Odvetniki ob 150-letnici donirali najmlajšim bolnikom

Jana Juvan
22.10.2018 12:16

Odvetniška zbornica Slovenije ob svoji 150. obletnici UKC Maribor donirala naprave za novorojenčke, vredne okoli 33.000 evrov, UKC Ljubljana pa naprave, vredne okoli 97.000 evrov

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na tej ogrevani in z zaščitno ograjo opremljeni posteljici novorojenčke lahko tudi stehtajo, jim rentgensko slikajo pljuča, jih reanimirajo ali segrevajo preko "kenguru metode".
Igor Napast

"Vesel sem, da lahko s to malo gesto pomagamo malim pacientom," je Roman Završek, predsednik Odvetniške zbornice Slovenije, dejal ob predaji skoraj 33 tisoč evrov vredne donacije mariborski pediatrični kliniki. Povedal je še, da ima zbornica že vrsto let humanitarni sklad, zbrana sredstva pa nato razdelijo tistim, pomoči najbolj potrebnim. Letos so ocenili, da so to najmlajši prebivalci Slovenije, ki potrebujejo zdravstveno pomoč. Pozanimali so se, kaj bi pediatri v UKC Maribor najbolj potrebovali pri svojem delu in nato zanje kupili grelno reanimacijsko posteljico in inkubator.
Da ne gre le za malo gesto, je ob tem poudarila predstojnica Klinike za pediatrijo UKC Maribor dr. Nataša Marčun Varda in se zahvalila, da niso pozabili, "da imamo tudi v Mariboru intenzivno enoto pediatrije. Vsaka donacija pomeni napredek za zdravljenje naših bolnikov. Zadovoljni smo tudi, če dobimo le eno četrtino tega, kar dobi UKC Ljubljana." Odvetniška zbornica je namreč donirala tudi ljubljanski pediatrični kliniki, za njih so nabavili poseben ultrazvok za novorojenčke, vreden okoli 97 tisoč evrov. 

Najbolj bi potrebovali respiratorje

Na mariborski pediatriji bi sicer potrebovali še marsikaj. Največjo potrebo imajo trenutno po transportnih respiratorjih, potrebovali bi še vsaj dva, je povedala predstojnica. Zdaj imajo namreč le enega za najmlajše, sodelujejo pa njihovi sodelavci tudi v nacionalnem programu transportov najhuje bolnih otrok. Upajo, da jim bo ministrstvo za zdravje zato "prišlo nasproti" in jim omogočilo nabavo te opreme, tako kot so to omogočili njihovim ljubljanskim kolegom. Glede na to, kolikšen del prebivalstva pokriva UKC Maribor v primerjavi z UKC Ljubljana, so namreč mariborski pediatri v zapostavljenem položaju, je spomnila. "Upamo, da se bo dolgoročno to izboljšalo. Da bodo ljudje slišali, da delamo tudi mi dobro in da naša država potrebuje dva centra visoko specializiranega zdravljenja."

Prihodnje leto širitev pediatrične intenzive

Sicer se pravkar pripravlja širitev intenzinvega oddelka pediatrije za pet postelj, kar bo pomenilo tudi nekaj nove opreme, je še spomnila Marčun Varda. Financiranje te širitve je že zagotovljeno, predstojnica ocenjuje, da bo izvedena v prihodnjem letu. 
"Verjamemo, da ima mariborska pediatrija še številne druge potrebe. Tudi v prihodnje se bomo potrudili, v kolikor bo v naši moči, te potrebe pomagati zadovoljiti," je sicer v izjavi ob donaciji obljubil Završek.
Glede na to, da je bilo iz načrta investicij ministrstva za zdravje črtanih tudi nekaj naprav, ki bi jih še kako potrebovali tudi na pediatriji (magnetna resonanca, anesteziološki aparat), mariborski pediatri - še bolj pa njihovi pacienti - lahko torej upajo, da bo takih in drugačnih donacij res še več. 
 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta