC Leona Štuklja je bilo predvsem veliko več prostora kot v Zdravstveni postaji Tezno, kjer običajno opravljamo hitre teste. Gneči smo se izognili tako, da smo zaposlene posamezne šole naročili na testiranje ob določenih terminih in teh so se tudi držali," je Aleksander Jus opisal že utečeno organizacijo testiranja.

Vsi rezultati naj bi bili znani pravočasno

Glede na sporočene potrebe s šol so naročili po pet ljudi na deset minut, vsakemu pa so določili njegovo odvzemno mesto, je povedala glavna medicinska sestra Marija Draškovič. "Takoj ko opravimo test, vnesemo rezultat v državni zdravstveni informacijski sistem. Če ima kdo pozitiven rezultat hitrega testa, ga osebno pokličemo in naročimo na opravljanje PCR-testa, da potrdimo rezultat," je še razložila Draškovičeva in dodala, da so do 11. ure že dobili nekaj pozitivnih rezultatov. Dokler testirani ne prejme rezultata PCR-testa, mora ostati v karanteni in upoštevati veljavna navodila. Toda Draškovičeva je zagotovila, da bodo vsi imeli rezultate že v nedeljo in bodo tako v ponedeljek zjutraj trdno prepričani, ali lahko pridejo na delovno mesto.

Gneče ni bilo, učitelji so prihajali točno.
Sašo Bizjak

Direktor ZD Maribor dr. Jernej Završnik se je v pogovoru z novinarji zahvalil Univerzi v Mariboru, da je odstopila svojo športno dvorano za potrebe testiranja. Pojasnil je, da je bila po oceni zdravstvene in pedagoške stroke sobota najprimernejši čas za testiranje, da se lahko v ponedeljek zagotovi nemoten začetek pedagoškega procesa v šoli. "Tako bodo tudi ravnatelji že v nedeljo vedeli, ali bodo naslednji teden potrebovali nadomeščanje kadrov," je razložil Završnik.

Med učitelji ni bilo zaznati vznemirjenja zaradi opravljanja testa, predvsem so bili zadovoljni, da jim ni bilo treba čakati. Damijan Pihler, profesor matematike in fizike na OŠ Franceta Prešerna, je bil testiran drugič, prvi test je opravil pred nekaj meseci zasebno. "Z organizacijo sem zelo zadovoljen, je na minuto točna, moti pa me, da mi bodo vsak teden vrtali po nosu. V razredu bom samo jaz testiran in nosil masko, učencem je ni treba. Prav bi se mi zdelo, da bi testirali tudi njih, a vsekakor na manj agresiven način."

Do 11. ure je že bilo nekaj pozitivnih rezultatov hitrih antigenskih testov.
Sašo Bizjak

Tea Mitrović, športna pedagoginja na OŠ Prežihovega Voranca, je bila na testiranju prvič, v ponedeljek se vrača v šolo po štirih mesecih poučevanja na daljavo. "Sama bi si sicer želela drugačno obliko testiranja, ki bi bila primerna tudi za testiranje učencev. Ne znam si predstavljati, zakaj so taki posegi v telo potrebni vsak teden, saj nekaterim niso prijetni," je bila s hitrim in tekočim postopkom sicer zadovoljna sogovornica.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta