Nova vodja VDC Polž v Slovenski Bistrici: Delo z uporabniki me bogati

Irena Brdnik
29.01.2023 04:25

Sabina Petek je bila ob ustanovitvi VDC Polž Maribor prva direktorica, nato se je po 16 letih bolj posvetila delu z uporabniki. Tudi sedaj bo vodja slovenjebistriške enote in ob tem še zmeraj strokovna delavka.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slovenjebistriška poslovna enota VDC Polž Maribor v Kolodvorski ulici 31d
Irena Brdnik

Potem ko se je dolgoletna vodja slovenjebistriške poslovne enote VDC Polž Maribor Dušanka Landeker upokojila, je vodenje s 1. januarjem prevzela Sabina Petek, profesorica defektologije, ki ostaja tudi strokovna delavka. "Uporabnike zelo dobro poznam. Pomenijo mi največ, v prvi vrsti pa sočloveka, enakovrednega meni. So zelo srčni ljudje, pozitivni, tako da me delo z njimi bogati," pravi o svojem delu. Pri napredku uporabnikov so najlepša presenečenja, ko uporabniki presenetijo same sebe in tudi nas, še pove Petkova. Večjih novosti ne bo uvedla, tukaj je kot strokovna delavka delala že dve leti, zato 39 uporabnikov, devet zaposlenih in delo na enoti dobro pozna.

Sabina Petek
Irena Brdnik

Posvetila se je delu z uporabniki

Petkova v ustanovi VDC Polž Maribor službuje od ustanovitve leta 1993. K sodelovanju jo je povabila dr. Marjeta Korbar, takratna predsednica Društva Sožitje Maribor. Prvo leto je bila v. d. direktorice VDC Polž Maribor, nato slabih 16 let direktorica, pote, je odstopila in sebolj posvetila neposrednemu delu z uporabniki. Po delu v Mariboru je kot strokovna delavka delala v enoti v Lenartu, nakar je sledila Slovenska Bistrica. "Ko sem končala študij, sem želela delati z osebami z ovirami kot strokovna delavka. Tako sem začela profesionalno pot v Domu Antona Skale Maribor. Imam pa tudi dovolj poguma, da se podam v kakšno smer v življenju, ki je ne načrtujem," pojasni.

Uporabnica ob tkanju preproge
Irena Brdnik

Medtem ko bo mariborski Polž letos praznoval 30 let, so 25 let delovanja v Slovenski Bistrici proslavili s prireditvijo v Slomškovem domu, na kateri so s pesmimi in igro nastopili uporabniki in gostje, med njimi učenci OŠ Minke Namestnik - Sonje, v prostorih katere je center leta 1997 s takrat enajstimi uporabniki in dvema zaposlenima začel delovati, nakar so se leta 2004 priključili VDC Polž Maribor. V Kolodvorski ulici 31d v Slovenski Bistrici so svetli prostori, v katerih delajo in ustvarjajo ter se družijo ob različnih skupnih aktivnostih med 6.30 in 15. uro, ko je enota odprta. Ko nas vodja povabi v delovne prostore med uporabnike, je čutiti prijaznost, zelo so srčni in marljivi pri delu. Med drugim tkejo preproge, pakirajo žične gobice za gospodinjstvo, šivajo okrasje na voščilnice, izdelujejo izdelke iz gline, dekoracije vseh vrst, poslikave na tekstil in druge prikupne izdelke. Vsak dan med tednom od 9.30 do 12. ure jih prodajajo v slovenjebistriškem trgovskem centru Mercator. Izdelujejo tudi po naročilu ali pripravijo večjo količino že narejenih izdelkov.

Šivanje okrasja na voščilnice
Irena Brdnik

V dnevnem centru številne aktivnosti

V lesni delavnici izdelujejo stojala za kolesa iz starih palet
VDC Polž Maribor - enota Slovenska Bistrica

Poleg zaposlitvenega programa v dnevnem centru potekajo druge aktivnosti. Rekreirajo se pri namiznem tenisu, na fitnes napravah in prilagojenih pripomočkih, pri MATP - vadbi prilagojenih elementov v športnih disciplinah za težje gibljive in osebe z drugimi ovirami, prepevajo v pevskem zboru, na popularnih karaokah, igrajo v dramski skupini, plešejo, praznujejo rojstne dneve, igrajo kvize in uganke. Aktivnosti načrtujejo z uporabniki. Tudi letos bodo hodili na izlete, med drugim obiskali kino, bowling in druge enote centra, v katerih se družijo z uporabniki. Lani so se imeli lepo na pikniku in delavnicah s svojci, kar načrtujejo tudi letos. Proslavljajo praznike, se pogovarjajo, poučujejo, kako skrbeti za zdravje, se vseživljenjsko izobražujejo. "Ohraniti želimo zadovoljstvo in zaupanje uporabnikov in svojcev, ker sta naše poslanstvo in glavni cilj, da dvignemo kvaliteto življenja uporabnikom našega zavoda," še o nadaljnjem delu pravi nova vodja.

Sodelovali so v evropskem pilotnem projektu S teboj lahko, ki so ga že zaključili, v tem letu pa bodo nadaljevali projekt Lahko branje in rekreacija za vse. Projekta sofinancirata država in EU. V ta namen so kupili nekaj ustreznih rekvizitov, med njimi prilagojeno klop s premičnim drogom za rekreacijo, napravo moto-vivo za razgibavanje in krepitev rok in nog, primerna je tudi za osebe na invalidskem vozičku, šivalni stroj za debelejše materiale, da lahko pri pripravi rekvizitov za rekreacijo šivajo reciklirane materiale in vse, kar jim pride pod roke. Projekt poteka v okviru združenja LAS dobro za nas poleg Slovenske Bistrice še na območjih občin Rače - Fram, Poljčane in Makole. Junija bodo izdali priročnik, v katerem bodo fotografije rekreacijskih točk z območja teh občin in informacije o lahkem branju za vse, ki težko berejo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta