Na mariborski univerzi Ukrajincem ponudili možnost vključitve v študij

ALA
24.03.2022 09:34

Na Univerzi v Mariboru izražajo zaskrbljenost nad stanjem v Ukrajini in izrekajo dobrodošlico študentom, učiteljem, raziskovalcem in ostalemu osebju iz Ukrajine. Sprejeli so ukrepe za čim hitrejšo integracijo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mariborska univerza je beguncem iz Ukrajine izrazila solidarnost ter pristopila k reševanju begunske krize.
Sašo Bizjak

Mariborska univerza je beguncem iz Ukrajine izrazila solidarnost ter pristopila k reševanju begunske krize. Iščejo rešitve, ki bodo v podporo študentom, visokošolskim učiteljem, raziskovalcem in ostalemu osebju, ki jim je uspelo prebežati v Slovenijo, ter vsem, ki jih je vojno stanje prizadelo v njihovi domovini, na njihovih visokošolskih zavodih in raziskovalnih ustanovah.

Vzpostavili so enotno vstopno točko v angleškem in slovenskem jeziku, ki je namenjena vsem tistim, ki so bili primorani zbežati z vojnega območja in si želijo nadaljevati študij, so na študijski izmenjavi ali se želijo vpisati v študijski program Univerze v Mariboru. Študentom želijo omogočiti takojšnje nadaljevanje študija in olajšati integracijo v slovenski visokošolski sistem, zato so pripravili predlog ukrepov, med katerimi je tudi oprostitev plačila šolnine ter prispevkov za študij vsem ukrajinskim državljanom.

Štipendija, psihološka podpora, nastanitve

Formalnega vpisa študentom sicer ne morejo zagotoviti, saj jim tega zakonodaja ne omogoča, jim bodo pa zagotovili vključitev v študijski proces v okviru izmenjav Erasmus za prehodno obdobje. Obveznosti, opravljene v tem času, bodo študentom priznane v okviru formalnega vpisa v študijski program za naslednje študijsko leto 2022/23 - skupaj z ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport namreč že načrtujejo sistemsko ureditev integracije študentov v terciarno izobraževanje. Trudijo se poiskati tudi rešitve pri zagotavljanju namestitev v prostore stanovanjskih skladov, dijaških in študentskih domov, centrov šolskih in obšolskih dejavnosti ter ostalih primernih objektov v državni lasti. Študenti imajo možnost zaprositi za štipendijo, prav tako jim status študenta omogoča dostop do subvencionirane študentske prehrane, študentskega dela itd. Društvo študentov psihologije Maribor nudi tudi brezplačne zasebne pogovore v podporo duševnemu počutju in zdravju za študente, ki jih je prizadela kriza v Ukrajini. Podpora je na voljo v angleškem jeziku.

Dobrodošli tudi učitelji

Vključevanje v pedagoški in /ali raziskovalni proces bo univerza omogočila tudi visokošolskim učiteljem in sodelavcem ter raziskovalcem iz Ukrajine - z dohodno mobilnostjo ali gostovanjem za namen pedagoškega udejstvovanja in raziskovalnega usposabljanja v okviru programa Erasmus+. Prav tako je možno vključevanje v raziskovalne in razvojne projekte ter druge aktivnosti, upoštevajoč vsebinske in finančne okvire projektov in drugih aktivnosti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta