Na festivalu Stati N' obstati o Trubarju in reformaciji

Tatjana Vrbnjak Tatjana Vrbnjak
22.10.2018 21:21
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Festival Stati N' Obstati ob dnevu reformacije opozarja na brezčasnost Trubarjevih besed.
Igor Napast

Ob bližajočem se dnevu reformacije je študentsko društvo ZVEŠ skupaj s Trubarjevim forumom, Svetopisemsko družbo in drugimi na Slomškovem trgu v Mariboru pripravilo festival Stati N' Obstati. Na njem so pri stojnicah predstavljali reformacijo, pojasnili pomen Trubarjevih besed 'stati inu obstati', ki so vzete iz Trubarjeve pridige o veri in jih imamo Slovenci zapisane na kovancu za en evro, se bili z mimoidočimi pripravljeni pogovarjati o globljih duhovnih vprašanjih, pri stojnicah je bila verska in druga literatura, med drugim je bil na voljo tudi prevod Trubarjeve Pridige o veri v današnji jezik, mimoidoče pa je s spretnostjo razveseljeval celo žongler.
"Želimo, da je čas okoli reformacije čas veselja, saj je bilo takšno tudi Trubarjevo sporočilo. Reformacija je velikokrat označena kot nekaj turobnega, češ da je to stvar preteklosti in ne sedanjosti, a tudi Trubarjevo sporočilo je za vse čase," je dejal organizator festivala Brane Zelenjak. Koliko Slovenci sploh poznamo Trubarja? "Mislim, da preveč površno, imamo ga le za neko figuro iz preteklosti. Trubar je celo bolj poznan v tujini, v Nemčiji, kot pa v Sloveniji, kar je žalostno."
V soboto vabijo še na koncert oziroma muzikal Dar srca, ki govori o Trubarju in reformaciji. Pričel se bo ob 19. uri v Unionski dvorani v Mariboru, vstopnine ni.
Jutri, v sredo, 24. oktobra, ob 17. uri bo v Evangeličanski cerkvi v Trubarjevi ulici tudi slovesnost v počastitev dneva reformacije, ki jo prirejata Mestna občina Maribor in Evangeličanska cerkvena občina v Mariboru.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta