(ODZIV) Saša Arsenovič: Zakaj sploh vlagamo v vrtce in šole, če dopuščamo beg možganov

Igor Selan
19.11.2020 15:55
Mariborski župan Saša Arsenovič je razočaran, da regijsko pomembni projekti niso našli prostora v državnih proračunih za leti 2021 in 2022.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Saša Arsenovič je prepričan, da so v zadnjih dveh letih opravili domačo nalogo in pripravili projekte za državno sofinanciranje. 
Andrej Petelinšek

Mariborski župan Saša Arsenovič je razočaran, da vlada Janeza Janše ni našla posluha za Maribor in v državna proračuna za leti 2021 in 2022 ni uvrstila nobenega večjega mestnega projekta. Čeprav so mariborski opozicijski poslanci vložili za kar 40 milijonov evrov amandmajev, sprejet ni bil noben. Tako je še vedno negotova usoda regijsko pomembnih investicij, kot so Center Rotovž, Zdravstvena postaja Tezno, infekcijska klinika UKC Maribor, zahodna obvoznica, dvorana Tabor ...

Center Rotovž
Medprostor, arhitekturni atelje

"To je zelo negativna informacija. Maribor kot drugo največje slovensko mesto, kot univerzitetno mesto je za celotno Slovenijo zelo pomemben. Mi smo v zadnjih dveh letih domačo nalogo vsekakor naredili, obrnili smo trend, da Maribor nima pripravljenih projektov, da ne znamo delati. Znamo, zmoremo, po vsem mestu se gradi. V pripravo projektov smo vlagali naš denar, naš čas, zato z razočaranjem ugotavljamo, da nas v proračunu ni," je za Televizijo Maribor povedal Arsenovič.

Kaj torej izpad iz državnih proračunov za prihodnji dve leti pomeni za omenjene projekte? "Seveda vedno obstaja neka druga pot, vendar se vprašam, zakaj ne bi bili v proračunu, ki je osnova za nadaljnja razmišljanja. Razumem, da so izzivi veliki, vendar Slovenija ne bo mogla počrpati enajstih milijard evropskega denarja, če ne bo v to aktivno vključen tudi Maribor. Mi se povezujemo, snujemo nove projekte, lep primer je Partnerstvo za Pohorje, kjer je vključenih 18 občin in še osem drugih partnerjev, počasi govorimo o regiji Štajerska, zato pričakujemo, da bo vsaj v okviru nove kohezije 2021-27 denar na koncu pristal v tej regiji. In da bodo merila in pogoji spisani tako, da bo jasno, kam je denar namenjen," je še povedal Arsenovič.

Andrej Petelinšek

Župan se je vprašal, čemu sploh vlagamo v vrtce, šole in fakultete, če pa ne znamo ustvarjati delovnih mest in dopuščamo beg možganov v sosednjo Avstrijo. "Potreben bo celovit razmislek o regiji, katere BDP krepko zaostaja za povprečjem Slovenije, meji pa na Avstrijo, katere BDP dosega 154 odstotkov povprečnega evropskega. Dnevno zato tja na delo odhaja 20 tisoč Mariborčanov, še deset tisoč v osrednjeslovensko regijo. Ti projekti bi bili le kaplja v morje, ki bi si jo ta regija zaslužila," je prepričan Arsenovič.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta