Obrtniško-podjetniški jubilanti: Začeli so v časih konjske vprege

Barbara Bradač Barbara Bradač
13.09.2024 20:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Obrtno-podjetniška zbornica je še posebno ponosna na jubilanta Avto Raišp. V sredini Peter Raišp, ob njem Marko Gorjak in Matevž Frangež
Tadej Regent

Podelitev jubilejnih priznanj Območne obrtne podjetniške zbornice (OOZ) Maribor organizirajo v čast članom zbornice. Z njo priznajo njihove dosežke, dolgoletno delovanje in prispevek k obrtni dejavnosti. Obrtnikom in podjetnikom izročijo priznanja za njihove poslovne jubileje, na primer za 10, 20, 30 ali več let delovanja v obrtni panogi. Prireditev, ki tradicionalno poteka na vrtu na sedežu zbornice, je tokrat zaradi slabega vremena gostil grad v Račah.

Zgled družinske obrtniške tradicije

Od okoli tisoč članov mariborske zbornice jih letos kar 125 proslavlja okrogel jubilej. Najbolj ponosni so na jubilanta Avto Raišp, Raišp Peter s.p, ki obeležuje kar 95 let neprekinjene obrtniške tradicije v družini. ​"Že dedek Karlo Raišp je leta 1929 začel dejavnost podkovskega in vozovnega kovaštva. To je takrat pomenilo popravilo konjskih vpreg. Prva delavnica je bila v Melju v Einspielerjevi ​ulici in se ji je reklo Hudičev mlin," obuja spomin Peter Raišp.

Tadej Regent

Prvega marca 1945 je bila v enem od bombnih napadov zavezniških sil na Maribor delavnica uničena. Po drugi svetovni vojni in razvoju avtomobilizma je dedek začel popravljati avtomobile, leta 1963 pa je obrt prevzel Petrov oče Jožef Raišp. "Dejavnost je v tistih časih dopolnil z izdelavo vlečnih kljuk, po katerih je bil znan daleč naokoli. Bil je eden prvih, če ne edini ponudnik. Leta 1973 je bil tudi ustanovni član Območne obrtne zbornice Maribor," pravi Peter Raišp, ki je dejavnost prevzel leta 1994 in letos tudi sam beleži 30 let v tem poslu. Obrt mu je bila položena v zibelko, sam pa naslednika v dejavnosti nima. Sin, ki je doktor prava, je aktiven na drugem področju. "Predanost, dobra volja, dobri zaposleni in zadovoljne stranke. To je potrebno, da tako dolgo preživiš," pravi. Danes ima zaposlenih sedem, imel jih je že dvanajst. Trudi se, da ne obremenjuje zaposlenih z nadurnimi obveznosti, sam pa kot nosilec dejavnosti delovnega časa nima. Da bi mu dela zmanjkalo, ga ne skrbi. Njegov moto je, da v delu radost najdemo, kot pravi pesem Obrtniki New Swing Quarteta iz leta 1975.

Ure nas lahko veliko naučijo o družbi

Petdeset let obrtništva praznuje Anton Zvonko Trstenjak s.p., ki se ukvarja z orodjarstvom. Kar pet jih proslavlja 55 let delovanja: BI-TERMAL d.o.o., Splošno steklarstvo in uokvirjanje slik, Mlakar Slavko s.p., Avtoličarstvo Murko Iztok s.p. in Urarstvo Kokot–Lalić, Lalić Milena s.p. "Da ura dobro in pravilno deluje, mora sodelovati veliko zobnikov, utečeni morajo biti vsi sestavnimi deli. Če to ne funkcionira, ura ne opravlja svoje vloge, ne meri časa. Ura torej točno prikazuje, kako bi morala delovati naša družba, da bi bil svet lepši in kvalitetnejši," pravi Milena Lalić, obrtniški otrok, ki pa je pred 55 leti začel svojo obrt. Tudi ona naslednika nima. Boji se, da obrt kot taka izumira, saj se obrtniki spreminjajo v samostojne podjetnike. Meni, da je med njimi velika razlika. Resda je urarjev vse manj, a je optimistična, da dejavnost ne bo izumrla, saj v Mariboru že obstaja podmladek.

Jubilantka Milena Lalič
Tadej Regent

Trdo delo, želja po uspehu in tudi preživetju

V polni dvorani kinodvorane Rače je Marko Gorjak, predsednik OOZ Maribor, izpostavil, da tako, kot je grad nekoč ščitil prebivalce, danes gospodarstvo omogoča rast in blaginjo vseh. "Jubilanti predstavljajo trdo delo in željo po uspehu, velikokrat tudi preživetju. Vse to pa priča o vztrajnosti, pogumu, znanju in odločnosti. Obletnice so dokaz, da smo skozi leta postali trden partner slovenskemu gospodarstvu. Ostati moramo trdni in enotni," je nagovoril rekordno število zbranih.

Čeprav je bil sinoči prijeten slavnostni dogodek, so pogovori med obrtniki in podjetniki nanesli tudi na izzive in težave. Blaža Cvara, predsednika Obrtne zbornice Slovenije, skrbi napovedano ohlajanje gospodarstva, ki ga že doživlja avtomobilska industrija, na katero je vezanih veliko njihovih članov. "Ukrepi vlade morajo biti takšni, da se lahko na to pripravimo, zato je povsem neprimerno in nesprejemljivo, da v državi razmišljajo o ukrepih, ki nas dodatno obremenjujejo ne samo finančno, ampak tudi administrativno," izpostavlja in opozarja, da je treba vse spremembe obravnavati celostno. Državni sekretar Matevž Frangež pa meni, da je za podjetniški uspeh ob vztrajnosti nujna še inovativnost. Napovedal je, da se bodo na ministrstvu za gospodarstvo resno lotili ukrepov za konkurenčnost evropskemu gospodarstvu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta