Odzivi v skupini Moj Maribor: Bodoča prometna ureditev Lenta buri duhove

Igor Selan Igor Selan
16.01.2024 12:09

Lent po prenovi zapreti za ves promet ali ne, je vprašanje, s katerim se ne ukvarjajo le na mariborski občini, ampak je vzbudilo tudi pestro razpravo med občani.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Čez Lent je pred prenovo dnevno peljalo okrog 8.900 vozil
Andrej Petelinšek

Medtem, ko se dela na Lentu počasi zaključujejo, na mariborski občini razmišljajo, kako na tem območju v prihodnje urediti promet. Čez Lent je namreč pred začetkom prenove v povprečju dnevno peljalo kar 8.900 vozil, ki so se v času zapore prerazporedila na druge ceste v mestu in na levem bregu še dodatno obremenila Mladinsko, Maistrovo, Razlagovo, Krekovo, Cankarjevo in Prešernovo, na desnem bregu pa Pobreško in Valvazorjevo.

Študija, ki jo je na osnovi meritev na petnajstih ključnih točkah v mestu za občino izvedlo podjetje Swiroo, je sicer pokazala, da preusmeritev skoraj devet tisoč vozil dnevno na omenjene ceste ni imela večjega vpliva na promet v centru mesta, saj naj bi vse omenjene ulice tehnično bile sposobne prenesti tudi ta, povečan promet. Podjetje je zato občini predlagalo, da naj Lent v prihodnje zapre za ves promet, izjema naj bodo le stanovalci, dostava in mestni avtobusni promet, v primeru, da Lenta za avtomobile ne bi zaprla v celoti, pa naj promet omogoči le v smeri vzhod-zahod, saj so ga na tej relaciji izmerili več kot v obratni.

Za koga? Za turiste?

Na Večerovem facebook profilu Moj Maribor se je po objavi članka o načrtovanih spremembah na Lentu razvila živahna razprava, zaslediti pa je mogoče tako zagovornike, kot kritike morebitnega zaprtja. "Ne vem, kaj točno pridobi mesto s tem. Sprehajalne površine? Za koga, za domačine? Mariborčani poleti večinoma hodijo pod Pohorje. Pozimi pa je mesto prazno, razen Europarka do 20. ure. Za tuje turiste? Teh ima mesto verjetno premalo, da bi bilo vredno zapirati in ovirati promet. Za domače turiste? Ne vem, če se jaz z nekom zmenim za srečanje v Ljubljani, iščem prostor izven centra. Ravno zato, da se izognem peš conam in problemom s parkiranjem v centru. Po mojem večina razmišlja podobno. Dvomim, da bodo te gostilne na Lentu s peš cono kaj pridobile. Kvečjemu obratno," je zapisal Ali Simek.

Pred prenovo so večino prostora na Lentu zasedali avtomobili
Andrej Petelinšek

Da zaprtje Lenta morda ni tako slaba odločitev, pa je izpostavil Erik Flakus. A dodal: "To bo pokazal čas. Ampak kmečka logika ti kaže, da moraš prej, ko nekaj zapreš, najti alternativo. Poglejmo Piran. Ta je zaprt za promet (razen stanovalci z dovolilnico), pred mestom pa veliko parkirišče in dve garažni hiši ter minibus vsakih 10 minut. Ne pa a la Asvaltovič sistem, znajdi se."

Dobili čudovito promenado, ki jo imajo ljudje radi

Drugače pa razmišlja Silvo Žvižaj: "Prav je, da ostane zaprt. Lent je vsak dan poln ljudi in je lepo urejen. Posadili so preko 70 novih dreves, samo pomlad še počakamo in bo tudi zelenja dovolj. Tudi brv čez Dravo uporablja zmeraj več ljudi. Sam stanujem v strogem centru in vem da je temu tako.

Takoj po tem, ko so izvajalci umaknili delovne stroje, je Lent postal priljubljeno sprehajališče. Bo tako tudi v prihodnje?
Andrej Petelinšek

Podobnih misli je tudi Darko Zupanič: "Zaprtje Lenta za tranzitni promet in izletnike je edini način! Kakšen pa je bil Lent kot parkirišče, ste pozabili? Še ozke uličice so bile zaparkirane, vsaka zelenica, skratka katastrofa! Lent je zdaj dobil čudovito promenado, ki jo imajo ljudje radi in kjer vsakdo najde oazo sprostitve in miru ob naši reki, v siceršnjem mestnem vrvežu! Staro mestno jedro ne more spet postati dirkališče za važiče v dragih avtomobilih, niti parkirišče! Tudi drugod po svetu se v mestih pleh umika!"

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta