Nova oskrbnika koče na Žavcarjevem vrhu bosta Sevničanka in Šved

Igor Selan Igor Selan
04.03.2022 05:55

Andrej Krštinc, ki je imel kočo v najemu od septembra 2019, se je minuli vikend poslovil, nova lastnika Saša M. Popelar in Bobby Markoja vrata odpreta prihodnji petek.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Koča na Žavcarjevem vrhu je bila zgrajena leta 1954 kot prva in doslej edina planinska koča na Kozjaku.
Barbara Bradač

Koča na Žavcarjevem vrhu, edina planinska koča na celotnem Kozjaku, ki se razteza od Maribora do Mute, dobi nove oskrbnike. Dosedanji najemnik Andrej Krštinc se je namreč minuli vikend po zgolj dveh letih in pol od koče poslovil. "Kot smo na koči že povedali, se kot trenutni oskrbnik s tem vikendom od vas poslavljam. Komaj čakam na več časa, ki ga bom lahko preživel z družino, in zagotovo se na tem bregu vidimo pogosto. Na kočo prihajajo srčni in izkušeni ljudje, ki bodo to zgodbo še konkretno nadgradili, zato brez skrbi," je v soboto zapisal na facebook profilu koče.

Zaradi korone osem mesecev zaprti

Krštinc, gostinec s precejšnjimi izkušnjami, je vodenje koče s 26 posteljami v sobah in desetimi skupnimi ležišči prevzel septembra 2019, prenovil je vse sobe in prevetril ponudbo hrane in pijače, a se je od vsega začetka boril za preživetje. Kočo na Žavcarju, ki je sicer v lasti Planinskega društva Maribor Matica, je namreč prevzel tik pred prvim valom epidemije novega koronavirusa. "Drži, situacija je bila res zelo nehvaležna. Osem mesecev smo ali bili zaprti ali delali z omejitvami in na ta način pač enostavno ni bilo mogoče priti do kapitala, potrebnega za razvoj dejavnosti. Sam se namreč nisem želel iti zgolj gostinstva, ampak na Žavcarju razvijati tudi druge stvari, od kolesarstva do raznih atrakcij, a to v tem obdobju enostavno ni bilo mogoče. Vmes sem se zaposlil, dobil otroka, in čeprav sem na Žavcarja čustveno navezan, sem že septembra lani, ko mi je potekla pogodba, rekel, da če pride kdo, ki ima izkušnje in željo prevzeti, mu rade volje to prepustim," je povedal Krštinc.

Barbara Bradač

Iz visokogorja ponovno v Maribor

In izkušenj in želje Saši M. Popelar in Bobbyju Markoji res ne manjka. Bobby, Šved slovenskih korenin, ki je pred 23 leti prišel v Slovenijo in tu ostal, ter Sevničanka Saša sta namreč do nedavnega upravljala Blejsko kočo na planini Lipanca nad pokljuškimi gozdovi, Saše pa se spomnijo tudi Mariborčani, saj je pred leti imela svojo Gostilnico na vogalu (na vogalu Gosposke in Volkmerjevega prehoda, kjer je danes Mr. Falafel), namenjeno vegetarijancem.

"Po dveh letih in pol se torej vračamo v Maribor z visokogorske koče, kjer ni bilo niti elektrike niti tekoče vode, kar bo tu vsekakor dobrodošla sprememba. Kočo na Žavcarjevem vrhu bomo za goste odprli šele prihodnji petek, saj želimo nekatere stvari pred otvoritvijo še urediti po svoje, potem pa bo koča za začetek odprta ob četrtkih, petkih, sobotah in nedeljah, kasneje pa bomo videli, kako bo vse skupaj potekalo," razlaga Saša M. Popelar. In doda, da bodo še naprej ponujali jedi na žlico, imeli bodo nedeljska kosila in domače sladice: "Dobavitelji bodo lokalni kmetje, kar že samo po sebi zagotavlja kvaliteto. "

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta