Nevzdržen hrup najeda živce in zdravje

Tatjana Vrbnjak Tatjana Vrbnjak
23.10.2018 16:39

Po obnovi toplotne podpostaje v Letonjevi 4 v Mariboru leta 2016 se je družini Rašković spremenilo življenje: v času kurilne sezone so izpostavljeni stalnemu zoprnemu brnenju - bolj kot je mrzlo, huje je.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

Začne se zjutraj ob šestih, ko se vklopi črpalka," ob na debelo izolirani cevi centralnega ogrevanja, od katere prihaja zoprna zamolkla vibracija (kljub izolaciji, ki so jo namestili na cev zato, da bi šum zmanjšali), pravi Anica Rašković. Stojimo v predsobi pritličnega stanovanja v Letonjevi 4 v Mariboru, v katerem družina Rašković živi že več kot 30 let. Do obnove toplotne podpostaje poleti 2016 niso imeli nikakršnih težav, po obnovi pa je postalo njihovo življenje povsem drugačno. Hrup ne poneha - poslušajo ga praktično cel dan oziroma ves čas, ko se stanovanja ogrevajo.
"Ob vklopu črpalke se pojavijo vibracije, ki jih je nemogoče prenašati, čutimo jih po celem stanovanju. Ob 6. uri, ko se začne ogrevati, vsako jutro vstanem, če ne, mi cel dan nabija v glavi. Tako (zamolkel hrup, nekakšna vibracija, šumenje oziroma pretakanje, op. p.) se sliši ves čas. Zdaj, ko je toplo, prenehajo ogrevati ob 11. uri in takrat se, ko se črpalka izklopi, celo stanovanje strese," nevzdržno stanje opisujeta Anica in Mičo Rašković. "Sin dela ponoči, in ko pride domov iz nočne, ne more spati. Na koncu smo z živci, hrup že vpliva na naše zdravje, kar kažejo zdravniški izvidi," izpostavlja gospa Anica. Nevzdržno stanje ponazori z besedami: "Petletni vnuk me, ko pride na obisk, sprašuje, kaj je to. Enajstmesečna pravnukinja pri nas ne more spati ..."

Niti debelo izolirane cevi v stanovanju družine Rašković ne preprečijo nenehnega brnenja po ceveh.
Sašo Bizjak

Nihče ne sliši njihove stiske

Opozarjala sta tako predstavnika bloka kot tudi izvajalca del in Staninvest, ki je upravnik. Brez uspeha. Obrnila sta se tudi na Energetiko, kjer so dejali, da s tem nimajo nič in naj se obrneta na upravnika in izvajalca. Napisala sta prijavo na energetski inšpektorat, a prejela odgovor, da ni pristojen za izrekanje ukrepov v zvezi s tem, saj da gre za poslovni odnos med etažnimi lastniki oziroma upravnikom stavbe in izvajalcem prenove toplotne postaje. In tako je krog sklenjen, družina pa še vedno trpi zaradi stalnega šumenja.
Raškovićeva menita, da prenova podpostaje ni bila izvedena kakovostno. "Celo prvo kurilno sezono so črpalko ročno vklapljali in izklapljali. Glede na to, da je bil sistem vzpostavljen na novo, bi morala avtomatika delovati brezhibno," meni Mičo Rašković in izpostavlja, da je Staninvest opravil prevzem kljub težavam s centralnim ogrevanjem, ki so jih stanovalci imeli.
Večkrat je bilo rečeno, da se bo zadeva uredila, pa iz tega ni bilo nič. Menda se zdaj dela izračun pretoka vode, tako da naj bi bilo to urejeno do 22. oktobra. Datum je že mimo, a včeraj je še vedno brnelo. "Zakaj zadeve niso uredili do ogrevalne sezone? Celo poletje smo imeli odprte vse radiatorje in čakali, da bo kdo prišel, pa nič ..." pravita.

Izvajalec: Dela smo izvedli po projektu

Toplotno postajo je prenavljalo podjetje Kopun Simto. "Vsa dela smo izvedli po projektu," pravi Zlatko Kopun, lastnik firme Kopun Simto. Dodaja, da je sam že pred dvema letoma navezal stik s proizvajalcem črpalke, podjetjem IMP, in jih prosil, da črpalko pregledajo in naredijo analizo. "Ugotovili so, da vgrajena črpalka ne ustreza parametrom - da je preobremenjena in dela na previsoki frekvenci, kadar hoče zadostiti vsem potrebam. Analizo sem posredoval projektantu in Staninvestu," pravi Kopun, ki je prepričan, da bi problem rešili s tem, da bi zamenjali črpalko, kar bi stalo kakšne tri tisočake.

Po obnovi toplotne podpostaje se je družini Rašković spremenilo življenje: med kurilno sezono je izpostavljena stalnemu zoprnemu brnenju.
Sašo Bizjak

Staninvest ne odgovarja na novinarska vprašanja

Kaj se dogaja in kako nameravajo skupaj s projektantom problem rešiti, smo vprašali tudi Staninvest, ki pa kljub večkratnim prošnjam v 14 dneh ni odgovoril na naša vprašanja. Tako le upamo, da enako kot nas ne ignorirajo tudi družine Rašković. 22. oktobra je bil mimo (še en) 14-dnevni rok, ko naj bi se bila zadeva uredila - menda se delajo izračuni pretoka vode -, pa se spet ni. Zadeva se neuspešno rešuje že tretjo kurilno sezono ob tem, da je življenje družine nevzdržno. Na koga naj se obrne občan, če pa tudi inšpekcije ne odigrajo svoje vloge in ne prisilijo tistih, ki bi lahko ukrepali, da bi to končno res storili?

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta