Novo poglavje za konjeništvo v Kamnici. Obnova v teku. V planu klinika za reprodukcijo konj in pokrito jahališče

Jasmina Cehnar
11.06.2021 06:00
S tem mesecem je športni objekt za konje prevzel Konjeniški center Hipodrom Kamnica Maribor, ki ima velike načrte. Mežnar: Spori z bivšim najemnikom so zglajeni.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Napast

Hipodromu Kamnica se obetajo lepši časi. S 1. junijem je namreč to občinsko lastnino v upravljanju Športnih objektov Maribor prevzel zasebnik, ki se je zavezal, da mariborski konjeniški šport s 140-letno tradicijo popelje iz stagnacije. Ta je bila že vrsto let posledica dotrajanega objekta, v zadnjem obdobju pa tudi sporov med ŠOM in bivšim najemnikom, Kasaškim društvom Piramida, ki so prerasli v serijo sodnih sporov, tudi kazenskega.

Obnavljajo jahališče, bokse in bar

Zdaj je slabe energije na tem javnem objektu konec. Novi najemnik, to je Konjeniški center Hipodrom Kamnica Maribor, do nedavnega zavod C.R.E.A.M., ima z objektom velike načrte, je povedal Tadej Mežnar, direktor ŠOM. Trenutno tam že potekajo obnovitvena dela oziroma sanacija jahališča, konjskih boksov in gostinskega lokala. Nato je cilj dobro razviti jahalno šolo in napolniti vse kapacitete, trenutno je namreč od 42 boksov zasedenih le 19. Dolgoročno pa ima po besedah Mežnarja najemnik v planu ustanovitev klinike za reprodukcijo konj in izgradnjo dolgo pričakovanega pokritega jahališča. Ker se hipodrom nahaja na vodovarstvenem območju to sicer načeloma ni mogoče, a Mežnar trdi, da je dovoljeno postaviti montažni objekt, si pa občina, kot je znano, na tem območju pri pristojnem ministrstvu prizadeva za omilitev pravil.

Novi najemnik naj bi razvil jahalno šolo, ustanovil kliniko za reprodukcijo konj in postavil pokrito jahališče. Foto: Igor NAPAST
Igor Napast

V ŠOM poslovno-finančni načrt novega najemnika ocenjujejo za dobrega, še zlasti ker predvideva, da bo v objekt vloženih okoli 200.000 evrov letno. "Želimo, da ta zgodba uspe in da bo hipodrom spet objekt, ki bo v ponos konjenikom in drugim uporabnikom, tako kot je bil pred leti, ko so bile tam redne dirke in tombola, skratka neko središče, kamor so se ljudje ob sobotah in nedeljah hodili družit," je povedal vodja ŠOM in pojasnil, da glede na razvoj dogodkov ideje o spremembi hipodroma v večnamensko športno površino več niso aktualne.

Za boks od 350 do 370 evrov

O načrtih in prihodnosti hipodroma smo se želeli pogovoriti tudi z direktorjema konjeniškega centra, Davidom Kodermanom in Katjo Panikvar, a na pogovor ne pristajata, dokler se ne končajo obnovitvena dela in bo, tako Mežnar, "že kaj pokazati". Sta pa direktorja, ki izhajata iz konjeništva, na svoji spletni strani napovedala tudi nova otroška igrala in otroško jahališče, čez počitnice pa poletne aktivnosti.

"Resnično si želimo, da Hipodrom Kamnica postane ena izmed lokacij, kamor boste z veseljem zahajali vsi ljubitelji konj, živali, narave, športa, druženja ... Da postane stičišče zdravja, športa in rekreacije tako za vas, Mariborčane, kot za turiste," prek spleta sporočajo novi gospodarji hipodroma, ki imajo pogodbo za nedoločen čas, mesečno pa plačujejo 4200 evrov najemnine. Poleg tega pa tudi vse obratovalne stroške, za razliko od prej bodo zagotovili tudi lastno delovno silo. ŠOM se je tako s hipodroma popolnoma umaknil, ima le še nadzorno funkcijo, je dejal Mežnar in povedal, da bo najem konjskega boksa z neomejeno uporabo jahališča, steljo in hrano zdaj stal med 350 in 370 evri.

"Razšli smo se brez zamer"

Konjeniški center je moral sicer na prevzem objekta čakati kar nekaj časa. Razpis je bil namreč objavljen že konec prejšnjega leta, že precej nazaj je bila sklenjena tudi pogodba, a novi najemnik ni mogel pričeti z delom, dokler objekta konec maja letos ni izpraznilo in zapustilo Kasaško društvo Piramida. "Z njimi smo prišli do poravnave na sodišču. Eni in drugi smo vse zahtevke umaknili. Razšli smo se korektno in brez zamer," je pojasnil vodja ŠOM.

Igor Napast

Spomnimo, osrednji spor je nastal, ker društvo ni želelo plačevati najemnine, v obnovo hipodroma je namreč vlagalo lasten denar in pričakovalo kompenzacijo. ŠOM na to ni pristal, društvu je odpovedal najemno pogodbo, prek sodišča pa že pred časom dosegel izpraznitev konjskih boksov, a je društvo še vztrajalo na posesti jahalne steze in v gostinskem lokalu, svoj odhod pa pogojevalo s povračilom svojih vlaganj. In pri tem tudi uspelo s pomočjo izvršbe zoper Mestno občino Maribor, ki je društvu zahtevanih 110.000 evrov, četudi se z vlaganji ni strinjala, plačala zaradi prepozne pritožbe na sodišče, do česar je prišlo zaradi "pomote pri odpremi pošte". Spor, v katerem občina zahteva povračilo celotnega zneska, še vedno rešuje okrajno sodišče v Mariboru.

Da v prihodnje do tovrstnih nesoglasij več ne bi prihajalo, je ŠOM z novim najemnikom dorekel, da kompenzacij ne bo in da so vsa njegova vlaganja donacija lastniku, torej mariborski občini.

Te dni je hipodrom v Kamnici gradbišče. Foto: Igor NAPAST
Igor Napast

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta