Nevidna invalidnost s težkimi posledicami

Tatjana Vrbnjak Tatjana Vrbnjak
26.11.2018 17:55

Ob 85-letnici Društva gluhih in naglušnih Podravja v društvu opozarjajo, da so ljudje z okvaro sluha še tudi danes izjemno socialno izolirani.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Matjaž Juhart, Ernestina Savski in Milan Kotnik so ob 85-letnici delovanja Društva gluhih in naglušnih Podravja opozarili na socialno izključenost in posledično osamljenost, s katerima se soočajo ljudje s takšno invalidnostjo.
Andrej Petelinsek

V slovenskem jeziku in slovenskem znakovnem jeziku ter ob pomoči tolmačke Natalije Spark je potekala tiskovna konferenca, ki so jo pripravili v Društvu gluhih in naglušnih Podravja ob svoji 85-letnici, da smo se lahko v polnosti razumeli vsi, slišeči in gluhi. V živo smo torej doživeli ovire v komunikaciji, ki so jim gluhi ljudje izpostavljeni vsak dan, in dojeli, zakaj je okvara sluha, ta nevidna invalidnost, po oceni svetovne zdravstvene organizacije druga najtežja oblika invalidnosti. Četudi človeku na zunaj "nič ni", ostaja socialno izključen od slišeče večine.

V slovenskem jeziku in slovenskem znakovnem jeziku ter ob pomoči tolmačke Natalije Spark je potekala tiskovna konferenca Društva gluhih in naglušnih Podravje.
Andrej Petelinšek

Ovire v komunikaciji

​Ovire v komunikaciji vodijo gluhe, naglušne in gluhoslepe ljudi v osamljenost in tudi neizkoriščenje razvoja vseh posameznikovih potencialov na mnogih področjih. Prav potreba po druženju je bila ena od osnovnih vodil, zaradi katerega je društvo nastalo 26. novembra 1933. Na začetku je imelo 45 članov, danes je v društvo v Mariboru skupaj s podružnico Ptuj včlanjenih 650 gluhih, naglušnih in gluhoslepih in oseb s polževim vsadkom. Za veliko večino članov je društvo drugi dom, saj se v njem lahko enakovredno pogovarjajo drug z drugim in se, kot je povedala predsednica društva Ernestina Savski, vključujejo v številne aktivnosti na socialnem, športnem in kulturnem področju ter dobijo informacije in medsebojno pomoč. "Veseli smo vseh uspehov, a pred nami je še veliko dela, še posebej na področju človekovih pravic, saj še danes nismo enakopraven del družbe," je dejala Ernestina Savski.

Da bi se gluhi otroci učili o svojem jeziku ​

Matjaž Juhart, sekretar Zveze društev gluhih in naglušnih (ZGN) Slovenije, pa je poudaril, da je analiza ministrstva za delo v izvedbi Inštituta za socialno varstvo ugotovila, da so med vsemi invalidi pravice gluhih in naglušnih ter gluhoslepih pri nas najslabše urejene, po njegovem zato, ker zakonodajalci najmanj poznajo potrebe gluhih in naglušnih. "Od samega začetka je bil izobraževalni sistem napačno zastavljen. V državi imamo tri šolske centre za izobraževanje gluhih in od začetka njihove ustanovitve je bil znakovni jezik prepovedan. To se zelo počasi spreminja. Če imate gluhega otroka, se ta sploh ne uči o svojem jeziku - predmeta znakovni jezik sploh ni. Želimo si, da bi se gluhi otroci učili o svojem jeziku in bi se učili v svojem jeziku," je dejal Juhart.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta