Na Studencih kulturna dediščina ne bo šla v pozabo. Mlade perice, učenke OŠ Janka Padežnika so prale kot nekoč

Nada Holc
04.06.2023 03:23

Na Studencih pri Jožefu so svoje delovanje prikazala tudi druga društva, ki delujejo v tej mestni četrti

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ob zvokih harmonike so perice prišle k studencu prat perilo.  
Nada Holc

Z vodo so od nekdaj tesno povezani Studenci, predel Maribora na desnem bregu Drave, kjer na dan vrejo izvirki. Najbolj prepoznaven je Jožefov studenec, stisnjen pod cerkvijo v ozki uličici Ob izvirkih. Odkar je razvoj prinesel pralne stroje, ki so zamenjali riplenko (napravo za pranje perila na roke), največkrat sameva. Prejšnji četrtek pa je bilo tam spet živahno. Turistično društvo Studenci in OŠ Janka Padežnika sta vabila na prireditev Perice na Studencih. Dolga leta so v TD prirejali pranje perila na starodoben način, ker zdaj studenške perice tega težaškega dela ne zmorejo več, so pred desetimi leti podpisali Listino o posvojitvi Jožefovega studenca v sklopu Unescovega projekta Dediščino v roke mladih. Ravnateljica šole Sonja Filipič je povedala, da učence nasploh spodbujajo k raziskovanju preteklosti domačega kraja, zato se lahko pohvalijo z že več raziskovalnimi nalogami na to temo.

Prireditev so obogatili še s kulturnim programom, v katerem so nastopali učenci in malčki iz Vrtca Studenci. Peli so, plesali, izvedli prikaz pranja perila na roko in odigrali skeč. Padežniki so prireditev tudi sami vodili. Učenke, oblečene v takratnem stilu - v dolgih krilih, pisanih predpasnikih, bluzah s spletenimi lasmi -, so zelo nazorno prikazale postopek pranja. Da so delo opravile zelo verodostojno, je potrdila Rozika Belšak, ki je bila pred 21 leti del ekipe peric turističnega društva, ki so kot prve prale na otvoritvi prenovljenega Jožefovega studenca leta 2002. Spominja se, da je bila žehta zelo naporno delo. Z vozički so pripeljale perilo sem samo splakovat, prvo pranje so opravile že doma. Najprej so splakovale v spodnjem koritu, potem v zgornjem, sledila sta ožemanje in odvoz perila domov na sušenje. Pranje je bilo vedno tudi družaben dogodek. Tudi učenke so se dobro vživele in odigrale šaljive pogovore med pericami.

Potem se je dogajanje preselilo v park pred cerkvijo, kjer se je prav tako zbrala velika množica obiskovalcev. Otroci so zapeli in zaplesali, športno društvo je povabilo mlade na blazine, taborniki so postavili svoj šotor, čebelar je ponudil med, predstavljali so se gasilci s svojim vozilom. Dobro obiskana je bila tudi rokodelska delavnica. Na koncu se je predsednik TD Stane Koler zahvalil vsem nastopajočim in njihovim mentorjem z drobno pozornostjo, otroci pa so dobili prigrizek in pijačo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta