(ODZIVI) V drugem mandatu od Arsenoviča pričakujejo razvoj, pošteno delovanje in bolj prijazno komunikacijo

Zmago Saše Arsenoviča v drugem krogu županskih volitev v Mariboru so komenitrali Boris Sovič, Lena Grgurević, Ivan Rozman, Nomi Hrast, Daniel Angel Sauli in Boris Krabonja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vstopnica za drugi mandat je šla k Saši Arsenoviču.
Andrej Petelinšek

Boris Sovič, nekdanji župan Maribora: "Volilni izid je razumeti tudi kot dober odgovor na primerne in neprimerne pristope, ki smo jih bili deležni - tudi ob zaključku kampanje. Dosedanje krize so v Mariboru zarezale globlje kot sicer v Sloveniji. Razmere so zahtevne in upravljanje mesta zato zahteva podvojeno angažiranost in skrbnost. Ključno je učinkovito, trajnostno in solidarno upravljanje precejšnjih demografskih, podnebnih, tehnoloških, socialnih in gospodarskih izzivov, pred katerimi sta tako širša kot lokalna skupnost. Za Maribor je posebej pomembna spoštljivost, integriteta, preudarnost, učinkovitost in racionalnost mestne oblasti, sodobno, pošteno, uspešno, trajnostno naravnano upravljanje našega mesta v korist skupnosti."

Boris Sovič
Igor Napast

Lena Grgurević, poslanka, Gibanje Svoboda: "Gibanje Svoboda je na lokalnih volitvah nastopilo s svojim županskim kandidatom, ker smo imeli do nekaterih Arsenovičevih dejanj distanco. Kljub temu pa stranka ni imela dvoma, koga podpreti v drugem krogu, sploh ker je Kangler aktivno sodeloval v prejšnji vladi. Najbrž bomo z novim starim županom tudi sodelovali v mestnem svetu, o tem bodo sicer odločali naši in županovi mestni svetniki. Mariborski poslanci iz stranke Gibanje Svoboda pa se bomo trudili županu in mestu pomagati po najboljših močeh, ne nazadnje se je za to zavzel že predsednik vlade. Od Arsenoviča pričakujem korektno sodelovanje, pošteno delovanje in da se bo držal dogovorov. Pa tudi prijaznejšo komunikacijo na vseh nivojih."

Lena Grgurević
Andrej Petelinšek

Ivan Rozman, nekdanji rektor UM: "Kangler je v kampanjo vložil veliko več, še posebej uspešno je nagovoril mlade, a mu je spodletelo, ker je imel Arsenovič prednost kot aktualni župan, ker je mariborsko volilno telo bolj levo usmerjeno in, ne nazadnje, ker Arsenovič ni bil slab župan. V mestu je pustil pečat, gradili so se številni infrastrukturni projekti, nekateri manj, drugi bolj upravičeno, mu je pa povsem spodletelo pri prometni ureditvi mesta. Pričakujem, da bo v novem mandatu nadaljeval z razvojem mesta, da ima vizijo, je pokazal, kaj veliko se pa v novem mandatu najbrž ne bo spremenilo. Če bo pokazal diplomatsko modrost in ne bo prevladala njegova grobost, tudi ne bo imel težav pri sestavi koalicije, ne nazadnje pa lahko župan vlada tudi brez nje."

Ivan Rozman
Andrej Petelinšek

Nomi Hrast, prorektorica za študentska vprašanja UM: "Nizka volilna udeležba je odraz slabe politične participacije celotnega mesta, ne samo mladih. Zagotovo bomo morali v prihodnje na tem več delati. V kampanji sem pogrešala odprte debate kandidatov z mladimi, ob katerih bi se ti počutili del mesta in da imajo možnost soodločati. Zmagovalcu želim ogromno sreče, uspeha, pametnih odločitev in da bo znal sodelovati z vsemi, saj je to za prihodnost najpomembnejše. Zlasti pa, da bo občina bolj aktivna na področju mladih, kjer je v zadnjih letih nazadovala, saj smo denimo izgubili naziv mladim prijazna občina, prav tako ni programa za mlade. Ta je sicer v pripravi, a ne potrebujemo le dokumenta, ampak dober akcijski načrt, kako bomo povezovali mlade in jih privabljali - in da bodo tukaj tudi ostali."

Nomi Hrast
Sašo Bizjak

Daniel Angel Sauli, direktor KW Slovenia: "Zmago dosedanjega župana Saše Arsenoviča sem pričakoval. Verjel sem v razsodnost Mariborčanov, ki jim ni vseeno za mesto. Novi mandat je vsekakor nagrada za županovo dosedanje uspešno delo. Pričakovanja pa so velika. Nadejam se uspešnega razvoja mesta. Vizija je, koncepti tudi, treba jih bo samo uresničiti. Vsekakor potrebujemo živahnejše mestno jedro, poskrbeti bo treba za infrastrukturo in tudi za poslovno uporabo. Zavedati se je treba, da se je koncept poslovanja tudi zaradi zdravstvene krize močno spremenil. Tudi mariborska občina se mora prilagoditi novi realnosti. Bojazni ni, v preteklosti se je že nekajkrat izkazalo, da so župani, vešči menedžerskih prijemov, uspešni tudi pri vodenju mestne uprave."

Daniel Angel Sauli
Osebni Arhiv

Boris Krabonja, profesor in humanitarec: "Arsenovič je za Maribor precej naredil, so pomanjkljivosti, ki bi se jih dalo odpraviti, a štiri leta je kratek čas, zato je dobro, da je dobil še drugi mandat in bo lahko nadaljeval z delom. Vesel sem, da bo župan. Ni delal kaj ekstremno narobe, kritike na njegov račun so normalne za županski položaj. V novem mandatu pričakujem, kar nevladniki že od Fištravca tulimo - da bi bilo dobro skupaj sesti in narediti strateški plan za reševanje socialne stiske v Mariboru, ki je tempirana socialna bomba. Socialno šibki so bili sicer bolj naklonjeni Kanglerju. Se pa vedno znova sprašujem, kakšen tip človeka moraš biti, da se vedno znova želiš vrniti na mesto župana, čeprav si bil s strani Mariborčanov odstavljen z granitnimi kockami." (jmc, sav)

Maribor - Srednja ekonomska šola - Intervjuji - Portret - Večerova osebnost Štajerske - Boris Krabonja - Večerov humanitarec/nevladnik Štajerske 2021 - Šola -
Andrej Petelinsek

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta