Občani na zborih o prometu, koših za smeti, avtobusih

V sodelovanju z Iniciativo Mestni zbor, ki po mestnih četrteh in krajevnih skupnostih Mestne občine Maribor koordinira samoorganizirane zbore občanov, bomo tedensko v prilogi Večera Štajerc ponovno objavljali poročila s srečanj krajanov. O tem, kakšne pobude imajo, kaj opažajo v svoji okolici. V posameznem predelu mesta se krajani dobivajo enkrat na štirinajst dni.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

Rdeča nit zborov samoorganiziranih četrtnih in krajevnih skupnosti (SČS in SKS) v prejšnjem tednu je bila pobuda zbora SČS Radvanje, ki so jo na vse druge delujoče naslovili s tokratnega zbora. Pozvali so jih, da se skupaj v januarju dogovorijo za sestanek pri novoizvoljenem županu o dokumentu Skupaj za skupno, ljudske zahteve kontra predvolilnim obljubam, ki so ga udeleženci zborov pripravili na delavnicah pred lokalnimi volitvami skupaj s strokovnjaki z različnih področij. Menijo, da dokument, ne sme iti v nič, ampak se morajo aktivnosti nadaljevati - "z zahtevami občanov moramo soočiti novo občinsko oblast".

Stanovalci opozarjajo na nevarno Nasipno ulico, kjer je bila nedavno pretresljiva prometna nesreča. 
Andrej Petelinšek

Pobrežje: nevarna Nasipna ulica

V sredo so na zboru udeleženci obravnavali pripravljen dopis o razpadajoči stavbi TVD Partizan. Ostanki zgradbe so ne le estetska katastrofa, temveč tudi potencialna nevarnost za okolico. Dopis bodo poslali na Inšpektorat za okolje in prostor, mestni četrti Pobrežje in Večeru. Udeleženci so bili nato seznanjeni z informacijo, da je policija obravnavala njihovo pobudo za ureditev prehodov za pešce na Nasipni ulici in jo posredovala MOM in Medobčinskemu inšpektoratu. Pozivajo jih, da z namenom zagotavljanja čim večje prometne varnosti na Nasipni ulici pobudo preuči Komisija za tehnično urejanje prometa MOM.

Radvanje: o prostorskem razvoju

Udeleženci zbora v Radvanju so govorili tudi o urbanističnih problemih Radvanja. Osnovna ideja o razvoju še zmeraj temelji na dokumentu iz leta 1986, v vmesnih letih pa so temu dodajali razne dopolnitve in popravke. Podroben načrt je bil izdelan tudi za območje pod Pohorjem v povezavi z univerzijado, ki pa je ne bo. Pričakovati je, da bo prišlo do številnih pobud za spremembe prostorskih aktov, in udeleženci zbora se bojijo, da jih bo občinska oblast ponovno preslišala oziroma dala prednost kapitalu.
Na zboru se je porodila ideja po ustanovitvi Kulturno-umetniškega društva Radvanje, ki bi se povezalo s turističnim društvom. Dogovorili so se tudi, da bo prihodnji zbor (18. decembra) bolj sproščen.

Pekre: avtobusni šoferji naj ugašajo motorje

Pekrčani so pregledali sklepe preteklega zbora. Prejeli so tudi dopis, pravzaprav navodilo Marproma voznikom avtobusov, ki stojijo na izravnalni postaji v Pekrah, po katerem morajo obvezno ugašati motorje, s tem pa bližnjim stanovalcem prihraniti smrad in hrup, na kar so ti že dlje časa opozarjali.

Studenci: dolga pot do koša

Udeleženec zbora, ki je bil prejšnji četrtek, je poročal o uspešnem prizadevanju za postavitev koša za smeti ob sprehajalni poti okoli Pekrske gorce, kar je sedaj končno uresničeno. Ljudem se zdijo birokratski postopki, ki so potrebni za postavitev enega koša, smešno dolgi. V nadaljevanju jih je njihov predstavnik v samoorganiziranem svetu za varstvo uporabnikov javnih dobrin (SSVUJD) seznanil še z aktivnostmi tega organa, ki se je lotil postavke deževnice na Nigradovih položnicah, ki se nam po novem obeta. Zaradi pomanjkanja podatkov o tem, kam in od kod se deževnica steka, smo zavezanci za plačilo vsi. Posebno problematično je to, da o tem nismo bili opozorjeni, ampak se je postavka kar znašla na položnicah. Iz družbe Nigrad so se odzvali s pojasnilom vodje službe kanalizacija Dejana Tacerja, da družba Nigrad uporabnike o stanju, "ki ga vodimo v svojih bazah, na prejetih položnicah zgolj obvešča; obračuna ne izvajamo, vse od leta 2016 pa občane v rednih pozivih prosimo, naj padavinske vode, ki tja ne spadajo, izločijo iz sistema javne kanalizacije, saj povzročajo številne nevšečnosti. Izločitve na terenu izvaja naša tehnična služba." 

Andrej Petelinšek

Magdalena: za ustreznejšo prometno ureditev

V Magdaleni, kjer se srečujejo vsak drugi torek, so s tokratnega zbora poslali dopis na Urad za komunalo, promet in prostor (UKPP) s predlogom za spremembo prometnega režima na Pupinovi. Situacija se je tam poslabšala, saj je na območje na cesto med parkom in bloki zdaj speljan še začasni prehod za pešce in kolesarje zaradi gradnje železniškega podhoda na Ljubljanski. Predlog je nastal na podlagi obhoda udeleženk in komentarjev, podanih na posameznih lokacijah. Sektorju za promet na MOM pa predlagajo tudi ustreznejšo prometno ureditev med Ulico Moše Pijada in železniško progo.

Center in MČ Ivana Cankarja: bo župan dostopen samoorganiziranim občanom?

Zbor je bil skeptičen, ali bo novoizvoljeni župan dostopen za predloge Iniciative Mestni zbor in samoorganiziranih krajank in krajanov. Uvodoma omenjeni dokument so mu namreč poslali že med volitvami, pa se do tega še ni opredelil. Izpostavili so predvsem, da bi si želeli večjo dostopnost do župana, saj so bila sedaj vrata županove pisarne za občane zelo tesno zaprta. Boljših odnosov si želijo tudi od četrtnih svetnic in svetnikov, saj so bili dosedanji poskusi sodelovanja z njimi precej neuspešni.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta