Operacije v UKC Maribor odpadajo zaradi okužb med anesteziologi, na deloviščih manjka 1200 ljudi

Jana Juvan Jana Juvan
26.01.2022 17:00

Znova višje število bolnikov s covidom tudi v UKC Maribor, a ne na intenzivnem oddelku. Manj je covidnih pljučnic, je pa čedalje več odsotnosti zaposlenih zaradi okužb in karanten.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Strokovni direktor UKC Maribor Matjaž Vogrin je predstavil aktualno stanje.

Sašo Bizjak

"Na srečo omikron ne povzroča covidne pljučnice v takšnem obsegu kot prejšnji sevi. Če bi se to dogajalo, bi bil kolaps zdravstvenega sistema že prejšnji teden," je dejal strokovni direktor UKC Maribor dr. Matjaž Vogrin na tiskovni konferenci o stanju v bolnišnici. V zadnjem tednu je število ljudi, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje in so okuženi s koronavirusom, pričakovano višje kot v minulih tednih. "Če se je to število pri upadu četrtega vala znižalo nekje na 80 pacientov, jih je danes ponovno 128. Na srečo jih je od tega 'samo' 26 na intenzivni terapiji," je še povedal. Poleg tega je med temi kar 24 okuženih z delta različico. Tudi na normalnih covid oddelkih je od 102 pacientov le 44 takšnih, ki imajo tudi covidno pljučnico. Med bolniki je na intenzivni terapiji približno 15 odstotkov cepljenih, na navadnih covid oddelkih je odstotek cepljenih okoli 25-odstoten.

Rdeče cone namesto covid oddelkov

V UKC Maribor imajo na voljo 40 postelj za intenzivno nego in 140 običajnih covid postelj. Če bo bolnikov več, ne bodo zmogli odpirati novih covid oddelkov, ampak bodo uvedli tako imenovane rdeče cone na obstoječih bolnišničnih oddelkih. Da bodo bolnike, ki jim na preostalih oddelkih po sprejemu zaradi drugih težav odkrijejo tudi okužbo, nimajo pa covidne pljučnice, ohranili na matičnih oddelkih v izoliranih sobah. Dnevno se namreč že dogajajo tako imenovani vdori v bele cone, ko okužbo potrdijo pri bolniku na necovid oddelku, čeprav pri vsakem, ki je sprejet, opravijo najprej hitri test, potem pa še PCR.

Andrej Petelinšek

Na deloviščih manjka 1200 ljudi

Četudi so bolniki s covidom v bolnišnici zdaj, ko prevladuje omikron, nekoliko manj zahtevni, pa imajo v UKC Maribor vseeno precej težav zaradi okužb med zaposlenimi. Poleg tega, da je kar 300 zaposlenih razporejenih na covid oddelke in torej ne morejo opravljati svojega primarnega dela, je vsak dan več zaposlenih v izolaciji. Tako je odsotnih skoraj 900 zaposlenih v UKC, med njimi jih je več kot 500 na bolniški, vsaj 300 zaradi covida. "Velik del ostalih je na bolniški tudi zaradi izgorelosti na delovnem mestu. Psihični pritiski so enormni. Če te številke seštejemo - 300 odsotnih zaradi covid delovišč, 900 zaradi bolniških -, vidimo, da na svojih deloviščih manjka 1200 ljudi," je Vogrin orisal, zakaj je delo v UKC oteženo.

Za primerjavo je dodal, da je bilo še v začetku meseca dnevno okuženih od dva do pet zaposlenih, včeraj jih je bilo novookuženih kar 45. UKC tako že deluje v tako imenovani tretji fazi, ko zaposleni, ki so bili v rizičnem stiku, nimajo karantene, ampak so testirani četrti dan od stika oziroma vsak dan, če niso cepljeni. "Če ne bi bilo tako, bi se jih tistim 45, ki so od včeraj odsotni zaradi okužbe, pridružilo še enkrat toliko. In to bi pomenilo kolaps našega sistema," je prepričan Vogrin.

Lani 91 odstotkov programa, zdaj le 55 odstotkov operacij

Vogrin tudi v prihodnje pričakuje številne vdore v bele cone, večje število rdečih con in veliko težav zaradi izpada kadra. Glede na to, da število bolnikov v intenzivni enoti ne raste, bi lahko opravljali več operativnega programa. Vendar, kot pravi Vogrin, je med zaposlenimi, ki so odsotni zaradi okužbe ali karantene, kar enajst anesteziologov, zato so morali že tako okrnjen operativni program zmanjšati še za eno mizo. Tako opravijo le od 55 do 60 odstotkov normalnega programa operacij. "To je zelo boleče, tako za nas kot za paciente," je dejal. Hkrati pa povedal, da jim je lani uspelo opraviti 91 odstotkov programa v celotnem UKC.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta